🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутатите завишиха финансовите изисквания за казина и игрални зали, но по-умерено

Промените в Закона за хазарта минаха окончателно. Секторът вече ще е под контрола на НАП

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Под натиска на протестиращи представители на хазартни фирми депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, но с по-ниски от първоначално заложените капиталови изисквания и размер на еднократни такси за издаване на лиценз за игрални зали и казина. Вдигнатите критерии бяха на лидера на НФСБ Валери Симеонов като идеята им е да ограничат този сегмент от пазара. На практика обаче те щяха да оставят само големите фирми в този сектор.

Окончателно отпадна и идеята на Симеонов нови лицензи за игрални зали и казина да могат да се издават само за обекти, които са разположени в петзвездни хотели, по границата или в курортни комплекси.

Извън тези промени, депутатите приеха надзорът над сектор хазарт да мине към Националната агенция за приходите като се въвежда и нещо като СУПТО за хазартните компании. Настоящата Държавна агенция по хазарта се закрива, като служителите на ведомството няма да се запазят и да се прехвърлят към НАП.

Какво се променя

Корекциите идват след като две браншови организации се обявиха против тях, а някои от представителите на хазартния бизнес излязоха на протест пред парламента. Така в зала вносителите от "Обединени патриоти", предложиха да се намали наполовина исканото от тях драстично увеличение на първоначалния капитал за издаването на лиценз за казино оператор - от 3 млн. лв. за казина и 1 млн. лв. за игрална зала на съответно 1.5 млн. лв. и половин милион.

Понижена е и новата еднократна такса за издаване на лиценз за казина (2 млн. лв.) и игрални зали (1 млн. лв.). С окончателния вариант на закона сумите стават съответно 200 и 50 хил. лв. за 10-годишни лицензи.

Не се променят обаче завишените суми за доказани инвестиции, които се вдигат около 2.5 пъти и вече ще са за всеки обект, а не както досега - на фирма. Според НФСБ всичко това "силно ще ограничи броя на казината и игралните зали, особено в по-малките населени места". Според бранша по-скоро от пазара ще изчезнат по-малките играчи.

След гласуването на тези изменения медии съобщиха, че протестиращите пред парламента са започнали да се разотиват.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    uri26589456 avatar :-P
    Alexander Alexandrov

    Мазнинката намаля!
    Да си зареди от чекмеджето,не от бизнеса!

    Нередност?
Нов коментар