🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кредитирането се забавя през юли

Обемът на лошите заеми намалява със 120 млн. лв. на месечна база

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кредитирането в България отбелязва ръст за втори пореден месец през юли, но темпът отново се забавя. На месечна база общият обем заеми в страната нараства едва с 0.15% при 0.5% отчетени през юни - до сума от 59.1 млрд. лв. Забавянето е видимо както във фирмените заеми, така и при домакинствата, което може да означава слаби инвестиции и потребление в икономиката в началото на второто полугодие. Това показва паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

На годишна база обемът се повишава с близо 2.4 млрд. лв., или 4.17%, но това е най-слабият темп от началото на 2018 г. насам. Добра новина е, че лошите и преструктурирани кредити намаляват както номинално, така и като дял.

Заемите през юли

Фирмените кредити тръгват отново надолу през юли след колеблив ръст през предходния месец. Понижението сега е 0.3% на месечна база до 34.35 млрд. лв., или със 107.7 млн. лв. по-малко заеми спрямо края на полугодието. Ръст продължава да е видим единствено в дългосрочните кредити над 5 години, които спрямо юни са с 0.7% нагоре до 15.34 млрд. лв.

Заемите за домакинства обаче продължават да растат, макар и с по-бавен темп спрямо нивата преди корона кризата. През юли увеличението на месечна база е с 0.8%, или 196.4 млн. лв., до общ обем от 24.75 млрд. лв. кредити за домакинствата. От тях потребителските вземания се увеличават с 0.81%, а жилищните кредити - с 0.93%, или 105 млн. лв., на месечна база.

Лошите кредити намаляват

През юли общият обем лоши и преструктурирани заеми намалява до 5.13 млрд. лв., което е с 2.3% под нивото от предходния месец и се равнява на дял от 8.69% от общия обем кредити в страната. Това е втори пореден месец на спад, след като през април и май лошите кредити отчетоха лек ръст. Въведеният мораториум обаче отлага възможната вълна от лоши кредити за края на годината, след като домакинства и фирми се възползват от възможността за 6-месечна отсрочка на плащанията си.

Към края на полугодието кредити за общо 8.1 млрд. лв. са получили одобрение за мораториум по плащанията по тях. През юли БНБ обяви, че срокът за заявления се удължава до 30 септември. Подадените заявления към края на юни са били за 9.7 млрд. лв., но част от тях не са одобрени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар