Скъпата битка за лавката на затвора

Поръчка на служебния кабинет за 43 млн. лв. за храни в затворническите лавки буди съмнения за злоупотреби

Лавките в затворите са мястото, от което затворниците могат да си купят всичко - от тоалетна хартия до суджук
Лавките в затворите са мястото, от което затворниците могат да си купят всичко - от тоалетна хартия до суджук
Лавките в затворите са мястото, от което затворниците могат да си купят всичко - от тоалетна хартия до суджук    ©  Цветелина Белутова
Лавките в затворите са мястото, от което затворниците могат да си купят всичко - от тоалетна хартия до суджук    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • По време на служебния кабинет Фонд "Затворно дело" обявява търг за доставка на храни за лавките в затворите и гони всички кандидати
  • След това обаче кани част от тях за директно възлагане на договор за 43 млн. лв.
  • Ограничаването на конкуренцията и странните решения предизвикват въпроси дали поръчката е честна

"Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат", е казал Айнщайн. Държавното предприятие "Фонд затворно дело" (ФЗД), което е под шапката на Министерство на правосъдието (МП), няма проблем с този принцип.

От година и половина то не може да възложи търговете си за доставки на продукти за затворнически лавки, защото се върти в един и същи кръг. Предприятието първо събира оферти, които определя като негодни, прекратява поръчката, след това кани същите тези фирми без конкуренция да сключат договори - законно, но не особено добре аргументирано.

Фирмите са избрани по неясен принцип, уж заради ниските си цени, ала се пренебрегват проблемите в предните им оферти и острите критики на единствения експерт по безопасност на храните, който ги е чел и твърди, че участниците не покриват български и европейски стандарти за йогурт, кашкавал, суджук. Някои от собствениците имат история с доставки на негодни и скъпи продути в миналото.

Целият сюжет звучи подозрително и провокира съмнения за нагласени поръчки от служебния кабинет за над 43 млн. лв. В момента процедурата временно е блокирана от обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В затвора никой не е съвършен

В поръчката има четири обособени позиции за доставки в лавките в затворите в страната - за района на столицата (Бобов дол и София), за Южна България (Пазарджик, Пловдив и Стара Загора), за Черноморския регион (Варна и Бургас с бонус Сливенския затвор) и за Северна България (Белене, Враца, Ловеч и Плевен).

Договорите за доставките на лавките, от които пазаруват затворниците, се сключват обичайно за три години, като има опция за удължаване - от например 18 месеца до сключване на нови договори с доставчици. На 31 януари 2022 г., по време на редовния кабинет на Кирил Петков, Фонд "Затворно дело" обявява поръчка за почти 30 млн. лв. без ДДС. Начело на въпросното държавно предприятие е Нина Димитрова, временно изпълняваща длъжността до конкурс от 6 декември 2021 г., назначена от служебния кабинет на Стефан Янев.

Търгът обаче е прекратен през май 2022 г. и то по нейна вина, както тя обясни пред "Капитал". "Заложих един нов критерий "подмяна на изпълнител", за който съдът ми каза, че няма достатъчно информация при какви условия се случва тази подмяна." Веднага след това Димитрова обявява нова поръчка - този път за над 43 млн. лв. за четири години и половина. От Министерство на правосъдието (МП) обясняват разликата в цената с увеличение от 5% на година заради инфлацията и заради опцията за удължаването на договора с 18 месеца.

Кандидатите са пет за всички позиции: "Панда И.П.", която извършва доставките в лавките за последните няколко години, "Ийт уел", "Нове инженеринг", "Мира фууд", "Стелит 1". Всички оферти са допуснати и на втори етап с отваряне на цени, макар че единственият експерт по безопасност на храните твърди, че три от фирмите категорично не покриват изискванията.

В крайна сметка обаче поръчката е прекратена през ноември, защото възложителят отстранява всички кандидати - намира някакъв порок или несъответствие във всяка оферта. Така ФЗД получава законовата възможност да премине към процедура по договаряне без предварително обявление по чл. 79 от Закона за обществени поръчки в хипотезата, когато при открита процедура всички оферти са недпоходящи.

Двама от отстранените кандидати - "Панда И.П." и "Ийт уел", през ноември 2022 г. обжалват прекратяването в КЗК, като тя се съгласява с фирмите.

"Да възложиш 43 млн. лв без открита процедура противоречи на основните принципи за възлагане на обществените поръчки, посочени в чл. 2, ал. 1 на ЗОП, като нарушава изискването за съответствие с принципите на равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, публичност и прозрачност"

Иво Пандов

собственик на Панда И.П.

Върховният административен съд обаче отменя решението на регулатора от 12 януари и потвърждава прекратяването с решение от 3 май тази година. Повече от половин година се бави цялата процедура заради мудно разглеждане на жалбите. Впечатление прави, че точно двете фирми, които обжалват, не са сред поканените впоследствие за директното договаряне и остават извън възможността да подадат оферти.

