🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов: Спорната част от Н-18 ще влезе в сила само при съгласие на бизнеса

Премиерът поиска от финансовия министър първо да получи подкрепата на всички браншови организации

Година и половина след като бяха направени промените в Н-18, изпълнението им все още тревожи бизнеса, а ръководството на НАП и финансовият министър Владислав Горанов се принудиха да организират и публична кръгла маса по темата
Година и половина след като бяха направени промените в Н-18, изпълнението им все още тревожи бизнеса, а ръководството на НАП и финансовият министър Владислав Горанов се принудиха да организират и публична кръгла маса по темата
Година и половина след като бяха направени промените в Н-18, изпълнението им все още тревожи бизнеса, а ръководството на НАП и финансовият министър Владислав Горанов се принудиха да организират и публична кръгла маса по темата    ©  Надежда Чипева
Година и половина след като бяха направени промените в Н-18, изпълнението им все още тревожи бизнеса, а ръководството на НАП и финансовият министър Владислав Горанов се принудиха да организират и публична кръгла маса по темата    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Промените в данъчната наредба Н-18, с които се въвеждат нови изисквания към всички фирми, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), няма да влизат в сила, докато не се постигне консенсус с различните браншови организации по прилагането им. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов по време на заседанието на Министерския съвет в сряда. Премиерът поиска от Горанов всяка седмица да се среща с по една браншова организация и да "премахваш проблемите и притесненията им".

Печално известната наредба Н-18 на Министерството на финансите беше променена през лятото на 2018 г. с иначе добрата идея да се ограничат сивите плащания. Националната агенция за приходите (НАП) обаче създаде неясни текстове, които променя в ход до последно, а те засягат около 300 хил. фирми. Най-оспорваната част от правилата са свързани именно с ползвания от компаниите софтуер (СУПТО), като според наредбата ще могат да се ползват само лицензирани от данъчните подобни програми. Всеки сектор обаче използва различен тип софтуери, често и създадени от глобални компании, и пренастройването е неясно, скъпо и дори невъзможно. Други бизнеси пък вече са с инсталирани СУПТО, но срещат трудности при работата си с него, казват и че нямат достатъчно време да обучат служителите си, което е предпоставка за грешки. Преди дни имаше и срив в сървърите на НАП, продължил почти денонощие, а това създаде ново напрежение сред бизнеса, защото по новите правила сървърите блокират фискалните им устройства, ако те не предават информация към НАП повече от 24 часа и на практика много от големите търговски вериги трябваше да спрат продажби. Това пък отново постави въпроса дали приходната агенция има капацитета да поддържа системата си и дали с включването на всички търговци на режим подаване на информация през 5 минути към НАП няма да доведе до по-чести сривове на системата.

Недоволството на фирмите доведе до протести и въпроси към управляващите. Така Борисов обеща отлагане, а после Горанов даде още 6 месеца срок за въвеждане и доизглаждане на правилата.

"Няма да продължим напред, докато не постигнем консенсус с всички. Сега започват интензивни разговори къде и как трябва да бъде оптимизиран процесът така, че изпълнението на наредба Н-18 да не затруднява малкия и средния бизнес. Създадени са множество работни групи, които да отчетат спецификите на отделните бизнес процеси", заяви Горанов тази сряда. Той допълни, че по Н-18 трябва да бъде свършена още много работа и че "докато не се постигне пълно съгласие с отделните бизнес организации, няма да продължим напред".

"Искаме да премахнем черния или сивия сектор, но това не трябва да се отразява на малките и средните предприятия. Когато постигнете консенсус, с интензивни срещи всяка седмица с всяка съсловна организация, когато ги убедиш, тогава ще убедиш и мен", каза в заключение Борисов.

Сроковете в наредбата за ползващите СУПТО вече бяха удължавани на няколко пъти, като за последно това се случи в края на януари. След среща на Горанов с представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес прилагането на Н-18 в частта за софтуера беше отложено до 1 август тази година.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • + 7

    Тъкмо си мислех, че НАП малко влиза в норма, да си събират данъците без излишен тормоз на биснеса и хоп - Н-18 , измислена от калина ..

