Щабът за борба с коронавируса иска по-строги мерки: Да работят само магазини за храни, аптеки и бензиностанции

В емоционално изявление председателят му ген. Мутафчийски посочи, че се "задава епидемия с невиждана ярост в човешката история"

Председателят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски обяви, че се задава епидемия с "невиждана ярост в човешката история"
Председателят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски обяви, че се задава епидемия с "невиждана ярост в човешката история"
Председателят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски обяви, че се задава епидемия с "невиждана ярост в човешката история"    ©  Юлия Лазарова
Председателят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски обяви, че се задава епидемия с "невиждана ярост в човешката история"    ©  Юлия Лазарова

Правителството ще разгледа предложение от националния оперативен щаб за борба с разпространение на коронавируса за нови, по-строги мерки, които да бъдат въведени в страната. Идеята е да останат отворени единствено магазини за храни, аптеки, бензиностанции, банкови и застрахователни офиси и държавните учреждения. Това стана ясно на извънреден брифинг на председателя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски в 20 часа в събота вечер в Министерския съвет.

В емоционално изявление Мутафчийски посочи, че се задава епидемия, която е "с невиждана ярост в човешката история", и цялото общество трябва да бъде изключително отговорно.

Искане за строги ограничения

Ден след като правителството обяви първия пакет от мерки срещу разпространението на коронавирус в България, включващи затваряне на редица търговски обекти и публични места, Мутафчийски посочи, че те не дават задоволителен резултат.

"Днес на централни места в София животът продължаваше като че ли без никакви смущения. Може би е добре, че нашата нация има кураж, но не бива да бъдем лекомислени", каза още той, като допълни, че всички трябва да бъдат отговорни към себе си, близките, приятелите и колегите. Според Мутафчийски "впечатленията са, че изпаднахме в дребнотемие след обявяване на мерките". "Измести се фокусът върху нещата - дали фризьорският салон ще работи или магазинът за пирони", каза още той.

Всъщност първоначалната наредба на здравния министър Ананиев от вторник следобед предвиждаше да работят именно само хранителни магазини, аптеки и дрогерии. До вечерта обаче тя претърпя промени, тъй като се появиха критики, че не са предвидени важни изключения като бензиностанции и банки. В крайна сметка обаче след поправките в наредбата се оказа, че е разрешено да останат отворени почти всички магазини и места за услуги, а ресторантите - да работят с цел доставки.

Председателят на щаба обяви, че в събота са регистрирани 10 нови случая на коронавирус в България - до 41, с което разпространението на заболяването е увеличено на практика с 30 на сто. В някои европейски държави пък ръстът е 50 на сто.

"Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, за да може здравната ни система да оцелее, да можем да поемем всички нуждаещи се и да не правим тежки избори за това кой ще оцелее и кой не заради липса на апарати", каза още Мутафчийски.

Така от думите му стана ясно, че на кабинета ще бъде предложено да приеме строги ограничения: да работят само обекти като аптеки, магазини за храни, бензиностанции, банки, учреждения.

Какво предстои

Идеята на оперативния щаб предстои да бъде разгледана от правителството. На този етап няма информация кога ще стане ясно дали новите строги мерки ще бъдат одобрени и какво точно ще включват. Заявка, че такива вероятно ще бъдат приети обаче, даде премиерът Бойко Борисов около два часа след изявлението на Мутафчийски.

От съобщение на правителствената пресслужба стана ясно, че той е провел разговор с президента Румен Радев, пред когото е обявил, че "напълно подкрепя" позицията на националния щаб за необходимостта от въвеждането на най-твърдите мерки. "Борисов беше категоричен, че човешкият живот трябва да бъде поставян на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби, които на този етап не могат да бъдат изчислени", се казва още в информацията на пресцентъра на Министерския съвет за разговора. Премиерът е казал още, че "предприеманите мерки трябва да бъдат под формата на законодателство", като предстоят разговори с различните партии по въпроса.

Румъния затваря голяма част от граничните пунктове с България

Румъния затваря голяма част от граничните пунктове с България за период от 30 дни, като това няма да важи за двата най-големи от тях - Дунав мост и Дунав мост 2. Това става ясно от информация на МВР от събота вечерта. Затворени са пунктовете КПП Бекет- Оряхово, ГКПП Турну Мъгуреле - Никопол, ГКПП Зимнич - Свищов, ГКПП Негру-вода - Кардам, ГКПП Липница - Кайнарджа и ГКПП Добромир - Крушари.

Мярката е влязла в сила от 16 часа за срок 30 дни, но с възможност за удължаване, става ясно от информацията. Очаква се в понеделник Румъния да обяви извънредно положение.

