Германските фирми: Плюсовете на България остават цената на труда, членството в ЕС и данъците

Тези фактори успяват да привлекат инвестиции въпреки ниските оценки за прозрачността, администрация и академичното образование

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ниската цена на труда, ниските данъци и членството в ЕС продължават да са основните причини, поради които германските фирми избират България като дестинация за инвестиции. Тези фактори успяват да привлекат външен капитал въпреки непрозрачността на обществените поръчки, качеството на академичното образование и публичната администрация, корупцията, липсата на правна сигурност в страната.

Това показват резултатите от годишната анкета на Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за бизнес средата в България и региона, която се провежда за 15-а поредна година. Тази година включилите се в допитването германски фирми в България са 60, от които 31% са големи предприятия с над 250 служители в страната. Едва 7% от анкетираните оценяват сегашната икономическа среда в България като добра, а 78% - като задоволителна. Почти две трети от анкетираните очакват българската икономика да се възстанови чак през 2022 г., а едва 9% това да се случи още тази година.

Средата в България

Мнозинството от анкетираните германски фирми (95%) са доволни от цената на работната ръка в България и това позиционира страната на второ място в класацията на германските камари в региона по този показател след Естония. Ниските разходи за труд, изглежда, компенсират резултатите по отношение на специализирана работна ръка - общо 51% от участниците казват, че са по-скоро или много недоволни от наличността на квалифицирани служители. За сравнение, средно недоволните в ЦИЕ са 38%.

Тук може да се изведе пряка връзка с друг показател в анкетата - този за академичното образование в България, от което 42% са недоволни и това е най-слабият резултат в региона. Професионалното образование в страната се справя малко по-добре в регионален план (излиза пред Чехия, Словения, Румъния и Словакия), но и тук недоволните не са малко - 44% от анкетираните при средно 34% дял на негативните оценки в региона.

Членството на България в ЕС безспорно е сред най-популярните положителни черти на страната и без изненада тук няма недоволни сред анкетираните. Данъчната тежест и данъчната система също са сред предимствата на страната, съдейки по резултатите. Около 90% от участниците в допитването са доволни от размера на данъците в страната, а 73% от цялостната система.

От друга страна пък почти няма доволни по отношение на борбата с корупцията - цели 81% отговарят, че са недоволни от усилията на страна в този аспект. Тези оценки поставят страната под средното за региона, под други държави като Румъния, Унгария, Албания и Македония. Публичната администрация и правната сигурност получават малко по-добри оценки, но недоволните и тук са около 50%, а сред положителните оценки доминират тези в долната част на скалата - "средно" доволните. Сред минусите е и прозрачността на обществените поръчки, която получава негативни оценки от 70% от анкетираните.

Въпреки негативите 97% от анкетираните 60 германски фирми посочват, че отново биха инвестирали в България. За сравнение, средното за региона е 85%.

Годината за германския бизнес

Повечето германски фирми в страната оценяват текущото си финансово състояние като добро (48%) или задоволително (45%), а 43% от анкетираните считат, че то ще се подобри тази година. Около четвърт от участвалите в проучването разчитат на чужд пазар за по-голямата част (80-100%) от продукцията си, а за 46% износът представлява до 20% от общия оборот.

Малко под една трета от фирмите планират да наемат нови служители, а едва 13% - да свият персонала, което е под средното за региона на Централна и Източна Европа (32%).

Повече фирми, изглежда, планират да съкратят разноските си през разходите за инвестиции - 25% са заложили по-ниски суми спрямо миналата година, а едва 22% казват, че ще ги повишат. Резултатите в България по този показател са сред най-негативните в региона, като по-слаби са само тези в Албания и Македония. Средно за ЦИЕ нагласи за повишение на инвестиционните разходи имат 32% от анкетираните.

Резултатите показват, че най-големите рискове през германските фирми в България са недостигът на квалифицирана работна ръка и търсенето на продукцията им - предизвикателства, посочени от над половината от анкетираните.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • + 1

    Заради политически причини германските фирми отдавна са привилегирован инвеститор у нас.

    Най-голямото предимство за тях си остават низките производствени разходи следствие на разликата в жизнените стандарти. В тази връзка, корупцията у нас работи в тяхна полза. Чуждият инвеститор не е заинтересован да плаща по-високи заплати на “неквалифицирана“ работна ръка.

    Нередност?
  • 2
    rgv1603274139689352 avatar :-|
    Георгиев

    До коментар [#] от "":

    Точно така. Герберите привилегироват тази камера защото иначе няма да има подкрепа от Меркел.

    Нередност?
  • 3
    primus avatar :-|
    primus
    • - 1

    Ниски заплати!
    А българите отиват да живеят в германия за да получават по високи заплати. Даже вече не познавам човек който да не се е втурнал към чужбина.
    Даже и циганите се изнесаха повечето към холандия.
    Чудя се кой мераклия работи в тия фирми.
    Аз лично исках да почвам в липхер в пловдив, обадиха се хората заинтересовани бяха питаха каква заплата, казвам и 2500лв. Коментара беше малко много съм искал, за инженер с един куп изисквания. Значи в германия заплатите са в момента между 4000 и 5000€, според вас как може нормален човек на не вземе повечето пари. Не ще намаля населението ами ще намаля още повече.

    Нередност?
Нов коментар