🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България преминава през четвърта вълна на намаляваща заетост в последните 30 години

Анализ на Димитър Бранков от БСК показва връзката между състоянието на икономиката и демографията в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За последните три десетилетия населението на България намалява с една пета. Болезнената статистика е съвкупност от ниска раждаемост, висока смъртност и силни емиграционни потоци. В основата на демографското състояние на страната обаче стои заетостта - количеството и качеството на работните места, съответно и доходите, възможностите за финансиране на публични услуги, ефективността на държавни институции. Това е един изводите на анализ за връзката между числеността на населението и заетостта на Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК).

"Бъдещите реформи в основните области на политики следва да наложат радикален обрат в националното стратегическо управление през новия програмен период и неговата резултатност, в капацитета, ефективността на институциите и правната рамка", пише Бранков.

Проблемът и препоръките

Вследствие на ограниченията заради COVID-19 България преминава през четвърта вълна на намаляваща заетост за последните 32 години, отбелязва Бранков. Предходните са 1987 - 1993, когато страната е изгубила 1.2 млн. работни места, 1997 - 2003 (0.45 млн.) и 2009 - 2013 (0.43 млн.).

Загубата на работни места има, очаквано, негативен ефект върху демографските процеси и външната миграция. Според анализа общо две трети от общия спад на населението идва от намаляващата заетост, или с други думи - от икономическото състояние на страната.

"Постигането на обрат в катастрофалното демографско състояние на страната е неотложна, макар и закъсняла императивна задача пред изпълнителната и законодателната власт, водещите политически фактори, институциите на гражданското общество, социалните партньори", пише Бранков.

България от години се нуждае от структурни реформи в редица сфери. Според Бранков фокусът трябва да е насочен към оползотворяване на потенциала на маргинализирани социални групи за увеличаване на общата заетост, улесняване на инвестициите към дейности с висока производителност и иновативен потенциал и връщане на по-голямата част от полученото от добавената стойност обратно в производството под формата на още инвестиции.

Повече може да се направи и в публичния сектор - от гледна точка на инвестиционна среда, трудово и екологично законодателство, ефективност на институциите, образование и професионално обучение. Това са все реформи, за които се говори от години, но на практика не се прави нищо. В краткосрочен план Бранков посочва, че осигуряването на условия за присъединяване на България към еврозоната също е от изключително значение, "доколкото няма друга икономическа реформа, която да се сравни с дълбочината, важността и значимостта на очакваните последици в дългосрочен план".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 3

    Инвестициите на Тесла , Фолксваген и Хюндай ще компенсират спада в заетостта . А наплива на чужди инвеститори догодина ще доведе почти до пълна заетост . Като влезе в психиатрията Бойко Борисов нямало да се мисли за Наполеон , а поне за Ангела Меркел .... Завиждам на гърците за Мицотакис пред него Боко прилича на слабоумен и компелексиран пубер !

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    България рано или късно ще достигне икономическо положение, което ще стабилизира демографските процеси.

    Това, което трябва да се промени, е народопсихологията. Народ, който си хвърля боклуците по улицата и гласува за нагли популисти МОЖЕ да бъде унищожен.

    Нередност?
Нов коментар