    НЕВЪЗМОЖНО е това, което НАП искат. Те не искат да четат данъчна информация с фискални цели, те искат да ЗАДАВАТ бизнес процесите на фирмите. Това е ЦЯЛАТА икономика, ВСИЧКИ сектори, тоя дето си мисли, че може да го постигне това, да напуска НАП и да ходи в частния сектор - МИЛИАРДЕР ще стане. Даже с 10 пъти по-малък обхват ...

    Сега сериозно-за какво е на НАП 100 пъти повече инфо, от необходимото за данъчни цели?!? Не могат нито да обхванат такъв обем инфо, нито да я анализират. А как ще гарантират, че инфо за рецепти, оферти и прочии няма да изтече към конкуренцията от НАП служители? Че те ще са хиляди с тоя достъп ... Тая наредба е мъртвородена, от 2 години слушам за нея, ама пръста си не съм мръднал да си коригирам продуктите ...няма смисъл. НЯМА начин да влезне в сила .

    Нередност?
  • 2
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 8

    ЗАДУШАВАТЕ БИЗНЕСА.

    Мислите ли че е трудно да регистрирате компания в Румъния, Естония или САЩ.

    Време е май да изнесем бизнеса извън БГ.

    Горанов, до сега прикриваше Черепа за да не плаща 500 милиона данъци а сега гони малкия бизнес, щото там можело дори 300 милиона да се укриват. Да бе питай Ковачки, Пеевски и дргите спонсори на ГЕРБ колко милиони укриват. На тях обаче софтуер не им трябва. Държавата им превежда парите по банков път.



    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 11

    Реалното спиране на Н-18, отказът от оная ОФ-тъпотия за ЕърБиЕнБи, клякането за ТОЛ системата и от сорта говори, не - направо крещи - за две неща:
    1. Правителството няма интелектуален кадрови капацитет да осмисли и приложи всички тези хрумки;
    2. Не му стиска да ги наложат силово.

    Прави са колегите в #1 и #2, че НАП е абсолютно пробита структура - видяхме си декларациите да се премятат из пространството - и за къв й е тоя колосален масив данни в реално време? 300 000 каси колко милиона бележки пускат на ден?!
    Кой жив човек може да изтегли, обработи и осмисли тая лавина от касови бележки?!

    Таксите по поддръжката на един ЕКАФП е 100 лв на година. И тая цена се стоварва върху крайния потребител. За 2-3 месеца всички хранителни стоки скочиха с по 30-50%.
    Да, не е само от Н-18, а е от тоталната несигурност какво ще измислят тия дебиляци утре и ще го отменят ли в други ден...

    Нередност?
  • 4
    mto avatar :-|
    mto
    • - 1
    • + 3

    А, само допреди десетина дни, Горанов изобщо не виждаше никакви проблеми с Н18...
    Днес - "Имаме много работа да свършим по наредбата"...
    Ако бяхме нормална държава, този да беше вече с повдигнати обвинения за саботаж... Ех, мечти...

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Основната идея на Н-18 е добра. Това с милионите бележки не е проблем - тях няма да ги гледа човек, а софтуер.

    Проблемът е в някои недоизпипани технически детайли.

    Но съпротивата срещу Н-18 според мен не е заради тези недомислици, а срещу самата идея за симултанна връзка със сървърите на НАП. По принцип такъв вой имаше както при въвеждането на касовите апарати с фискална памет, както и при последвалите надграждания на системата. Българинът не обича данъците. То кой ли ги обича. Но само у нас Андрешко може да стане литературен герой. Е, може би и в Гърция и някоя и друга съседна държава.

    Та недомислиците в Н-18 са факт, но съпротивата срещу нея идва от по-дълбоко.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#5] от "Николов":

    У Елин Пелиновия разказ освен простата фабула - един селянин оставил бирник в блатото, за да не секвестира нивичката на друг селянин, има още много пластове. Пък и какво е спасил Андрешко!? Нивата ще си е пак там и утре, когато бирникът ще я отнеме.

