🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството одобри окончателно схемата 60/40 за подпомагане на заплатите*

Компенсации могат да искат както бизнеси, които са спрени заради заповедта на здравния министър, така и тези, които декларират 20% намаление на приходите

За да се получи помощта трябва да има пълно или частично спиране на дейността на фирмата или непълно работно време
За да се получи помощта трябва да има пълно или частично спиране на дейността на фирмата или непълно работно време
За да се получи помощта трябва да има пълно или частично спиране на дейността на фирмата или непълно работно време    ©  Анелия Николова
За да се получи помощта трябва да има пълно или частично спиране на дейността на фирмата или непълно работно време    ©  Анелия Николова

Статията е допълнена последно към 19:30 ч на 31.03.2020 г.

След серия от промени в понеделник Министерският съвет одобри окончателно постановлението, с което се определя схемата за подпомагане на работодателите с 60% от брутната заплата на служителите. До края на деня пълната информация с всички условия за кандидатстване беше качена на сайта на Агенцията по заетостта, а социалният министър Деница Сачева заяви, че от вторник фирмите могат да подават заявления за кандидатстване за компенсации.

Прикачен файл

Процедурата ще бъде изцяло електронна и максимално бърза, а отпуснатите компенсации ще влязат в публичен регистър. Заради бързането няма да се искат много финансови документи по доказване на намалението на приходите, но това не означава, че контрол няма да има, напротив, заяви Сачева. Контролът ще се осъществява паралелно от Главна инспекция по труда и от НАП, а проверки за истинността на декларираната информация практически може да има през цялата година.

Две са категориите работодатели, които ще могат да получат финансова помощ за покриване на част от възнагражденията на засегнатите работници и служители, при условие че ги запазят на работа за времето на изплащане на помощта.

Държавата вдига бюджета на НОИ с 1 млрд. лв. и тавана за теглене дълг с милиарди

За да изпълни мярката за подкрепа 60/40, правителството ще предложи на депутатите актуализация на бюджета. Конкретните числа и промени ще станат известни по-късно вечерта след ново заседание на кабинета, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Засега е обявено допълнително захранване към бюджета на държавното обществено осигуряване с 1 млрд. заради схемата за съфинансиране на заплати. Другата заявка е за увеличение на тавана за теглене на държавен дълг през годината с "милиарди". Тук числото в момента е 2.2 млрд. лв. нов дълг за 2020 г. Държавата не планира орязване на заплати в публичния сектор, по-скоро се обмисля дали да бъдат премахнати тримесечните бонуси в администрацията. В същото време ще има стимули за работещите на първа линия медици, полицаи и др. Премиерът беше обявил, че за тях ще са нужни 500 млн. лв.

Първата категория са тези от конкретно определени засегнати сектори на икономиката, които по нареждане на държавен орган, а не по свое усмотрение, са преустановили работа на цялото предприятие или на част от него, или на отделни работници и служители. Към постановлението има списък приложение с икономическите дейности - търговия на дребно в молове (без търговия на храни, лекарства, цигари), някои видове пътнически транспорт, хотелиерство, ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, киносалони, туроператори, организиране на конгреси и търговски изложения, частни детски градини, театри и друга артистична и творческа дейност, култура, спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих, поддържане на добро физическо състояние. От тази категория работодатели не се изисква да доказват намаляване на приходите поради извънредното положение, а само заповедта за спиране на работата.

Втората категория са работодатели от всички сектори на икономиката, с някои изрично изброени изключения, които заради извънредното положение са спрели работата на цялото или на част от предприятието или на отделни работници, или пък са въвели намалено работно време. Условието за тях е да удостоверят 20 % спад на приходите си за предходния месец преди подаване на заявлението, спрямо друг предходен период, който зависи от това дали фирмата е учредена преди или след 1 март 2019 г. Ако фирмата е създадена преди 1 март 2019 г., спадът на приходите за предходния месец се преценява спрямо същия календарен месец през миналата година. Ако е създадена след тази дата, то тогава спадът на приходите за предходния месец се преценява спрямо усреднените приходи от продажби за януари и февруари 2020 г.

Изключенията, които няма да могат да се възползват от тази възможност, са работодателите, които осъществяват дейност в секторите: селско, горско и рибно стопанство, финансови и застрахователни дейности, държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа, дейности на домакинства като работодатели и др. под.

Трудовите договори на съответните работници, за които се иска помощта, трябва да са сключени преди 13 март т.г. Компенсации не се изплащат също така и за работници и служители, които ползват отпуск по болест, за бременност и раждане, осиновяване на дете до 5-годишна възраст или гледане на дете, както и за работници и служители, за които работодателят получава финансиране за възнаграждения и осигурителни вноски от държавния бюджет, със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове или други публични средства. Общи изисквания към работодателите, които кандидатстват за помощта: да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски, да не са обявени в несъстоятелност, да не са в производство по несъстоятелност или в ликвидация, да не съкращават персонал в периода на получаване на компенсациите, да нямат установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение за нарушение във връзка с трудовото договаряне в предходните 6 месеца и др.

