🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГБС спечели новата стара детска болница, но конкурент ще обжалва

Очаквано "Климатроник" са класирани на второ място, а "Трейс" са отстранени заради липса на опит

Търгът за детската болница започна през лятото и сега отново ще стига до съд
Търгът за детската болница започна през лятото и сега отново ще стига до съд
Търгът за детската болница започна през лятото и сега отново ще стига до съд    ©  Цветелина Белутова
Търгът за детската болница започна през лятото и сега отново ще стига до съд    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бързането с изграждането на детска болница ще се окаже неизпълнена задача, защото строителството ще се забави заради обжалване. "Главболгарстрой" (ГБС) е класирана на първо място в обществената поръчка за дострояване на националната детска болница в София. Това показва протокол от решението на оценителната комисия към здравното министерство с председател Антон Господинов. Но вторият класиран ще обжалва, което значи месеци за произнасяне на КЗК и съд.

Поръчката е спорна в самата си същност - достроява се суперстара конструкция срещу 100 млн. лв., вместо да се проектира модерна болница.

Офертите в търга бяха отворени преди десетина дни, като ГБС предложи почти максималната цена, зададена от здравното министерство - 77.8 млн. лв. без ДДС, или 93.4 млн. лева.

ГБС с двете си свързани фирми, обединени в консорциум "Детско здраве", получиха и най-висока техническа оценка за изпълнение на заданието - 50 точки.

На второ място е класирано обединението "Детска болница - София", в което влизат българската "Климатроник", мексиканската "Иновасионес техникас ен симентасион СА ДЕ СВ" и испанската "Проес консулторес". Те дадоха цена от 79.5 млн. лв. без ДДС, но получиха значително по-ниска техническа оценка.

Пред "Капитал" управителят на "Климатроник" Цветан Кордев заяви, че все още се запознава с протокола на оценителната комисия, но ще обжалва процедурата.

В търга за националната детска болница участва и обединение на "Трейс груп холд", но то бе отстранено на по-ранен етап от процедурата, тъй като не е успяло да докаже, че през последните пет години е работило по сходни проекти. Все още не е ясно дали и "Трейс" ще се възползват от правото си да обжалват търга.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Това е космическа далавера!
    Срещу близо 100 млн лв ужким ще се достроява призната от експерти за тотално компрометирана железобетонова конструкция на неотговарящ на НИКАКВИ съвременни изисквания недовършен проект за болница от 70-те години на ХХв.
    Болницата е проектирана на 12 етажа, с 5000 легла и с ...един-единствен асансьор....

    Хора, и след източването на 100-те млн детска болница там няма как да има. Трябва ли отново да се убедим, че ни лъжат?

    Е, после счетоводителят Ананиев най-вероятно ще търка наровете по схемата Нено Димов, ама от 100-те млн. няма да има и следа.

    Нередност?
Нов коментар