Търговец: Пазарът на плодове и зеленчуци зависи от Гърция

Количества има, възможни са временни нарушения в ритъма на доставките

Продажбите на картофи нараснаха над четири пъти. Дори вносът на митите френски картофи да спре, цените едва ли ще се повишат драстично, защото тази година има голямо българско производство, казва търговецът
Продажбите на картофи нараснаха над четири пъти. Дори вносът на митите френски картофи да спре, цените едва ли ще се повишат драстично, защото тази година има голямо българско производство, казва търговецът
Продажбите на картофи нараснаха над четири пъти. Дори вносът на митите френски картофи да спре, цените едва ли ще се повишат драстично, защото тази година има голямо българско производство, казва търговецът    ©  Надежда Чипева
Продажбите на картофи нараснаха над четири пъти. Дори вносът на митите френски картофи да спре, цените едва ли ще се повишат драстично, защото тази година има голямо българско производство, казва търговецът    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Ситуацията на пазара на плодове и зеленчуци е напълно нормална. Драма би възникнала, ако спре стоката от Гърция, но засега няма такива изгледи. Възможни са спекулативни подскачания на цените от време на време заради нарушения в ритъма на доставките, но нищо повече. Това каза Атанас Илиев, собственик на фирма за дистрибуция с плодове и зеленчуци на едро. "Капитал" го попита за моментната ситуация на пазара, в контекста на коронавируса. По това време на годината плодовете и зеленчуците на българския пазар са предимно от внос, а все повече европейски държави затварят границите си и движението на ТИР-ове е затруднено.

Гърция и Турция "бълват" стока

Късмет е, че граничим с Гърция и Турция, които са големи производители на плодове и зеленчуци и точно в този период бълват големи количества, поясни той.

Вносът от Гърция се случва най-много за 24 часа. "Ако днес има силен ден и складът си е продал стоката, следобед тръгва камионът, в полунощ е в Солун и сутринта вече се е прибрал. Търговците, които в неделя пазаруваха в Гърция, в понеделник заредиха складовете. И в момента има търговци на едро от борсата, които са там", поясни Атанас Илиев

Вносът от Турция се осъществява два, три пъти седмично. Стоката идва до Пловдив, където е представителството на турските оранжерии, с които фирмата работи. Ако там има стока, тя се изпраща до склада им в София, всеки ден. От представителството на оранжериите не изключвали в някакъв момент Турция да реши са спре износа, за да гарантира вътрешния си пазар.

Внос има дори и от Италия

Това, което виждам, е, че Турция и Гърция продължават да изпращат стока и камионите минават, каза Атанас Илиев. Според него големите чуждестранни вериги също търсят алтернативни канали - договарят количества директно от Европа. Дори от Италия още влиза стока, макар да е нарушен ритъмът. Голяма част от ябълките на българския пазар са италиански. "В единия склад, от който купувахме италиански ябълки, в понеделник бяха разпродали всичко, в другия, който работи с друг вносител, имаше достатъчно", разказва търговецът. И макар ябълките се внасят предимно от Италия и Полша, в момента търговците купуват турски и гръцки, а и има шарени ябълки от Македония.

Проблеми са възможни от Германия и Полша

"Предполагам, че ако възникне проблем, първо ще е със стоката от Германия и Полша. От Полша внасяме основно гъби и ябълки. От Германия и Австрия - картофи и лук. Тоест някакъв проблем може да се получи с митите картофи - т.нар френски.

Дори и вносът им да спре, картофи пак ще има и цените едва ли ще се повишат драстично. През тази година има много българско производство на картофи и лук и ние предпочитаме от тях да вземаме", добавя той.

През миналия сезон българското производство на картофи и лук беше слабо и цените гонеха 2 лева на килограм на едро. Сега цените на български картофи са по 1.05 -1.10 лева, по информация на търговеца. Моркови също има - от Сърбия, Турция, Гърция и България.

Голямото търсене леко повиши цените

"Рязко завишеното търсене повиши малко цените на едро на търговците, а оттам и цените по веригата, казва Атанас Илиев, чиято фирма е междинно ниво от борсата до магазина. По негова информация в единия супермаркет, който зареждат, дневните продажби на картофи са скочили от 20 кг на 90 кг на ден. Продажбите на лимони са се повишили от 10 кг на 50-60 кг. А ако преди са продавали около 1 кг джинджифил на ден, сега вече пласират около 10 кг.

"Най-остро след петък подскочиха цените на джинджифила и лимоните, но не заради недостиг, а заради повишеното търсене от клиентите", казва Атанас Илиев. От седем лева джинджифилът е стигнал 12 лева за килограм на едро на борсата без ДДС. До магазините стига на 14 лева, те продават на около 20 лева и въпреки това хората купуват 10 пъти повече.

Ръст има и в цените на цитрусите, картофите и варивата - боб, леща, ориз. Фирмата на Атанас Илиев традиционно продава египетски боб. Предлагането му е постоянно и на борсата има количества от него. Преди е вървял по 3.30 - 3.50 лева на килограм, сега е 4 лева заради търсенето.

Стабилни цени на доматите и краставиците

При доматите и краставиците цените са стабилни и има избор според качеството и цената. В понеделник например търговецът е можел да избира между луксозен турски розови домати на 4.30 лева за килограм, розови гръцки с фактура за 3 лева, и червени домати за около двата лева - цени на едро. За сравнение миналия август цените на доматите гонеха 4.50-5 лева. Българските оранжерии произвеждат и в момента, като първите български домати от полето излизат след 15 юни.

Цените на краставиците в минали зими са стигали и до пет лева за килограм. Сега с високо качество се намират на 3.30 лева, а има и по 2.50 и 2 лева. Миналата зима чушките отиваха по седем лева за килограм на борсите, докато във веригите ги продаваха между 8.50 и 9 лева. Сега се купуват по четири лева.

"Тоест и в момента нивата на цените на плодовете и зеленчуците далеч не са екстремни, предполагам че няма да има особени драми и в бъдеще. Може и да не е в цялото разнообразие, но плодове и зеленчуци ще има", добавя Атанас Илиев.

От по-далечни дестинации - Еквадор, Мексико от и през Испания идват малините, боровинките, авокадото. В момента търговци опитват алтернативен внос на банани от Африка вместо от Еквадор, вероятно заради по-добра цена.

Запасяване на едро засега няма

"На този етап специално ние не обмисляме да купуваме някакви големи количества на депо. Ако видим, че има такива сигнали, може да се запасим с лимони и портокали, картофи, лук и ябълки. Те не се развалят и можеш да купиш по-големи количества. А тук произвеждаме лук, салати, копър, магданоз, целина и пр. Но ако Гърция затвори, не се наемам да прогнозирам докъде ще стигнат цените на българското производство", казва търговецът.

Все още няма коментари
Нов коментар