Намалява делът на фирмите, които планират съкращения

Приходите от продажби през юли обаче падат

   ©  Надежда Чипева

Все по-малко фирми са съкращавали служители, прибягвали са до пускането им в неплатен отпуск или до съкращаване на възнаграждения през юли спрямо предходните няколко месеца, показва последната анкета на националната статистика за ефекта от извънредното положение върху бизнеса. В същото време под 10% от общо 3770 участвали в допитването предприятия са заявили, че са наели нов персонал през юли, което е леко понижение спрямо предходния месец. Към съкращения са прибегнали почти 8% от компаниите. За сравнение - през март и април, когато бяха въведени ограничителните мерки заради пандемията, делът на дружествата, които са освободждавали служители, е бил 17-18%.

Компаниите губят интерес и към мерките за подкрепа на правителството като едва 5.6% от дружествата са заявили, че са се възползвали от тях.

Приходите от продажби намаляват

Около една трета от компаниите продължават да отчитат спад на приходите си през юли, докато увеличение на постъпленията има при 18.4% от анкетираните. Разгледани по сектори, най-голям дял от компаниите, които декларират по-ниски приходи (почти половината), са тези от групата "култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности". Следват ги индустриалните предприятия, където почти 38% от дружествата са със спад на продажбите през юли.

Въпреки това очакванията на бизнеса за август са сравнително положителни. По-голямата част прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност. Едва 1.4% смятат, че ще им се наложи да прекратят дейността си за постоянно, което е най-ниската стойност от март насам. Над 9% очакват да намалят персонала си, а едва 3.6% да го увеличат.

Юли

Юли е бил добър за хотелиерската индустрия, показват данните на НСИ. Подобно на останалите сектори в икономиката, намалява броят на хотелите през юли, които са прибегнали към съкращаване на персонал или пускане в неплатен отпуск. За трети пореден месец се увеличава и делът на местата за настаняване, които отчитат нарастване на приходите си, като през юли те са били малко повече от тези, които са отчели намаляване - 34% срещу 32.6%. Това обаче е очаквано предвид, че става въпрос за месеци, които са традиционно силни за туризма.

Това води до намаляване на процентът на хотелиерите, които не могат да обслужват текущите си разходи със собствени средства, макар и той да остава сравнително висок - 24.4%. В най-тежкия момент - през април, техният дял беше около 43%.

Очакванията на хотелиерите за август са се подобрили видимо. Почти 42% очакват да продължат дейността си по същия начин, което е повишение от цели 24.4% спрямо юни. От анкетираните 4.2% са отговорили, че ще прекратят дейността, а 42.2% ще продължат с намален обем.