Приходите от чужденци през зимния туристически сезон са паднали с една трета

Чуждите инвестиции приближават 100 млн. евро към февруари

Пампорово    ©  Георги Филипов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приходите от чужденци в секторa на услугите намаляват с 31% през януари и февруари тази година спрямо същия период на миналата. До голяма степен спадът се дължи на туризма, който обичайно привлича близо половината от чуждите разходи за услуги. Това се вижда от предварителните данни на централната банка за платежния баланс на България към февруари. Статистиката показва и чужди инвестиции за близо 100 млн. евро през първите два месеца на годината.

Зимният сезон

Според статистиката на централната банка през януари и февруари приходите от чужденци за транспортни услуги и пътувания в страната достигат 340 млн. евро, което е с 39% под постигнатото през същия период на 2020 г. Спадът в "Други услуги", където освен развлекателния сектор влизат и финанси, ИКТ, строителство, е по-малък - с 22%, или 128 млн. евро, на 453 млн. евро през първите два месеца на 2021 година.

По-малко са и българите, които са разходвали средства за туристически услуги в чужбина - с 31% под нивото от януари и февруари на 2020 г. Сега сумата пада до 295 млн. евро.

За сметка на това, спадът на българските туристи в местни курорти е по-скромен. Според числата на НСИ например Пампорово отчита спад на приходите от хотелски нощувки от 50% (до 7.2 млн. лв.) през януари-февруари на годишна база, но при българските туристи понижението е едва 19%. А в Боровец приходите от местни посетители растат с 60% (на 4.6 млн. лв.) според НСИ.

Близо 100 млн. евро

Чуждите инвестиции през първите два месеца на годината достигат 98.6 млн. евро по предварителни данни на Българската народна банка (БНБ). Сумата вероятно ще бъде ревизирана нагоре след месец (когато бъдат публикувани данните за март) с постъпването на тримесечните отчети на предприятията. За сравнение, първите числа за януари и февруари миналата година показваха 37.1 млн. евро, но след ревизии сумата достига 228.8 млн. евро.

Само през февруари чуждите капиталовложения в страната приближават 65 млн. евро, от които 46 млн. са реинвестирана печалба - частта от нетния финансов резултат на българските подразделения, който външните инвеститори оставят в България. Под формата на дългови инструменти пък са постъпили 37.3 млн. евро.

Текущата сметка е на плюс

От началото на годината вносът на стоки превишава експорта със 190 млн. евро. Износът на услуги обаче компенсира минуса с превишение от 345.5 млн. евро над вноса. Сумата по първичния доход, където влизат нетните постъпления от дивиденти и парите на временно работещите извън страната, е на минус 13.8 млн. евро към февруари при -341 млн. година по-рано. При вторичния доход, където са включени например европейските средства и трансферите от емигранти, нетната сума е 292 млн. евро при 460 млн. евро през януари и февруари на 2020 г. Спадът идва изцяло от по-малко трансфери от емигранти. Така текущата сметка завършва първите два месеца на годината на плюс от 434 млн. евро, показва статистиката на БНБ.

Все още няма коментари
Нов коментар