🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидерът в краткосрочното настаняване AirBnB се насочва към борсов дебют

Ходът на компанията е в исторически най-тежката година за световните пътувания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на силния удар, който коронакризата нанесе върху световните пътувания, технологичният лидер в краткосрочното настаняване AirBnB върви напред с плановете си за излизане на борсата. В сряда компанията обяви, че е представила поверителна документация в комисията за ценни книжа и борси в САЩ за първично публично предлагане.

А това се случва в година, в която дружеството очаква да постигне приходи, които се равняват на по-малко от половината от тези за 2019 г.- ход, който ще тества апетита на инвеститорите към ярки стартъпи в несигурни времена, коментира CNN.

Напред към пазарите

Информация, че лидерът в краткосрочното настаняване AirBnB ще търси дебют на Уолстрийт, се появява от месеци в различни медии, такава опция не беше изключена в интервю пред CNN и от основателя на дружеството Браян Чезки в началото на лятото. Но в сряда тя бе и официализирана: в кратко комюнике от дружеството съобщават, че са подадени документи в Комисията за ценни книжа на САЩ за първично публично предлагане (IPO). На този етап няма яснота кога ще се състои то, нито какви са конкретните планове. Дружеството съобщава, че броят на акциите, които ще бъдат предложени, и ценовият им диапазон, все още не са определени.

Моментът обаче е интересен- AirBnB ще започне да ухажва инвеститорите в ситуация, в която приходите й са под натиск на фона на опустошителната коронакриза, която на практика спря пътуванията по света. "Планът за първично публично предлагане на AirBnB показва устойчивостта на технологичната индустрия в пандемията и интересът на инвеститорите към технологичните акции", коментира пред The New York Times президентът на технологично ориентираната консултантска група Union Square Advisors Tед Смит. По думите му в краткосрочен план е възможно да има известни вълнения около пандемията, но това отразява "цялостната вяра, която пазарът има в дългосрочна перспектива".

Бизнес под преса

2020 г. се очертава като исторически най-лошата за световните пътувания, откакто въобще е започнала да се води статистика за тях преди 70 години. Според прогнозата на световната туристическа организация към ООН до края на годината ще спрат пътуванията на между 850 и 1.1 млрд. души, а пропуснатите приходи за индустрията могат да достигнат космическите между 900 млрд. и 1.2 трлн. долара. Това, разбира се, засяга бизнесът по цялата верига, включително и при краткосрочното настаняване. През май световните агенции цитираха писмо на основателя на AirBnB до служителите в компанията, според което бизнесът на дружеството е бил "ударен" и приходите за годината се очаква да бъдат по-малко от половината от тези на компанията за 2019 г. В същото писмо се говореше и за съкращаване на 1900 служители по целия свят, което е около 25% от всички.

През март пък компанията обяви, че ще разпредели фонд от 250 млн. долара за компенсации на наемодателите си покрай кризата с коронавируса.

Според Wall Street Journal през 2017 г. стойността на основания девет години по-рано технологичен стартъп се е оценявала на 31 млрд. долара. През тази година обаче тя е спаднала до 18 млрд. долара заради щетите от пандемията, съобщава още вестникът. По негови данни приходите за миналата година са 4.8 млрд. долара, но няма данни за печалбата. Всички тези параметри трябва да станат ясни, след като има одобрен проспект за публичното предлагане.

В последните месеци има сигнали за известно събуждане при краткосрочните наеми, най-вече заради възможността за уединение, което апартаментите осигуряват. В повечето случаи обаче става въпрос за кратки регионални пътувания.

Данните от България сочат, че има леко раздвижване през лятото, но като цяло годината в сектора е изключително трудна. "През месеците април и май имаше 95% спад, сега се усеща някакво раздвижване, но е далеч от нивата през миналата година", коментира Борис Павлов, управителят на дружеството Flat Manager, което е специализирано в управлението на имоти за краткосрочно отдаване. По думите му резервациите се случват в последния момент, като за градовете като София и Пловдив са на около 30% от очакванията и на този етап не могат да се направят прогнози как ще завърши годината.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар