Инвеститорите са доволни от бизнес климата, но не и от подкрепата на държавата

Проучване на "ManpowerGroup България" показва, че основните препоръки на компаниите са свързани с образованието

Повечето компании успяват да намерят необходимите им работници, но допълнителното обучение е масова практика
Повечето компании успяват да намерят необходимите им работници, но допълнителното обучение е масова практика
Повечето компании успяват да намерят необходимите им работници, но допълнителното обучение е масова практика    ©  Надежда Чипева
Повечето компании успяват да намерят необходимите им работници, но допълнителното обучение е масова практика    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преобладаващата част от големите инвеститори са доволни от бизнес климата в България. Това показва проучване на "ManpowerGroup България", проведено последните два месеца сред 51 топ мениджъри на компании, които са направили значителни инвестиции и са открили нови работни места през последните четири години. Високата оценка обаче идва с резерви, като три четвърти от компаниите посочват, че държавата практически не подкрепя бизнеса. А най-много са препоръките за по-адекватна образователна система.

Условия за бизнес

Като цяло оценката на инвеститорите е положителна - над половината (52%) от компаниите смятат, че бизнес климатът в България е добър, а за 30% той е отличен. Негативно мнение споделят едва 18% от анкетираните. Като основни предимства на страната мениджърите посочват качеството на труда (особени в сектори като IT, аутсорсинг, производство на автокомпоненти и електроника), сравнително ниските разходи за труд и лесния достъп до други пазари благодарение на членството в ЕС. По-надолу се нареждат добрият данъчен режим и стратегическото географско положение на България. Едва 6% от анкетираните обаче определят като предимство политическата и бизнес стабилност. Именно в тази посока са насочени и повечето препоръки в доклада.

Две трети от компаниите посочват, че успяват да намерят необходимите хора, но интересното е, че голяма част (22%) отговарят, че не могат да преценят. Според "ManpowerGroup България" това се дължи на разликите между конкретните работни позиции - докато за някои от тях има достатъчно кадри, за други не е така. Като цяло обаче фирмите са доволни от качеството на работната сила, като критики имат едва 6%.

Макар че преобладаващата част от анкетираните (58%) споделят, че са доволни от качеството на образованието, значителен дял - близо една трета, смятат, че то не удовлетворява напълно бизнес потребностите. От "ManpowerGroup България" посочват, че в много сектори работодателите организират повече от едно годишно обучение за работниците и служителите си, за да компенсират липсите. Това обаче е практика и в развитите европейски икономики, което е резултат от бързото развитие на бизнеса и нуждата от адаптация към новостите.

Подкрепа от партньори

Три четвърти от анкетираните (76%) посочват, че подкрепата от държавните институции в страната е слаба или направо липсваща. Компаниите разчитат много повече на съдействие от частния сектор, което най-често става под формата на членство в секторни организации, които да ги представляват пред държавата, и предоставяне на услуги като финансиране или различни обучения за работниците.

Препоръките на инвеститорите са насочени най-вече към ролята на държавата в планирането на образователната система според нуждите на бизнеса, улесняване на процедурите за внос на кадри от трети страни, повече мерки за подкрепа във връзка с пандемията, както и осигуряване на електронно правителство.

Инвестиции и наемане

Плановете за разширяване на инвестициите в страната са сравнително балансирани, като една трета от фирмите смятат да ги увеличат през 2021 г., друга една трета - след края на годината, а 38% не предвиждат допълнителни инвестиции, посочват от "ManpowerGroup България". Докато сегашната пандемия дава нови възможности на сектори като здравеопазване, финанси и IT, други - като туризма и някои производства, са силно засегнати от намаленото потребление и моментът не е подходящ за разширяване на бизнеса.

Малко над половината от респондентите не очакват значителна промяна в броя на наетите в техните компании през първата половина на 2021 г. Общо 32% планират да открият нови работни места, докато 16% прогнозират намаление на работната сила.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samsum avatar :-|
    Deputat 241
    • - 1

    Как може да има такова глупаво заглавие? Нали точно държавата създава бизнес-климата чрез законите и регулациите (или липсата им)?

    Нередност?
Нов коментар