🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството ще може да набере до 9 млрд. лв. от дълговите пазари

Ревизията на бюджет 2020 мина второ четене в бюджетна комисия, а критиките на опозицията са заради икономическите мерки

Актуализацията на бюджета влиза за окончателно гласуване в зала още в понеделник
Актуализацията на бюджета влиза за окончателно гласуване в зала още в понеделник
Актуализацията на бюджета влиза за окончателно гласуване в зала още в понеделник    ©  Анелия Николова
Актуализацията на бюджета влиза за окончателно гласуване в зала още в понеделник    ©  Анелия Николова

Правителството ще може да използва договора с четири международни банки, сключен покрай фалита на КТБ през 2015 г., за да пласира еврооблигации на стойност до 9.5 млрд. лв. (или 4.856 млрд. евро). Това гласуваха депутатите в бюджетна комисия при второ четене на промените в държавния бюджет за 2020 г. Става въпрос за глобалната GMTN програма, която беше одобрена от парламента през 2015 г. и от която тогава бяха издадени няколко емисии еврооблигации на обща стойност 5.144 млрд. евро. Лимитът на програмата е 8 млрд. евро, затова сега той беше увеличен с още 2 млрд. евро. Така при благоприятни условия на международните пазари финансовият министър ще може да пласира по-голяма по обем емисия до достигане на лимита от общо пласиран дълг през 2020 г. от 10 млрд. лв. От началото на годината държавата е набрала 800 млн. лв. от вътрешния пазар, предстои още един аукцион на ДЦК на 6 април.

Сегашната актуализация на бюджета е заради кризата с COVID-19, като правителството залага дефицит от 3.5 млрд. лв. в края на годината (при балансирано салдо при приемането на закона през есента), 2.44 млрд. лв. по-малко приходи и спад на БВП от 3%. В понеделник текстовете влизат в пленарната зала, като към момента освен от партиите в управляващата комисия те получават и подкрепата на ДПС.

Критиките на депутатите от опозицията обаче са свързани с икономическите мерки на управляващите, като и ДПС, и БСП излязоха със свои предложения, които не бяха подкрепени от мнозинството в бюджетна комисия. По-късно в неделя стана ясно, че все пак предложението на Йордан Цонев работодателят да не дължи осигуровки върху 60-те процента от схемата 60/40 е получило подкрепа на заседанието на правна комисия.

Без финансиране от МВФ засега

Първоначално ГЕРБ бяха предложили и текст, който дава възможност БНБ да може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж (СПТ) от Международния валутен фонд. Всяка държава разполага с определена квота, която на теория може да осребри, друг е въпросът дали тази програма е работеща в момента и дали някой би купил СПТ. Текстът беше оттеглен след препоръка от финансовия министър Владислав Горанов. "Мисля, че тази тема днес не следва да се обсъжда и подобно нормативно решение не ни е необходимо", каза той. От думите му се разбра още, че вече е потърсена помощ от Европейската инвестиционна банка и от Банката за развитие на Съвета на Европа и е ангажиран ресурс, свързан с финансиране на европейските фондове.

Още при разискванията на първо четене в зала Горанов заяви, че увеличението на лимита на дълга от 2.2. на 10 млрд. лв. е нужно, за да се осигури достатъчно голям фискален буфер, и че нито един лев няма да бъде изхарчен като допълнителен разход от бюджета. "Моята роля е да гарантирам, че колкото и продължителна е тази криза, държавата ще продължи да функционира. Не можеш да взимаш решения, като нямаш пари. Колеги, дайте ми възможност от името на правителството да разполагам с вашето разрешение да напълня държавата с пари, ако пазарът ми позволи, след което вие ще вземете решение как да се изхарчат", обърна се Горанов към депутатите в петък при дебата около текстовете за дълга.

Основните критики са на икономическите мерки

Основните критики на опозицията обаче в момента са по-скоро върху икономическите мерки на правителството и в частност - мярката 60/40. Индикации, че тя ще се окаже неефективна в този си вариант вече даде и бизнеса. Йордан Цонев от ДПС предложи върху 60-те процента от заплатата, които се предоставят от държавата на фирмите като субсидия за запазване на заетост, да не се дължат осигуровки. Това всъщност е и настояване на няколко бизнес организации. Няколко часа по-късно, на по време на заседанието на правна комисия се разбра, че идеята му е била подкрепена и от управляващите.

От БСП пък предлагат от бюджета да се заделят допълнително 420 млн. за общините, които да компенсират изгубените собствени приходи, и още 914 млн. по бюджета на Фонд "Безработица" за хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се. Идеята на левицата е държавата да им осигури за периода на извънредното положение по една минимална работна заплата.