🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът се успокоява през май

Продажбите на български стоки в чужбина може да достигнат рекордните 60 млрд. лв. още тази година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През март и април обемът на продажбите на български стоки в чужбина поставиха нови рекорди в българската външна търговия - над 5.7 млрд. лв. месечно. През май сумата се връща на ниво от около 5 млрд. лв., което обаче е с една трета над нивото от кризисния май 2020 г. и с 6.9% над нивото от същия месец през 2019 г.

Още е рано да се правят прогнози за годината - особено предвид предупрежденията за нова вълна новозаразени и възможни ограничителни мерки през есента, но засега числата се движат над предкризисните стойности, а ефект имат и по-високите цени на суровините. През януари-май 2019 г. приходите от износ в България бяха около 23.6 млрд. лв., а тази година за същия период сумата превишава 26.3 млрд. За справка, през 2019 г. стойността на износа беше 58.5 млрд. лв.

Експортът през май - машини, високи цени на горива и мед

През май експортът към трети страни нараства с 34% на годишна база до сума от над 1.7 млрд. лв. Най-големите пазари през месеца са Турция, където са изнесени български стоки за 332 млн. лв., следвана от Китай със 197 млн. и "Държави и територии, които не са посочени в рамките на търговията извън Съюза" със 142 млн. лв. Продажбите към последната "територия" се дължат на износ на "Специфични стоки", в които влизат, наред с други стоки, оръжия и боеприпаси.

Голям двигател за увеличението през месеца са цените на горивата, които повишават общите продажби от 67 млн. лв. през май 2020 на 206 млн. тази година. Количествата също растат, но доста по-умерено - с около 15% на годишна база. Горивата обаче не са единственият стимул за растежа. Такъв идва и от медта, където инфлацията също е фактор - износът на медни стоки се повишава с 45% до 242 млн. лв.

Принос за растежа през месеца имат и продажбите на "специфични стоки", които се увеличават със 70% до 150 млн. лв., както и износът на машини и апарати (нагоре с 50% до 119 млн.), измерители и медицински уреди (със 174% до 59 млн. лв.).

Отрицателен стимул за растежа идва от износа на житни растения, който намалява с 35% на годишна база до 49 млн. лв. заради по-слаби продажби на пшеница през май.

Пикът в Европа през април

Подробна разбивка за търговията с Европа през май ще е достъпна след месец. Числата за април показват ръст от цели 59.7% на годишна база през април спрямо първия пълен месец в локдаун през 2020 г.

Няколко са двигателите на повишението на износа към ЕС. С най-голям принос са продажбите на стоки от групата електроника и електротехника - те растат с 81% до сума от 465 млн. лв., следвани от неелектрическите машини и части, където увеличението е с 53% до 355 млн. лв. Медта и тук е фактор с експорт за 332 млн. през април при 194 млн. година по-рано.

Положителен стимул идва и от категории като мазнини и масла, горива, руди, стоки от чугун, желязо и стомана, мебели. От друга страна, с минус са продажбите на лекарства и фармацевтични стоки - в тази група износът намалява с една пета спрямо отчетените 132 млн. лв. продажби преди година. Намалява и експортът на сапуни и почистващи препарати спрямо април 2020 г.

Все още няма коментари
Нов коментар