🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Срокът преди блокиране на касов апарат заради технически проблем става 72 часа

До решението се стига след работна среща между данъчните и големите търговски вериги

От НАП твърдят, че вече е осигурено денонощно наблюдение на системите за обмен на данни - както от експерти на агенцията, така и от външен доставчик
От НАП твърдят, че вече е осигурено денонощно наблюдение на системите за обмен на данни - както от експерти на агенцията, така и от външен доставчик
От НАП твърдят, че вече е осигурено денонощно наблюдение на системите за обмен на данни - както от експерти на агенцията, така и от външен доставчик    ©  Юлия Лазарова
От НАП твърдят, че вече е осигурено денонощно наблюдение на системите за обмен на данни - както от експерти на агенцията, така и от външен доставчик    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Срокът за отстраняване на технически проблем преди фискално устройство в търговски обект да блокира ще бъде удължен от сегашните 24 часа на 72 часа. Тази договореност за промяна в наредба Н-18 е била постигната след среща между представители на приходната агенция и на големите търговски вериги в страната, съобщиха от НАП. Касовите апарати ще могат да работят и в авариен режим, например при природни бедствия и извънредни ситуации, като апаратите няма да блокират дори след загубване на връзката.

Това е първата от поредица срещи между представители на различни бизнес асоциации и приходната агенция, които целят изглаждане на проблемните моменти в печално известната наредба Н-18, които касаят около 300 хил. фирми, използващи софтуер за управление на продажбите (СУПТО).

Три дни преди блокиране

Темата със срока за отстраняване на технически проблем при предаването и получаването на данни от фискалното устройство е повдигана многократно от фирмите. Последно казусът беше коментиран преди седмица по време на работна среща между Министерството на финансите и представители на българския бизнес. Тогава стана ясно, че е имало срив в сървърите на НАП, продължил почти денонощие. Това е създало напрежение сред бизнеса, защото по новите правила сървърите блокират фискалните им устройства, ако те не предават информация към НАП повече от 24 часа. На практика много от големите търговски вериги твърдят, че е трябвало да спрат продажби. Сега този срок се удължава на 72 часа.

"Предстои да бъдат изготвени предложения за промени в Наредба Н-18, които да намалят рисковете пред всички търговци, използващи фискални системи в ситуация на технически трудности", посочват от данъчната агенция.

Представителите на търговските вериги са повдигнали и въпроса за денонощната поддръжка на свързаността на фискалните системи с НАП. Данъчните съобщават, че вече е осигурено денонощно наблюдение на системите за обмен на данни - както от експерти на агенцията, така и от външен доставчик.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485

    Колко време и колко простотии трябва да се случат, да да бъдат уволнени завинаги от МФ Горанов, шефа на НАП Георгиева и шефа на Данъчната политика в НАП Людмила Петкова.

    Тези двете госпожи, особено Петкова, сътвориха маса проститии и продължават да минават за големи специалисти.

    Щеше да е смешно, ако не беше пълна трагедия!

    Нередност?
Нов коментар