Законно, но дали е адекватно

Така ФЗД преминава към следваща бърза стъпка: кани три от петте дружества, подали оферти в откритата процедура, в договаряне без предварително обявление. За четирите позиции е поканена по една-единствена фирма: "Нове инженеринг" (за две от позициите), "Мира фууд" и "Стелит 1". От министерството и "Затворно дело" обясниха в отговори за "Капитал", че те са избрани заради ниските си цени в предходната открита процедура. От там подчертават и че плащанията по поръчката на практика се случват с лични средства на лишените от свобода, които пазаруват от лавките, а не с пари на данъкоплатците.

"Законодателят дава възможност на възложителя да покани този, който прецени, че е най-целесъобразен за ситуацията, и ние каним тези с най-ниски цени", каза Нина Димитрова.

Възложителят не е притиснат от срок или от риск лавките да останат празни, защото са подписани анекси, които обезпечават доставките до февруари 2024 г. Реално ФЗД можеше да обяви открита процедура, при която да има прозрачност и конкуренция между повече фирми, а не да покани кандидати, които само преди две седмици е отстранил заради проблеми в офертите.

Без съперници в позициите компаниите нямат стимул да продължат да дават тези ниски цени, както твърдят от ръководството на затворите. Важно е да се уточни, че не се знае какви са ценовите им предложения сега, когато срещу тях няма конкурент.

На въпрос защо тези фирми, които имат нередности в техническите оферти, а и са отстранени и от самия възложител, пак са поканени и то като единствени кандидати, бившият служебен зам.-министър Мария Павлова, в чийто ресор попадаха затворите, заяви пред "Капитал", че това, че в началото не са представили нужните документи, не значи, че сега няма да го направят. Димитрова добави, че ако фирмите не отговорят на изискванията, можело да се пуснат открити процедури хипотетично. Това, разбира се, няма никаква логика, защото може просто да се обяви открита процедура и да се спести това лутане.

Кой за какво е поканен

"Нове холд": доставки в ТП Бобов дол и ТП София за 3+1 години 18.7 млн. лв. без ДДС

"Нове холд": доставки в ТП Белене, ТП Враца, ТП Ловеч и ТП Плевен за 3+1 години за 11 млн. лв. без ДДС "Мира фууд": доставки в ТП Пазарджик, ТП Пловдив и ТП Стара Загора за 3+1 години за 7.3 млн. лв. без ДДС

"Стелит - 1": доставки в ТП Варна, ТП Бургас и ТП Сливен за 3+1 години за 6.7 млн. лв. без ДДС

Дребнави експерти или риск от салмонела

Освен че се канят фирми, които вече са отстранени, са игнорирани проблеми в техните оферти, които касаят безопасността на затворниците. В комисията, която оценява офертите в откритата процедура за 43 млн. лв., има четирима юристи и един външен експерт по безопасност на храните - Кремена Стоева. Тя е главен експерт в Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ, където работи от 2011 г., а от 2002 г. работи в сферата на контрол на храните. С две думи - има богат опит.

В хода на процедурата тя влиза в спор с останалите членове на комисията, става ясно от протоколите. Според нея трите фирми, които после ФЗД кани в договарянето, изобщо не покриват стандартите за качество на продуктите.

"Проблемът беше, че на фаза, на която се оценяват кандидатите, не при първоначалното подаване на документи, се дописват допълнителни изисквания с [нейното] становище. Искат се неща, които не сме обявили първоначално - да кажем, всички в една лаборатория да изследват или кои показатели да изследват", твърди зам.-министър Павлова.

"Присъствах на последното заседание, защото виждах, че има някакъв проблем, включително имаше издребняване от рода колко дебела да е бучката кашкавал и ако не била 33 см или какво беше. Вие като отидете в магазина, мерите ли с шублер бучката кашкавал, че да въвеждаме ние на доставчик [изискване] колко см да е тя", добави Павлова в обясненията си защо критиките на експертката са пренебрегнати. Дебелината на кашкавала обаче е показател по БДС, а не каприз, сочи справка на "Капитал".

В писмени отговори Кремена Стоева защити позицията си, като подчерта, че се е ръководила единствено и само от предварително заложените от възложителя изисквания за участие, в чиито разработване е участвала. В техническата спецификация пише, че продуктите трябва да са "произведени съгласно всички действащи български стандарти, с които се въвеждат хармонизиращи европейски стандарти", а за някои от тях има и конкретни параметри - напр. за сирене и кисело мляко.

"За редица хранителни продукти в техническата документация, одобрена от възложителя и задължителна за участниците и комисията, е поставено изискване за съответствие с определени държавни или браншови стандарти"

Кремена Стоева

експерт по безопасност на храните

"Обръщам внимание на обстоятелството, че в конкретната процедура участниците не оферират продукти със съответните им търговски марки, т.е при приета непълна таблица за съответствие или непълно изследване на практика възложителят се съгласява да получи продукти, който не отговаря на определени негови изисквания. Непълните таблици за съответствие издават и липса на компетентност на участниците да идентифицират, а впоследствие и да контролират, съответствието на предлаганите от тях продукти с изисквания било на стандарти, било на приложимото законодателство", обяснява Стоева.

