🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чуждите инвестиции в страната са 188 млн. евро към април

Износът на услуги и преводите от емигранти остават под предкризисните си нива

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преките чуждестранни инвестиции в България достигат 188 млн. евро към април, показват предварителните данни на централната банка. Година по-рано сумата беше 510 млн. евро, но трябва да се подчертае, че данните са предварителни и ще бъдат ревизирани през следващите месеци. Така например данните за първото тримесечие на тази година са ревизирани - преди месец статистиката показваше отлив на чужди капитали през периода януари - март, но сега сметките са ревизирани нагоре до 94 млн. евро.

Текущата сметка на платежния баланс на България е на минус от 103 млн. евро от началото на годината до април. За сравнение, година по-рано салдото беше положително, но по-слабият износ на услуги и преводи от емигранти понижават сумата през първите месеци на тази година.

Чуждите инвестиции

Предварителните данни на БНБ показват, че нетните чужди капиталовложения в страната нарастват със 103 млн. евро през януари - април предимно заради инвестиции под формата на реинвестирана печалба - тази част от нетния финансов резултат на българските подразделения, която външните инвеститори оставят в България. Тук сумата за първите четири месеца на годината е 585 млн. евро, което е със 115 млн. над миналогодишната сума за същия период.

Именно реинвестираната печалба компенсира минуса в другите две категории - статистиката показва отлив на капитали под формата на дялов капитал (116 млн. евро през януари - март) и дългови инструменти (280 млн. евро). Сумите обаче не са финални, тъй като предстоят допълнителни ревизии с постъпването на тримесечните и годишните финансови отчети на българските дружества.

По-малък износ на услуги

По сметките на БНБ износът на стоки през първите четири месеца расте със 17.3% над отчетеното през същия период на 2020 г. до общ обем на продажбите в чужбина от над 10.6 млрд. евро. Вносът също расте - със 17.5% до близо 11.3 млрд. евро към април, като така търговският баланс е на минус. Нетният експорт на услуги е на плюс 801 млн. евро, но това е със 140 млн. евро под резултатите от година по-рано заради спада на посещения на чужди туристи.

Сметката за първичния доход, където влизат нетните постъпления от дивиденти и парите на временно работещите извън страната, е на минус 639 млн. евро към април, което е почти без промяна спрямо януари - април 2020 г. При вторичния доход, където са включени европейските средства и парите от емигранти, нетната сума намалява на годишна база с около 75 млн. евро до общо 360 млн. към април. Причината - спадът на паричните преводи от емигранти, които намаляват от 251 млн. евро през януари - април 2020 г. на 54 млн. тази година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Та ако някой още си прави илюзии за това, къде идват и къде ще отидат парите: санкциите Магнитски се прилагат към страни, в които няма изгледи корумпирани организации, бизнеси и личности да бъдат подведени под съдебна отговорност в страната. И когато тези санкции са налице, всеки има едно на ум преди да сложи еврото си там, защото може да види фирмата си или сметката си под запор. Отвън не си играят много да различават фирма от фирма в България. Нито банка от банка. Иначе обосновката на санкциите Магнитски е препис на досието на ДАНС от бойково време. Ха да ви са честити промените, прозрачността, новите кристално чисти и безкористни решения, успеха на протестиращите и техните спонсори на власт, някои от които попаднаха директно от санкциите. Май паметта на гласоподавателите е къса. Кой беше премиер когато Пеевски го предложиха за шеф на ДАНС?

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [1] от "knb":

    Да, България е корумпирана. Предлагам всички дружно да се хвърлим от нос Калиакра в знак на протест.

    Нередност?
Нов коментар