🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кредитите за бизнеса леко поскъпват през юли, ипотеките остават рекордно евтини

Обемът на новите бизнес заеми през юли превишава 1 млрд. лв., показват данните на БНБ

Новите кредити в евро за компании също поскъпват.
Новите кредити в евро за компании също поскъпват.
Новите кредити в евро за компании също поскъпват.    ©  Георги Кожухаров
Новите кредити в евро за компании също поскъпват.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обемът на новите бизнес заеми превишава 1 млрд. лв. през юли при средна лихва от 2.98%, което е леко повишение спрямо отчетените преди месец 2.75%. Евровите кредити също леко поскъпват. Повишението в предходния месец идва след рекордно ниски нива на лихвите през юни. От повишение за един месец не може да се прави извод за тенденция - може да има такава, ако ръстът е поне в няколко месеца. Освен това често движението на лихвите за месец може да е резултат от еднократен ефект на голяма експозиция.

Увеличение е видимо и по отношение на отдадените кредити - през юни обемът на нови такива беше 965 млн. лв. Повишението идва от новите заеми над 1 млн. евро - общо 655 млн. лв. през юли. Това показва лихвената статистика за нов бизнес на Българската народна банка (БНБ).

Новите кредити в евро за компании също поскъпват - 2.20% през юни до 2.42% през юли. Но тук обемите намаляват значително на месечна база - от 888 млн. лв. до близо 600 млн., като спадът идва от по-големите заеми от над 1 млн. евро. Заемите за домакинства пък показват разнопосочни трендове. Средната лихва за потребителски кредит през юли приближава 8% при 7.60% преди месец. От друга страна, при жилищните заеми намаляват, но минимално - с 0.02 пр.п. до 2.89% за общо отпуснати 312 млн. лв. през юли.

Цената за депозит

Централната банка прогнозира увеличение на лихвите по кредити в страната през следващите месеци, но по отношение на депозитите не очаква големи промени. Действително измененията остават минимални и през юли.

Средният лихвен процент по срочен депозит в левове за фирми остава отрицателен за трети пореден месец (-0.04%). Минусът идва от депозити за период от 1 ден до 1 месец. Тук е и основната част от новите договори през юли - 113 млн. лв. от общо 193 млн. за месеца.

Домакинствата са получили за своите депозити в левове и евро практически същите цени както преди месец - 0.09% през юли при 0.08% през юни. Според експертите на БНБ основна причина на този етап да не може да се очаква покачване на лихвите по депозити е свръхликвидността на банките. Въпреки нулевите лихви, а реално и отрицателни, като се приложи инфлацията, депозитът остава най-предпочитаното средство за спестяване в България. В случая надделява сигурността от държавната гаранция до 196 хил. лв. пред доходността.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар