ГБС ще строи новата стара детска болница за почти максималната цена - 93 млн. лв.

От трите кандидата "Трейс" е отстранен, а "Климатроник" има малко по-висока цена и много по-малко точки за техническото предложение

Недовършената сграда до Майчин дом
Недовършената сграда до Майчин дом
Недовършената сграда до Майчин дом    ©  Цветелина Белутова
Недовършената сграда до Майчин дом    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата напредва със спорния си план за дострояване на детската болница в София срещу 100 млн. лв. - в петък бяха отворени цените на свитите само до два кандидата. Числата показват, че почти сигурният строител е "Главболгарстрой". Цената ще е 77.8 млн. лв. без ДДС, или 93.4 млн. лв., и е почти на максимумът, прогнозиран от здравното министерство.

Лидерът и загубилите

Освен с малко по-ниска цена ГБС с двете си свързани фирми, обединени в консорциум "Детско здраве", са получили и най-висока техническа оценка за изпълнение на заданието - 50 точки. В търга има два критерия: техническата оценка носи тежест от 30%, а финансовата оценка - 70%.

Другият кандидат - "Детска болница - София" (обединение между българската "Климатроник", мексиканската "Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ" и испанската "Проес Консулторес") предлага да извърши тези дейности срещу малко повече - 79.5 млн. лв. без ДДС. Техническата му оценка е значително по-малка - едва 20 точки.

А кандидатът на "Трейс груп холд" е отстранен, но конкретната причина не бе посочена и ще стане видима по-късно в протокол. В строителния бранш отбелязват, че "Трейс" почти не е получавало държавна поръчка след катастрофата до Своге.

До 10 дни здравният министър Кирил Ананиев трябва да излезе с решение за победителя от търга, обясни председателят на комисията по оценка и началник отдел "Обществени поръчки" в здравното министерство Антон Господинов.

Как се стигна дотук

Още през 2018 г. здравният министър Кирил Ананиев заяви, че ще такова лечебно заведение ще има и то ще се намира в карето на болница "Александровска". За апетитния терен от десетилетия текат дискусии за това как да се "усвои". Строителството е започнало 1978 г. и е прекратено 1991 г., оттогава скелето се руши, а и едва ли изграденото отговаря на сегашните стандарти за детска болница.

Поръчката бе пусната през лятото на м.г., но се забави. Малко след обявяването на търга Камарата на архитектите в България (КАБ) обжалва процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тогава архитектите настояха като временна мярка КЗК да спре поръчката, докато жалбата им се разгледа по същество.

В крайна сметка през ноември тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на КАБ и така търгът продължи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    Това "строителство" е куче-касичка отвсякъде!

    Под благовидния предлог за строеж на детска болница обичайните заподозрени от Герб и техните палаши от 2-3 едри строителни компании (около които винаги има скандали), искат да преперат и откраднат десетки милиони! Защото с тия 93 млн само ще маркират дейност.

    1. Бетоновата конструкция според експертиза, поръчана от Столична община отпреди 12-13 г и на Камарата на архитектите от 2019 г е напълно компрометирана след почти 40 г директно излагане на атмосферно въздействие;
    2. Според действащите градоустроуствен план, пожарни и земетръсни изисквания към сградите, тази конструкция не отговаря на никоя от тях. Болница в София сега не може да се строи на повече от 5 етажа. Това нещо е на 12!! ;
    3. Архитектурните и инженерни планове за строежа на болницата са от 70-те години на ХХ в, когато изискванията са безкрайно далеч от днешните по отношение на пригодност към съвременните стандарти в здравеопазването, специфичните изисквания към операционните, газовото стопанство, енергийната ефективност, шадящата психологическа среда, аварийните изходи за евакуация, та и липсата на паркинг, ако щете.
    Тая кошница на фотографията има ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА асансьорна шахта!!! Един асансьор за 5000 пациенти?! Че той ще е като ластик!
    4. Една детска болница в такъв обем би "изсмукала" всички възможни специалисти по детско здравеопазване от софийските и големите болници в страната и ще ги остави абсолютно безпомощни при тежък случай, което предварително обрича пациентите, защото няма нито санитарна авиация, нито друг механизъм дете от Лом/Тутракан/Ямбол със спешен случай да може да се транспортира живо до мегаболницата в София.

    През м.г. Камарата на архитектите безкрайно аргументирано оспорва пред всички възможни инстанции законосъобразността на подновяването на строежа на тоя динозавър. По формални причини съдът ги отхвърли и разчисти пътя на далаверата.

    Хора, това нещо никога няма да бъде построено! Едно защото не отговаря на никакви съвременни стандарти и второ - такава болница е алогична!

    Просто краденето на едни десетки милиони ще минава под благовидния параван за строеж на детска болница!
    Не трябва да допускаме да ни правят хептен на идиоти!

    Нередност?
Нов коментар