"Храни, за които няма декларирано съответствие с всички приложими микробиологичните критерии в регламента не биха могли да се считат за безопасни", казва тя. Примерът, който дава е, че липсва гаранция, че суджукът не съдържа салмонела или майонезата - листерия. "Хранителните продукти не трябва да съдържат микроорганизми или техните токсини, или метаболити в количества, представляващи неприемлив риск за човешкото здраве", казва тя.

Досегашният доставчик не е поканен

За последните няколко години насам доставчик за всички затворнически лавки в страната е компанията на Иво Пандов, "Панда И.П.".

"Управителят на въпросната фирма към настоящият момент не е доволен, че вече няма да държи монопола, че други фирми, които дават много по- ниски цени от него, са поканени", каза бившият служебен зам.-министър Мария Павлова във връзка с жалбите на Пандов в КЗК.

Тя обясни, че той е бил монополист "въпреки множеството сигнали за некачествена и скъпа стока предходното ръководство на затворите не беше прекратило договорите, до момента, в който се тръгна към рестриктивни мерки, той рязко подобри цените и вдигна качеството."

"За мен не е нормално ролка тоалетна хартия трето качество в затворническата лавка да струва 2.50 лв. Преди две години беше толкова, сега е 50 стотинки", добавя тя.

"Капитал" потърси и Пандов във връзка с критиките на ръководството на правосъдното министерство. "За четири години няма постъпила нито една рекламация по описания ред в договора. Допълнителен ангажимент описан в договора е да извършвам контролни изпитвания на стоки с партидни номера съответстващи на вече доставените в лавки през всяко тримесечие и техния брой и вид да съответстват на предварително оферираните от мен в конкурса от 2018 г. От май 2019 г. до януари 2023 г. съм предоставял на възложителя 4297 изпитвания всяко тримесечие", казва той. Той подчерта, че никога не е доставял тоалетна хартия или други хигиенни продукти в лавките, а само хранителни продукти, така че няма отношение към другата забележка.

На въпрос защо според него не е поканен в договарянето без предварително обявление, той твърди: "Явно не съм удобен или не съм подходящ за неформални взаимоотношение с настоящия изпълнителен директор на ДП "Фонд затворно дело" г-жа Нина Димитрова и несменяемия при три служебни правителства ресорен зам.-министър на правосъдието Мария Павлова." Към момента Павлова вече не е в министерството, а се връща на позицията си като следовател.

Новите избрани

Възниква и основателният въпрос защо точно тези три фирми са избрани да бъдат поканени. Неофициално анонимни източници твърдят, че става въпрос за връзки с близък до президента човек, който има връзки в региона на Пловдив. От там е и едната компания - "Мира фууд". Неин собственик е Станислав Николов, а тя е сравнително малка - с осем служители и 5.3 млн. лв. приходи за 2021 г. Фирмата обаче е регистрирана на същия адрес в Пловдив като две дружества за доставки именно на хранителни продукти, свързани с бизнесмена Георги Цанков - бул. "Васил Левски" 174 в Пловдив. Цанков е председател на общинския съвет в община Родопи (избран от Местна коалиция Обединени земеделци (СДС, ВМРО-БНД), пак в региона на Пловдив, и е собственик на "Фууд деливъри експрес", а брат му - на "Фантастика 2002". "Фууд деливъри експрес" вече е имала договор с ФЗД в миналото, а още през 2016 г. ръководството на фонда коментира пред "Капитал", че дружеството не спазва нито срока за доставка, нито качеството на продуктите.

Фирма на Цанков през 2012 г. - "Фантастика-95", достави негоден боб с гъгрици в него в поръчка за Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по програмата "Благотворителност". Не беше ясно как са били издадени редовните доокументи на фасула от Аржентина при наличие на паразити в него.

Втората поканена компания в търга за затворите е "Нове инженеринг", собственост на Антон Антонов и е регистрирана в Свищов. Тя има 5.8 млн. лв. и около 40 служители. Фирмата е отстранена от откритата процедура заради констатирано деклариране на неверни данни и несъответствие с критериите, като в договарянето критериите са същите. От ФЗД обясниха, че това, че към онзи момент компанията не дала доказателства, че покрива изискванията, не значело, че все пак не разполага с тях. Как ще се сдобие с тях в рамките на няколко седмици и защо невалидна оферта ще стане валидна изведнъж - не е ясно.

Възможно е между фирмите да има връзки. До 2014 г. Антонов е собственик на "Килтекс", отново фирма за доставки на храни. В разследване на "Капитал" през 2015 г. откри, че адресът за кореспонденция на "Килтекс" е къща в кв. "Драгалевци", където са поместени още няколко дружества, всичките собственост на братa на собственика на "Стелит 1", последната поканена фирма в договарянето сега. Въпросният собственик на "Стелит 1" пък е Цветан Макавеев.

Сега процедурата е паузирана заради обжалване на "Панда И.П." На ход е редовното правителство, което може да прекрати процедурата и да гарантира конкуренция с адекватни оферти преди наистина да изтекат и последните анекси и лавките да останат празни.