🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чуждите инвестиции за 2020 г. скочиха до над 2 млрд. евро след ревизия

Промяната вероятно идва от промяна в отчитането на сделката за БТК

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преките чужди инвестиции в България през 2020 г. превишават 2.1 млрд. евро, или с почти 1.6 млрд. евро над докладваното преди месец. Това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ), които са променени през мащабна ревизия на числата по платежния баланс на страната, която обхваща целия период от 2015 г. насам. Най-значителна е редакцията при чуждите инвестиции, а зад рязко увеличеното число за 2020 г. вероятно стои сделката за БТК.

"Ревизиите са в резултат основно на разширения обхват на проучването сред местните юридически лица с чуждестранно участие в капитала през 2020 г. и на получена информация от тримесечните отчети на финансовите и нефинансовите предприятия", пишат от централната банка.

През този януари чуждите инвестиции в страната по предварителни данни са 33 млн. евро, докато преди година първите числа показваха 15 млн. евро (след което са преминали през ревизии до достигане на 108 млн. евро). Но и това число вероятно ще претърпи редакция заради сделката за "Нова тв", която беше продадена от братя Домусчиеви на регионалния инвеститор United Group за над 200 млн. евро.

Новите числа

Преди месец нетната сума на чуждите инвестиции в страната беше 562 млн. евро, като реинвестираната печалба беше 622 млн. евро, дяловият капитал беше на минус 986 млн. евро, а по сметката на дълговите инструменти беше видим прилив от 925 млн. евро.

След ревизията на БНБ общата сума е 2.12 млрд. евро, минусът по сметката за дяловия капитал е отписан, като сега сумата е положителна - 267 млн. евро за годината, а постъпленията от дългови инструменти са ревизирани нагоре с около 100 млн. евро.

Централната банка не уточнява на какво конкретно се дължи ревизията, но, съдейки по мащаба, вероятният източник е начинът на отчитане на сделката за БТК, който от юли официално е собственост на регионалната медийна група United Group. Досега сделката се отразяваше както с входящ поток от около 0.9-1 млрд. евро, така и с аналогичен изходящ поток. Сега изходящият поток е изключен от сметките, което отразява по-добре реалността, защото операцията на практика е превод на средства от чуждестранна компания към българските основни акционери (Спас Русев, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев).

Подобна ревизия в числата за чуждите инвестиции не е голяма изненада, защото най-актуалните месечни данни, които централната банка публикува, са предварителни първи оценки за периода и на практика винаги се ревизират с постъпването на повече информация от предприятията в страната. През 2018 г. например ревизия на числата за третото тримесечие повиши общата сума с 600 млн. евро. Според правилата на ЕЦБ и Евростат, които централната банка следва, съществува възможност ежегодно през март и септември при необходимост да бъде направена ревизия за няколко години назад.

Спад от чужденци и емигранти, ръст от портфейлни инвестиции

Този януари износът на стоки е 2.4 млрд. евро, което е с 3.6% под нивото от януари 2020 г. При вноса понижението е с 5.3% до 2.43 млрд. евро, като така търговското салдо остава на минус. Салдото по услугите е положително, но почти двойно по-малко от нивото година по-рано. Спадът се дължи на слабия приток на чужди туристи през зимния сезон тази година.

Същевременно сметката за първичния доход, където влизат нетните постъпления от дивиденти и парите на временно работещите извън страната, е положителна с 35 млн. евро (при -173 млн. година по-рано), основно заради тройно по-големи постъпления на инвестиционен доход. И по-точно - доходът, получен от българи от портфейлни инвестиции в чужбина, нараства от 16 млн. евро през януари 2020 г. на 98 млн. евро през първия месец на тази година.

От друга страна, салдото по вторичния доход, където влизат например европейските средства и трансферите от емигранти, е отрицателно в размер на 59 млн. евро при -18 млн. година по-рано. Така на финала текущата сметка остава на плюс от 85 млн. евро през януари 2021 г. при минус от 13 млн. евро през същия период на 2020 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    polite_bear avatar :-|
    HERMES

    Като гледам графиките по години доста ревизионна стъкмистика е паднала. Жалко, че има показана статистика само за последните пет години. ХУбаво е да се видят данните от влизането ни в ЕС насам, за да имаме по-обстойна картина и база за сравнение.

    Нередност?
Нов коментар