Едва 15% от аутсорсинг компаниите в България ще се върнат физически на работа

Мнозинството от фирмите в сектора не усещат тежест заради коронавируса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само 15% от аутсорсинг компаниите в България смятат да върнат всичките си служители в офисите си след края на извънредното положение, което приключи на 13 май. Останалите фирми смятат да върнат или само част от служителите си, или да продължат масово да работят от вкъщи. Това сочат данните от анкета на аутсорсинг асоциацията AIBEST сред членовете й. Според организацията отговорилите компании отговарят за общо 70% от работните места на всичките дружества в нея.

Също според анкетата повечето от фирмите в AIBESТ - 62%, не са усетили сериозни сътресения в бизнеса заради икономическите ефекти от коронавируса. Но 44% от запитаните членове са предприели мерки за редуциране на разходите като замразяване на назначението на нови служители и вдигането на заплати, свиване на разходите за нефинансови стимули (карти за фитнес, градски транспорт и др.), както и преминаването на някои служители на непълно работно време.

"Капитал" поиска подробна информация за анкетата и отговорите на компаниите, но от асоциацията отговориха, че тя съдържа конфиденциална информация за фирмите. В AIBEST (с предишно име Българска аутсорсинг асоциация) има фирми, занимаващи се с изнесени бизнес процеси (BPO), както и такива, които изработват IT продукти за други фирми (ITO). В списъка с членове на асоциацията влизат компании като българските "Булпрос" и "Аксидия", както и българските клонове на компании като HPE, Atos, Experian, Concentrix и други. Нито един от членовете не е използвал правителствените програми за икономическа компенсация. Никоя от фирмите не е имала и масово съкращение на персонала.

Пред "Капитал" от няколко аутсорсинг компании коментираха, че засега работата върви сравнително спокойно, като при някои от най-големите фирми в страната като местните клонове на TELUS International и Sutherland все още се наблюдава търсене на нови служители, основно заради по-висок интерес в индустрии като гейминга. Не така стоят нещата при компании, които обслужват авиолинии, хотели и други тежко засегнати сектори.

Успешното преминаване към масова работа от дома и нежеланието на голяма част от фирмите да върнат целите си екипи предполага и размествания на пазара на офис пространства, където аутсорсинг и IT компаниите от години са сред най-големите наематели.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uhy1589697069661515 avatar :-|
    Delyan Kolev
    • + 1

    Една важна бележка към автора на статията. Atos е европейска компания с централа в Île-de-France и втора в Munchen.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 5

    Това на практика означава, че служители с високи доходи спокойно могат да си работят и по родните места. Не виждам защо да не го направят, тъй като в София вече едвам се търпи. Хоум офисът е чудесна предпоставка на връщането към живот на позадрямали областни центрове. Особено ако последните си направят труда малко да ги стимулират.

    Нередност?
  • 3
    vasilangelov avatar :-P
    Vasil Angelov
    • + 5

    @sfasaf - точно така... Доста колеги и приатели (работя в една от най-големите ИТ у нас) се застояха по села и вили, като това почти не се усети откъм продуктивност или друг аспект. В момента във фирмата усилено се дискутира как работата от вкъщи, която до преди месец беше по-скоро рядко изключение за избрани да се превърне едва ли не в правило.
    В силициевата долина компании като twitter, facebook и други официално обявиха, че който иска може да си работи отвкъщи за напред.
    Разбира се това не е за всички - много хора са в по-малки апартаменти, където (особено с деца) работата еот вкъщи е по-скоро проблем. Но дори 1/3 или 1/2 от ИТ фирмите да си остават масово вкъщи, това е едно доста интересно бъдеще.

    Нередност?
Нов коментар