*Текстът е допълнен в 23.30 ч.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • - 17
    • + 9

    Само в учебниците съм чел за безотказните подходи на гениалния пропагандист Йозеф Гьобелс при обработката на обществената психика.
    Сега ги видях и на живо, когато всички национални телевизии прекъснаха емисиите си, за да може началникът Мутафчийски с каменно лице да донаплаши нацията и до поиска безумни ограничения с твърденията, които лекар не може да каже:
    1. "...светът ще се изправи пред най-тежкото подобно бедствие в своята история..";
    2. "Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света...";
    И накрая - бисерът:

    3. "Трябва да се дадат правомощия на орган в държавата, който да може да реагира по съответния начин. Щабът не е политически орган, няма да се занимава с това"

    Ако нацията ни няма рецептори и чувство за реалност, както между впрочем и германците през 30-те видимо са ги нямали и са се оставили на майсторлъка на Йозеф, чака ни сходно на тяхното заколение.

    Германците са си поискали нацизма, убедени от пропагандата, че той е истинският спасител.
    Нас днес - май - също ни убеждават да искаме нашият Спасител-вожд да ни предпази от всички заплахи!
    Просто за това трябва да му дадем официално цялата власт.

    Както германците през 1933 г я дадоха на своя спасител - оня с мустачките.

    Започна с "Хайл "!
    А как свърши, помните ли?

    Нередност?
  • 2
    xiw1542671011588664 avatar :-P
    Данаил Лазаров
    • - 17
    • + 2

    Това са глупости и лъжи! Няма такова нещо, а хора, които умират, умират от съвсем други болести и причини, а те нарочно казват, че уж "вируса" ги убил! Всичкото това е лъжа-измама за да всяват паника и да източват пари от Европейския съюз, а Китай пък ползва това сега като оправдание и основание да обяви война на Америка, уж под претекста, че са ги заразили с вирус и т.н.. Всичко това са добре замислени и обмислени планове и цели!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#2] от "Данаил Лазаров":

    Китай едва ли по този повод ще "обяви война на Америка", но туитът на говорителя на китайскто МВнР е доста красноречив за втвърдения тон на Пекин.
    Ето публикация от днес в популярен американски сайт, която разкрива предисторията какво са правили американски военни в Ухан:

    https://www.veteranstoday.com/2020/03/14/china-us-brought-covid19-to-china-during-army-games-hid-disease-in-us-as-influenza/

    Нередност?
  • 5
    lyt01611603 avatar :-|
    lyt01611603
    • - 11
    • + 6

    Този "генерал" заяви ясно и точно но много ядосано "Днес на централни места в София животът продължаваше каточе ли без никакви смущения". Той какво иска, животът да не продължава ли?! Или да продължава, но със съответните "смущения"? Смутен най-вече от бащицата, който ще ни спаси от нас самите.

    Нередност?
  • 6
    blagocvetanov avatar :-|
    Blagovest Cvetanov
    • - 2
    • + 11

    Мисля че човека с основание е притеснен защото знае, но не казва директно, че нашата система не може да понесе такава мобилизация, каквато е необходима и буквално ще се случи случката...

    За никой не е тайна какво е нивото на здравеопазването в страната ни. Здравната система работи свръхнеефективно дори и в нормални условия - какво очаквате да се случи в условията на пандемия?

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 4
    • + 7

    Вместо да се занимава с фризьорките, щабът трябва да обърне внимание и да задържа в карантинни лагери пристигащите в страната. Варненските случаи са на пристигнали от Бергамо, където е центърът на инфекцията в Италия.
    Съгласен съм с колегата в #1. Правителството иска извънредно законодателство! Което да се прилага при пандемии, извънредно и военно положение. Веднъж създадено (покрай коронавируса) това законодателство става латентно и може да се активира при всяка неудобна за Борисов ситуация. Колко му е в навечерието на избори в няколко цигански махали да се позаколят цигани и скинари, което да послужи за въвеждане на извънредно положение и да се отменят изборите? При натрупана паника извънредни мерки лесно се прокарват, но трудно се разказват.
    За затварянето на фризьорниците и фитнесите е нужна просто заповед на здравния министър. Извънредното законодателство е нещо друго.
    Пътят към ада е постлан с (на пръв поглед) добри намерения. Но стига до ада.

    Нередност?
  • 9
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 2

    Да, изявлението на Мутафчийски наистина беше толокова "емоционално", че всеки момент щеше да се разреве. Български "юнак"!

    Нередност?
  • 10
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 2

    Трябват стимули за онлайн доставките на храни за вкъщи и хранителни стоки.

    Нередност?
Нов коментар