НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Делът на фирмите, които планират съкращения, намалява

Повече компании отчитат спад на приходите през април, но очакванията за май и юни са оптимистични

През май 80% от фирмите планират да запазят персонала си, докато през април бяха 73%
През май 80% от фирмите планират да запазят персонала си, докато през април бяха 73%
През май 80% от фирмите планират да запазят персонала си, докато през април бяха 73%    ©  Надежда Чипева
През май 80% от фирмите планират да запазят персонала си, докато през април бяха 73%    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири от пет фирми планират да запазят персонала си в краткосрочен план през май, а делът на тези, които планират съкращения, намалява от 25% до 17% през последния месец. Това показва последната анкета на НСИ за ефекта на извънредното положение, свързано с COVID-19. Тя се провежда за втори пореден месец в периода 7 - 25 май сред 1683 случайно избрани компании, представляващи около 106 хил. наети в страната. Резултатите показват, че през април финансовото състояние на фирмите леко се влошава, но пък нагласите се подобряват в краткосрочен план.

При хотели, къмпинги и места за настаняване с над 10 легла нагласите също се подобряват. По-малко мениджъри планират да предлагат понижени цени за нощувки, а повече са тези, които ще продължат дейността си, макар и с намален обем.

Април е бил по-критичен от март

Леко нараства делът на компаниите, които отчитат спад на приходите през април спрямо март - от 53.5% от анкетираните до 57.6%. Увеличението е за сметка на тези, които отчитат непроменен оборот - ако през март това са 36.3% от анкетираните, през април делът пада до 32.1%.

По-подробна разбивка показва, че финансовото състояние на фирмите се влошава предимно за работещите в търговия, транспорт и туризъм, ИКТ и медии, професионални и административни дейности. От друга страна, в строителството, операциите с недвижими имоти и дори в развлекателния сектор фирмите, които отчитат спад на приходите, са по-малко спрямо март. Повече дружества са разчитали да пуснат служителите си в неплатен отпуск и непълно работно време, а делът на тези, които прилагат методи като работа от дома и платен отпуск, намалява до съответно 26.5% и 36.8%.

Въпреки по-големия обхват на понижението на приходите анкетираните през май имат малко по-оптимистични очаквания за следващия месец. Сега 80% от фирмите планират да запазят персонала си, докато през април бяха 73%. Промяната е за сметка на тези, които планират съкращения - 17% от анкетираните през май. По-добри са и нагласите за дейността на фирмите. Докато преди месец 15.4% от анкетираните компании отбелязват, че планират да преустановят дейността си, сега този дял пада на 6.8% от всички анкетирани.

Ситуацията при хотелиерите

Статистическият институт публикува и резултатите от второто допитване сред 786 управители на хотели, къмпинги, къщи за гости и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла. Те показват, че 46.7% от местата за настаняване планират да предложат по-ниски цени на нощувки при 52.1% месец по-рано.

Очаквано за сектора нараства делът на тези, които отчитат намаление на приходите - с десет пункта до 82.3%. Възможността на мениджърите да обслужват разходите си със собствени средства през следващия месец намалява - сега 42% казват, че не могат да си го позволят.

Големи изменения са видими по отношение на очакванията за дейността на фирмата. Докато през април 35% от хотели и къмпинги казваха, че ще продължат дейността си с намален обем, през май делът се повишава до 56.6%. А временното преустановяване на дейността е в плановете на 24.3% от анкетираните - с почти 20 процентни пункта под нивото месец по-рано.