🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Браншови асоциации: промените в Закона за хазарта са за няколко едри играча

Идеята на управляващите за ограничаване на игралните зали се превръща в законов инструмент за окрупняване на пазара

Работещите в игралната индустрия протестират пред парламента срещу промените в Закона за хазарта.
Работещите в игралната индустрия протестират пред парламента срещу промените в Закона за хазарта.
Работещите в игралната индустрия протестират пред парламента срещу промените в Закона за хазарта.    ©  Юлия Лазарова
Работещите в игралната индустрия протестират пред парламента срещу промените в Закона за хазарта.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Промените в Закона за хазарта, с които се въвеждат по-високи такси и изисквания за издаването на лиценз за казина и игрални зали, ще доведат до облагодетелстването на малък брой "големи играчи". Това се посочва в отворено писмо на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИ). Подобно становище изрази и още една браншова организация, като в последните дни дори имаше протестиращи представители от сектора пред Народното събрание.

Проектът мина на второ четене в ресорната бюджетна комисия през миналата седмица, а в четвъртък ще бъде гледан и в зала. Той предвижда въвеждането на значителни по размер еднократни такси за "издаване и поддържане на лиценз" за игрални зали и казина - между половин и 2 млн. лв., като и по-високи изисквания към дружествата, които оперират обектите.

На практика всичко това ще доведе до консолидация на този пазар, като на него ще останат само едрите играчи с повече финансов ресурс, сред които са и семейство Найденови, чиито обекти са под бранда Efbet. Боян и Цветомир Найденови са и сред основните свидетели срещу дългогодишния монополист в хазарта Васил Божков. В момента в страната работят около 20 казина и над 900 игрални зали, а оборотите, които превъртат годишно, са близо 3 млрд. лв. на база изчисления по информация от финансовата база данни на "Капитал" "Капи". Останалите по-големи на този пазар са турският хазартен бос Суди Озкан и Валтер Папазки, който в миналото е бил част от групировката СИК, а сега е съдружник на Найденови в няколко дружества. (Още по темата "Кой кой е на този пазар" можете да прочетете тук.)

Лобистки проект?

Част от промените в ресорния закон са на депутати от ГЕРБ и предвиждат закриване на Държавната комисия по хазарта и преминаване на този сектор към НАП, а друга - на лидера на НФСБ Валери Симеонов. В доклада за второ четене в пленарна зала се вижда, че в комисия не е минало предложението му новоиздадените лицензи за игрални зали и казина да са само за обекти по границата, в 20-ина курортни комплекса и в петзвездни хотели. Но се приемат идеите му за въвеждането на висока еднократната лицензионна такса, за значително завишаване на капиталовите изисквания към дружествата с лиценз, както и за направените инвестиции от тях.

В становището на БТАПОИ се посочва, че направените предложения за промени между първо и второ четене целят "контролирано ограничаване на хазартната дейност", като не отчитат негативните последици от начина, по който предлагат да се осъществи това. "Реалният ефект от тези промени ще бъде консолидация на бизнеса чрез прехвърлянето му от малките и средните предприятия към окрупнени и глобализирани структури и създаване на неконкурентна среда", посочват от асоциацията. Според тях законопроектът е "лобистки и е предназначен да обслужи определени, явно важни за гласувалите го фирми".

По данни от бизнеса заетите в сега действащите казина и игрални зали в страната са между 20 и 30 хил. души.

От асоциацията твърдят още, че проектът ще засегне и производителите на хазартно оборудване - пазарът им ще се свие с над 50% "заради ликвидирането на голяма част от компаниите в сектора, които ще бъдат в невъзможност да изпълнят поставените пред тях непосилни условия".

Първоначалната идея на управляващите беше да свият растящия брой игрални зали в страната, но по по-щадящ вариант от първоначалния на Симеонов - до 2025 г. почти да няма казина и зали с ротативки във вътрешността на страната. Тези текстове срещнаха силен отпор от браншовите организации и от куп спортни отбори, които разчитат на спонсорство от хазартните компании. Впоследствие явно управляващите са приели нов подход, от който обаче ще спечелят единствено големите на пазара. Иначе усилията да се поограничи масово разпространеният хазарт са по-скоро добра посока за размисъл и действия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    adon avatar :-@
    RUSE
    • + 6

    Хазартът в населените места извън някои курорти и безмитни зони, трябва да се забрани. Това е лъжливо преразпределение на пари и води до зависимости и престъпления. Не виждам никакъв бизнес и никакъп положителен ефект в това пране на пари. Вииждам само докарани до оцеляването зависими хора, които заради хазарта избират между кражбите и въжето.

    Нередност?
Нов коментар