Размер на подпомагането

И в двата случая размерът на помощта се изчислява по един и същи начин, защото тя е предвидена в закона. Компенсациите са 60 на сто от осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режимът на спиране на работа, съответно - намалено работно време. Срещу това работодателят се задължава да задържи работниците на работа за целия период на получаването на помощта, като им изплаща пълната брутна заплата. В случаите на установено непълно работно време компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от 4 часа дневно. Помощта може да се изплаща за целия период на извънредното положение или за част от него, но за не повече от три месеца.

Мярката за подпомагане на работодатели е 60:40 от осигурителния доход на работниците, поради което някои работодатели поискаха да бъде финансирана цялата цена на труда, включително и осигуровките. Но тя е различна в различните компании и зависи от различни фактори, казва министър Сачева. Финансовият министър Владислав Горанов също бе категоричен, че промени в закона за извънредното положение в това отношение няма да се правят, въпреки настояванията на бизнеса. (Позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България вижте тук.)

За изпълнението на мярката ще бъде уведомена Европейската комисия, защото това е вид държавна помощ, но от кабинета очакват пълно одобрение. Премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата е готова да отдели до 1.5 млрд. лева ресурс за тази мярка. Само в секторите от първата категория предприятия, спрени със заповедта на здравния министър, работят 289 000 души, финансирането им общо би струвало 135 млн. лв. месечно, каза Сачева.

Междувременно, в утрешния извънреден брой на "Държавен вестник" от сряда, 1 април е заложено публикуването на постановлението - Постановление № 55 от 30 март 2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fhs44598902 avatar :-|
    Black Label
    • + 1

    Само фирмите да не почнат да спекулират, за да искат пари от държавата, защото няма да се учудя, ако се получи нещо такова. Все пак българският манталитет е - да спечелим пари от каквото и когато може.

    Нередност?
  • 2
    brunhild avatar :-|
    Харвардски Многокнижник

    Текстът на проектопостановлението дали го имате? Приятно ме изненадайте с вариантите от петък и събота. Любопитно ми е какво е станало в неделя и днес.
    В Лекс пишат, че някои сектори са изключени от тази държавна помощ

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Мярката 60:40 е изумително ялова!
    Тия от администрацията доказано не могат да мислят.
    Ами вие?

    Държавата хитрува да си запази на 100% данъчно-осигурителните приходи при 100% сговнясване на бизнеса. Как ще стане!
    .
    Условието за кандидатстване за "помощ" е "поне 25%" спад на приходите, спрямо януари и февруари също се зашеметяващо глупаво. Но това на мисирките е естествено да убягва.

    Защо Арсенал изгони 2000 работници, а не се пазари с правителството по схемата 60:40?
    А Ядзаки, които затвориха и трите си завода в Хасковско?
    Няма нормален предприемач, който да се хване на гола кукичка.

    Първо: извънредното положение бе обявено на 13.3. Т.е. 22-та работни дни на март към тогава са преполовени и не може да се говори за цял производствен месец. Това Горанката го знае, но хитрува;

    Второ: фактурира се произведена продукция или извършени услуги. Датата на фуктурата обозначава само датата на данъчното събитие, а не кога е произведена стоката/услугата. Няма ограничение фирма непроизвела и 1 лв. през март да фактурира произведена през февруари и НЕПЛАТЕНА и до момента продукция. Издадените, макар и неплатени фактури могат да я изкарат на печалба за месеца. Пък щом има издадена фактура се дължат всякакви данъци - ДДС, ДП - независимо, че парите не са преведени по сметка. Неплатените фактури се изключват едва при годишното приключване - април 2021 г... Това Горанката го знае прекрасно, но хитрува;

    Трето: дългът от 1,5 млрд лв, които правителството се кани да вземе, определено няма да отиде само за схемата 60:40, както бе обявено. Къде ще отиде?

    Правителството чрез мисирките създаде паника, за да се изиска хвърляне на много пари.
    ПГ на Герб и съуправляващите услужливо разтуриха парламента и осигуриха безконтролност на правителството и харчовете му.

    Та фиктивната схема 60:40 ще оправдае бастисването на едни 1,5 млрд. лв. Те видимо ще отидат в други бизнеси. На оня, дето гледа Борисов от огледалото... А и в друго БББ.

    Нередност?
  • 4
    Simeon avatar :-|
    Simeon
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Държавата е пълна с големи разбирачи (мисирки) като теб без грам образование и интелект, които си тълкуват нещата както им е удобно.

    Причината ръководството на дружество Арсенал АД, заедно със синдикатите в него да пристъпят към мащабното съкращаване на 2000 души, считано от 29 април е спадът на поръчките вследствие на създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци. Сред основните причини са понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традиционните купувачи на продукцията на "Арсенал" и техните бюджети. Резултатът е свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е "Арсенал"-Казанлък.

    Нередност?
Нов коментар