НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Надвишението в събраните данъци от 1.2 млрд. лв. отива за помощи за ток и за пенсионери

Разпределението на излишъка ще мине през одобрението на депутатите и реално ще покрие разходи за догодина

Сумата ще облекчи бюджета за догодина, който тепърва новите управляващи ще изготвят
Сумата ще облекчи бюджета за догодина, който тепърва новите управляващи ще изготвят
Сумата ще облекчи бюджета за догодина, който тепърва новите управляващи ще изготвят    ©  Цветелина Белутова
Сумата ще облекчи бюджета за догодина, който тепърва новите управляващи ще изготвят    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По традиция дори и в криза бюджетът на държавата последните години излиза на плюс през декември, въпреки че е планиран с дефицит. Затова правителството започва да намества част от излишъка за всевъзможни непланирани разходи с цел да похарчи горницата или да я "кешира" за догодина. Нещо подобно, но по-прозрачно се случва и сега - финансовият министър Асен Василев обяви, че в момента има значително преизпълнение на приходната част - 1.2 млрд. лв. към първата седмица на декември. Това са събраните в повече данъци спрямо планираните.

А предложението на правителството е тези пари да бъдат разпределени така:

  • 750 млн. лв. за пенсионни добавки през първите шест месеца на следващата година;
  • 450 млн. лв. за енергийни компенсации за първото тримесечие

Парите ще бъдат прехвърлени в специални сметки към бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Министерството на енергетиката. Така те ще бъдат отчетени като касов разход през тази година, но реално ще могат да се похарчат през следващата.

Разликата в сравнение с предходни години е, че сега правителството ще иска и санкцията на парламента. Решението беше внесено за разглеждане от депутатите в бюджетна комисия и гласувано в зала.

Къде отиват парите

По-голямата сума е за ковид добавки към пенсиите в размер на 60 лв. месечно за първата половин година на 2022 г. Така те ще взимат същите суми, които получават и през последното тримесечие на тази година с гласуваните им добавки от по 120 лв. на месец.

За енергийните компенсации за ток и газ за първите три месеца на догодина от бюджета се заделят отсега 450 млн. лв. Те ще бъдат добавени към сумата, която ще бъде взета от извънредните печалби на държавните производители на ток като АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, от фонда "Сигурност на електроенергийната система". Така общата сума за компенсации ще стане 1.5 млрд. лв. с разчет те да се изплащат до март. За бизнеса от тях ще отидат 900 млн. лв. Отделно за компенсации на ЕРП-тата и ЕСО ще са нужни още около 350 млн. лв., а за подпомагане на потребителите на природен газ - топлофикации и газоразпределителни дружества, ще са нужни още 200 млн. лв.

Технология на спестяването

Това, което ще направи правителството, на практика е да задели част от парите, които не успее да похарчи тази година, за догодина. Те ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет към НОИ и към енергийното министерство в специални сметки за чужди средства в БНБ. Така те ще бъдат отчетени като касов разход през тази година, но ще могат да се изразходват през 2022 г., без да увеличават касовия дефицит за годината. Всъщност със същата счетоводна операция предишният кабинет задели парите за "Хемус".

"Идеята с излишъка от една бюджетна година да се финансират разходи през следващи бюджетни години е абсолютно изкривяване на принципи на публичните финанси. Дори и подобни идеи да са донякъде обосновани за капиталови разходи (макар че пак е необходима промяна в Закона за публичните финанси), то няма никаква логика да се използват за финансиране на текущи разходи. Това, естествено, ще увеличи дефицита на касова основа през тази година и ще го намали през следващата", коментира Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. "Няколко години подред критикуваме подобни практики от предходното правителство и не виждам причина настоящото да прибягва до подобни прийоми", е неговото мнение.

Малко по-различен е коментарът на Георги Ангелов от Институт "Отворено общество". Според него този ход е една стъпка по-добре от досегашната практика, защото "тези пари се спестяват сега, за да се похарчат догодина" за вече обещани разходи.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 3

    Ако може Асан да излезне и да каже къде отидоха 3 милиарда лева изтеглени дългове последните няколко месеца. Търся информация в нета за какво са ползвани и не намирам. При 3 милиарда изтелген дълг да се хвалиш, че имаш излишък 1.2 милиарда е измамно. Дано Асан ви не се окаже наистина измамник както твърди бившият му съдружник. Но като гледам как назначи никому познатия културист от Дубай за шеф на НАП ... :(

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 3

    За мое огромно съжаление глупостите на Киро-Асеновата коалиция наливат вода в гербавата воденица. И палят най-дебелата свещ от 15€ за връщането на баце.

    1. Мораториумът за тока, газа, топлото за бита е убийствен за ценитеза енергията за болници, училища, фирми, ферми, магазини, фабрики, транспорт и всичко извън апартаментите;
    2. Компенсациите на калпак - колкото за леля Мара, толкова и за олигарха Пр. е дебилщина;
    3. Зависимостите на Киро-Асеновото управление от Козяк взеха да светят коледно:
    - въртим яко дупето за БЮРМ;
    - липсата на необходимост от разполагане на американски войски в БГ било лично мнение на военния министър, т.е. ще разполагаме, т.е. ще ставаме фронтова държава, защото е логично руски ракети да бъдат насочени към заплашващи ги американски бази в БГ;
    - ще приемаме Истанбулската не толкова в официалната й част за защита на жените от насилие, колкото в неофициалната - джендърската и педалската.
    - гледах Киро и Мицотакис. Хилещо се политическо дудже и потомствен политически аристократ. След срама от баце - пореден срам от изуствения Киро.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Вие ще се молите на баце да се върне, но аз съм казал на баце този път да не ви остави докрай колкото и да му е мила държавата. Разни комуноидни шизофреници и манипулирани полезни идиоти не могат да оценяват баце сега. Точно такива комуноиди и полезни идиоти като вас миналия век са били и сатрапите на Стамболов. Баце е влезнал в историята и историята ще го оценява.
    Защото баце каза на братята американци - ще направя Балкански поток колкото и да не искате, баце им каза щом българската църква и българският КС казват НЕ на Инстамбулската конвенция значи НЕ, баце им каза в Черно море само лодки и платноходки, баце им каза Северна Македония в ЕС само когто започнат да си изпълняват договора за приятелство и добросъседство, баце им каза - намалете тока за българина от Марица 1 и 3 иначе ще вземем мерки и видяхме на баце какво му се случи. Кой друг Държавник ще го направи това???? Киро ли?? Радев ли??? Айде моля ви се!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#3] от "scuby":

    Баце е за затвора.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-?
    scuby
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Нинова за затвора ли е?

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#3] от "scuby":

    Чак сега те изчетох. По изключение.
    Ти гледал ли си интервюто на Хекимян с баце за Истанбулската? Когато оня чукаше с пръст по ксерокопието и питаше: К`ви джендъри? К`во пише тука?
    Ти гледал ли си последната му среща с Путин? Помниш ли, че си пална самолета и си тръгна по никое време?
    Командният ВМС център на нато във Варна баба ми ли го предложи?
    Т.н. договор с БЮРМ чел ли си го? Едно нещо конкретно има ли в него? Е как да се спазват обтекаеми пожелания, наречени договор?
    Да ти пратя ли линк към Преспанския договор да сравнянаш?
    Класата на гръцката политическа класа и на банкянсикя тарикат е като от земята до небето.

    Баце е за затвора.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#5] от "scuby":

    Ако е правила като баце - определено.

    Нередност?
  • 8
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 3

    До 2: в Истанбулската конвенция няма нищо за джендъри и педали, недей да лъжеш

    Нередност?
Нов коментар