    За мое разочарование сте стигнал само до случката и там сте си останал.
    "Андрешко" е произведение, което прави много тънки психологически разрези: за съпричастността, за чувството за общност, за взаимопомощта, за готовността да спасиш "своя" от "чуждия", за сплотяването пред потенциалната обща заплаха, за надмощието на всички тия силни чувства над страха, че изоставянето на бирника в блатото ще има последствия.

    Елин Пелин изобщо не се занимава с портрета на бирника. За него е съществена борбата в душата на простия, неукия, без бъдеще според оная държава Андрешко.

    Това е много дълбок разказ. И както във всяко изкуство - трябва да имаш душа и сетива, за да следваш авторовия замисъл. Иначе и Шагал къде и виждал летящи цигулари? А скрибуцането на Стравински? Я колко по въздействащо е Дайчовото...

    И последно: под "бирник" в ония години не се е разбирал единствено "данъчен служител". Това е бил по-скоро нещо като сегашните ЧСИ и колектори, които срещу процент от дълга са тормозели длъжниците и са събирали неплатени данъци към държавата, просрочени ипотеки, кредити и пр. към кръчмари, лихвари и пр.

    Ако имате желание - сега пак си прочетете "Андрешко". И като сте на тая вълна, отворете си и "Бялата лястовица" на Йовков, "Една българка" на Вазов.
    От литературата в училище щипваме отгоре-отгоре фабулата и това ни остава, на по-зрели години можем (и трябва) да слизаме и по-надолу.

    Що се отнася до Н-18, това е наредба още от Муравей, която непрекъснато се дописва. Миналата година купихме поредните .ЕКАФП - мисля четвъртите или петите. Засега...
    И мисля, че събирането е само едната страна. На по-съществената - харченето - се обръща нулево внимание. От десетилетия пред очите ни се вихрят сиви обществени поръчки за милиарди, пак милиарди от странното понятие "бюджетен излишък" се изхарчват за 2-3 седмици преди края на годината.

    И в тоя смисъл ми липсва Н-19...


    Нередност?
  • 7
    dimodk avatar :-|
    Чинчила
    • - 1
    • + 3

    До #5 Николов
    Никой не само в България, не обича данъците. Но Н-18 няма аналог в ЕС.
    Което означава, че има съвсем други механизми на контрол, които си работят безотказно.
    И на мен не ми се мисли, какво ще стане с бизнеса ми, ако един гладен НАП-аджия реши да "сподели" базата ми клиентски данни с някой срещу 1000 лв.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 6

    До коментар [#7] от "Чинчила":

    Много неща в БГ нямат аналог в ЕС. През 2005-та напуснах Австрия и си спомням, че там сметката в ресторантите все още се представяше на парче хартия написана на ръка. А у нас от години вече беше по-различно.

    И в Австрия укриват данъци, но с мярка. Само у нас дискотека на Слънчака може да прави (официално) стотина лева оборот дневно - каквито бяха случаите преди да се въведе връзка с НАП.

    Н-18 има кусури и трябва да се коригира. Но идеята за симултанна връзка е добра. Просто трябва да се изпитат някои технически детайли.

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5

    До коментар [#7] от "Чинчила":

    То и без Н-18 НАП може да получи достъп до клиентската база данни. Една данъчна ревизия е достатъчна за да се види, кои са клиентите.

    Нередност?
  • 10
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • + 3

    "Борисов: Спорната част от Н-18 ще влезе в сила само при СЪГЛАСИЕ на бизнеса. Премиерът поиска от финансовия министър първо да получи подкрепата на ВСИЧКИ браншови организации."
    "Промените в данъчната наредба Н-18, с които се въвеждат НОВИ изисквания към всички ФИРМИ, които използват софтуер за управление на ПРОДАЖБИТЕ "СУПТО", няма да влизат в сила, докато не се постигне КОНСЕНСУС с различните браншови организации по прилагането им".
    " Премиерът поиска от Горанов всяка седмица да се среща с по една браншова организация и да "ПРЕМАХВАШ проблемите и притесненията им".
    "Искаме да премахнем черния или сивия сектор, но това не трябва да се отразява на малките и средните предприятия. ...
    "Когато ги УБЕДИШ, тогава ще убедиш и мен", каза на Горанов в заключение - г-н Борисов".

    Нередност?
Нов коментар