Фалитите в България се увеличават през 2021 г.

След забавянето миналата година започнатите процедури по несъстоятелност изпреварват броя от 2019 г.

Увеличаването на фалитите ще се запази като тенденция и следващата година след края на държавните помощи
Увеличаването на фалитите ще се запази като тенденция и следващата година след края на държавните помощи
Увеличаването на фалитите ще се запази като тенденция и следващата година след края на държавните помощи    ©  Надежда Чипева
Увеличаването на фалитите ще се запази като тенденция и следващата година след края на държавните помощи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фалитите в България плавно се увеличават през 2021 г., след като имаше забавяне в новите процедури миналата година. Ръст обаче има и спрямо предходната 2019 г., което е сигнал, че икономическият ефект от пандемията тепърва ще се усеща. Това показва справка на Агенцията по вписванията (АВ), изготвена за "Капитал".

Подобна тенденция се очертава и в анализ на компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermes, според който правителствените мерки за подкрепа - в света като цяло и в страната, са отложили закриването на бизнеси. Очакванията обаче са фалитите да се ускорят догодина.

Повече спират работа

Малко над 9500 компании в България са спрели работа по една или друга причина през първите девет месеца на тази година, като броят им постепенно се увеличава всяко следващо тримесечие, сочат данните на АВ. Това включва фирми, които са обявени във фалит или са влезли в процедура по несъстоятелност, заличени компании и такива в ликвидация. В сравнение със същия период на миналата година, когато беше регистриран спад на фалитите, сега предприятията, излезли от бизнеса, са с 16% повече. Броят им обаче нараства и спрямо предпандемичната 2019 г. - с 4%.

Несъстоятелност

Откритите процедури по несъстоятелност тази година са с 3% повече, отколкото за първите девет месеца на 2020 г., и с 6% повече, отколкото през 2019 г. Приключилите с фалит производства също се повишават - съответно с 6% и 7%. Според Euler Hermes скокът би бил по-рязък, ако не бяха мерките в подкрепа на бизнеса. "Освен това в България процедурата по обявяване на несъстоятелност е много тежка и бавна, което традиционно "омекотява" статистиката спрямо реалната ситуация", коментира в съобщение управителят на компанията за България Камелия Попова.

През следващата година обаче Euler Hermes прогнозира 9% ръст на фалитите в страната и 15% на глобално ниво, който ще дойде след изкуственото задържане на нивата чрез фискални мерки за насърчаване на бизнеса и запазване на работните места. Именно от продължаването на тези мерки ще зависи и дали възходящата тенденция ще се ускори, смята Попова.

Нов бизнес

След като миналата година желанието за нов бизнес почти замръзна, през първите девет месеца на 2021 г. се наблюдава увеличение на новорегистрираните фирми с 15%. Броят им обаче е с 15% по-малък, отколкото през 2019 г. По данни на НСИ за 2020 г. в страната работят 410 785 нефинансови предприятия.

Бумът на нови бизнеси през тази година е глобална тенденция. В анализа си експертите на Euler Hermes обаче обръщат внимание, че много от тях са пряко свързани с пандемичната обстановка - като фирми за доставки до дома, транспорт и складиране, чийто бизнес модел може да се окаже и не толкова устойчив в бъдеще.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 1

    Това е целта последната година - да се съсипе българския бизнес и да се теглят дългове. Много надигнахме глава последните години и чуждите сили ще ни покажат къде ни е мястото! Ще ги слушаме, ще си даваме десятъка и хоро ще играем!

    Нередност?
Нов коментар