ГЕРБ предлага хазартът да мине към НАП

Валери Симеонов предлага завишени изисквания за казина и игрални зали и нова еднократна такса за издаването на лиценз за тях

Валери Симеонов се е отказал да свива броя обекти за залагания. Но предлага нови играчи да влизат трудно и скъпо
Валери Симеонов се е отказал да свива броя обекти за залагания. Но предлага нови играчи да влизат трудно и скъпо
Валери Симеонов се е отказал да свива броя обекти за залагания. Но предлага нови играчи да влизат трудно и скъпо    ©  Цветелина Белутова
Валери Симеонов се е отказал да свива броя обекти за залагания. Но предлага нови играчи да влизат трудно и скъпо    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната комисия по хазарта да се закрие, а надзорът върху сектора да се поеме от Националната агенция за приходите. Изпълнителният директор на НАП или посочен от него заместник ще отговаря за издаването или прекратяването на лицензи на хазартните оператори, агенцията ще следи и за внасянето на държавните такси, ще издава и указания и становища по прилагането на нормативната база и на практика ще върши всичко, свързано с този сектор, което сега е отговорност на ресорната комисия. Такава промяна предлагат депутати от ГЕРБ между първо и второ четене на Закона за хазарта. Първоначалната идея на управляващите беше ресорният регулатор да стане едноличен орган на управление и да мине към Министерски съвет. Това е сектор, в който се превъртат милиарди, има интереси за стотици милиони и е един от рисковите откъм пране на пари. А контролът върху него, както се разбра около казуса с компаниите на Васил Божков, не е бил упражняван добре.

С текстовете се предвижда още таксите, дължими от хазартните оператори, да се събират по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както обжалването на актовете за установяване на вземанията. Предлага се и още една промяна - в производството по издаване на лиценз НАП да изисква официални становища от ДАНС, министъра на правосъдието, на икономиката, председателя на Българския институт по метрология. Когато не бъде издадено такова от посочените институции, се смята, че те са дали мълчаливо съгласие.

По-високи изисквания за казина и игрални зали

Лидерът на НФСБ също е преформатирал първоначалните си предложения за ограничаване на броя на казината и игралните зали в страната. Те предвиждаха до 5 години да останат само обектите, които са по границата, в 20-на курорта и в петзвездните хотели. Тези предложения обаче бяха отхвърлени на първо четене от депутатите. Сега Симеонов е внесъл нови текстове, които по информация на "Капитал" се подкрепят и от ГЕРБ. Те предвиждат нови игрални зали и казина да може да се организират само в петзвездни хотели, курортни комплекси и по границата.

Игрални зали вече няма да могат да се притежават от еднолични търговци. Изискването за собствениците на казина е те да са дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции, чийто капитал е изцяло внесен и е не по-малко от 3 млн. лв. За игралните зали изискването е същото, като тук минимумът за капитал е 1 млн. лв. Неколкократно се вдигат и сумите за направени инвестиции, които са нужни, за да се издаде лиценз по Закона за хазарта. Заварените случаи за издаване на лиценз се уреждат по новия закон, а за вече издадени лицензи няма да се прилагат новите изисквания до изтичането им.

Въвежда се и нова, еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен. Не става ясно дали тази такса ще се дължи за вече издадени лицензи.

Всичко това вероятно ще доведе до консолидация на този пазар като на него ще останат само едрите играчи, сред които са и семейство Найденови, чиито обекти са под бранда Efbet. Боян и Цветомир Найденови са и сред основните свидетели срещу дългогодишния монополист в хазарта Васил Божков. В момента в страната работят около 20 казина и близо 1000 игрални зали, а оборотите, които превъртат годишно са близо 3 млрд. лв., на база изчисления по информация от финансовата база данни на "Капитал" Капи.

Симеонов предлага още да се въведе изискване към хазартните компании за средствата, нужни за организиране на хазартни игри - те трябва да са налични в брой, по банкова сметка или да са гарантирани с неотменяема банкова гаранция за целия срок на издадения лиценз.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар