🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетното салдо е на минус през март

Приходите в държавата все още са значително над правителствените разходи, но тенденцията скоро ще се обърне

Обикновено през март постъпва част от дължимия данък печалба за годината, но сега срокът за плащане беше удължен до 30 юни
Обикновено през март постъпва част от дължимия данък печалба за годината, но сега срокът за плащане беше удължен до 30 юни
Обикновено през март постъпва част от дължимия данък печалба за годината, но сега срокът за плащане беше удължен до 30 юни    ©  Георги Кожухаров
Обикновено през март постъпва част от дължимия данък печалба за годината, но сега срокът за плащане беше удължен до 30 юни    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетният излишък от началото на годината до края на март леко се свива до 1.27 млрд. лв. спрямо 1.48 млрд. месец по-рано. Причината са по-слаби приходи през третия месец заради безпрецедентната криза с COVID-19. Това става ясно от предварителните оценки на Министерството на финансите. От ведомството предупреждават, че въвеждането на извънредно положение в страната и последвалите фискални мерки тепърва ще се отразяват на бюджетните параметри.

Балансираното салдо, което беше заложено в бюджет 2020, вече е в миналото. Според ревизирания проектобюджет, който правителството внесе за разглеждане в парламента, дефицитът в държавните финанси ще достигне 3.5 млрд. лв. до края на годината, лимитът за нов дълг се повишава от 2.2 млрд. лв. до 10 млрд. лв., а номиналната стойност на създадения БВП е надолу с 9.2 млрд. лв. спрямо есенните оценки.

По-малко корпоративни данъци

Към края на март тази година постъпленията в бюджета нарастват със 149 млн. лв. спрямо първото тримесечие на 2019 г. и така достигат 11 млрд. лв.

Подробна разбивка не е налична все още, но от съобщението на финансовото ведомство става ясно, че изпълнението на приходи от корпоративен данък изостава от есенните разчети. Обикновено през март постъпва част от дължимия данък печалба за годината, но сега срокът за плащане беше удължен до 30 юни. Това беше една от мерките, гласувани в Закона за обявяване на извънредно положение заради коронавируса.

По данни на Министерството на финансите постъпленията от корпоративен данък в държавния бюджет достигат 96 млн. лв. към февруари спрямо 78 година по-рано. През март 2019 г. сумата нараства до 522 млн. лв., но подобно увеличение е малко вероятно тази година. Очакваният спад на общите бюджетни приходи спрямо първоначално заложените е 2.44 млрд. лв. за 2020 г.

Според ревизираните оценки на ведомството данъчните постъпления в бюджета тази година ще са с 8% (малко над 2 млрд. лв.) под планираните. Постъпленията от корпоративни данъци се очаква да са с 11.7% по-ниски, а от ДДС - с 9.3%. Приходите от ДДС са най-големият източник на средства в държавния бюджет. Спадът, макар и малък, е видим още от февруари - 2.15 млрд. лв. са събрани тази година при 2.2 млрд. през първите два месеца на 2019 г.

Разходите си вървят

Докато постъпленията изостават от първоначалните планове, разходите нямат подобен проблем. Към края на март те са над 9.7 млрд. лв., или с близо 700 млн. над миналогодишната сума. Увеличението не се дължи на кризата, а на по-високия размер на пенсиите, на капиталовите разходи и заплатите на работещите в бюджетния сектор. Така държавните финанси излизат на минус 205 млн. лв. през третия месец на тази година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    edin131 avatar :-|
    Nikoi

    Данъците не са паднали и всички ще си ги платим дружно и от сърце , държавата ще си вземе всички парички до стотинка ,така ,че нищо няма да падне в нейните приходи , а и е спорно ,колко са и и разходите ,фирмите ,които поемаме удара на първа линия ,докторски частни фирми нямаме нито стотинка помощ от държавата ,не е вярно ,че ни подпомагат с нещо ,напротив ,разходите за дезинфекции ,консуматив и персонал нараснаха неимоверно ,а държавата си прибира нейното чинно ,без никакви облекчения .

    Нередност?
Нов коментар