Компенсации за 1.5 млрд. лв. подготвя правителството заради скъпите ток и газ

Те ще важат от декември до края на март и реално ще осигурят възможност цените за бита да не се повишават, както беше планирано

Енергийният министър Александър Николов отказа да коментира мораториума върху цените.
Енергийният министър Александър Николов отказа да коментира мораториума върху цените.
Енергийният министър Александър Николов отказа да коментира мораториума върху цените.    ©  Надежда Чипева
Енергийният министър Александър Николов отказа да коментира мораториума върху цените.    ©  Надежда Чипева

Седмица след като Народното събрание наложи мораториум върху цените на тока и парното, министърът на енергетиката Александър Николов представи и пакетът от мерки, които буквално ще позволят неговата отмяна. Накратко, държавата е готова да компенсира бизнеса, електропреносните дружества и потребителите на природен газ по регулирани цени, така че поскъпване на тока и газа да бъде туширано и да не се налага КЕВР да взима извънредни решения.

Общата сума на помощите ще е около 1.5 млрд. лв., като парите ще бъдат осигурени най-вече от извънредните печалби на държавните производители на ток като АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, от фонда "Сигурност на електроенергийната система" и ако има нужда от още средства - чрез бюджета.

Обявяването на тези мерки се случи на фона на нов скок на борсовите цени на електроенергията (с 23% за ден) и достигането до нов абсолютен рекорд от 825.19 лв. за мВтч. На международните газови пазари и по-конкретно холандския хъб TTF пък бе регистрирана и нова рекордна цена на природния газ - 148.5 евро/мВтч.

Какво се предлага

Очаква се детайлите по въпросните схеми за подпомагане да бъдат одобрени по време на утрешното заседание на Министерския съвет. Засега обаче е ясно, че схемата ще обхване периода от декември до първото тримесечие на 2022 г., когато се очаква да има най-голяма волатилност на пазара за ток. За разлика от старата компенсация от 110 лв./мВтч, която се прилагаше през октомври и ноември, обаче сега ще има диференциран подход и помощта няма да е еднаква за всички и дори ще има фирми, които няма да я получат. А причината за това е, че при старата схема някои потребители с дългосрочни фиксирани договори за доставка получиха почти безплатен ток.

За целта ще се прави изчисление на разликата между реалната борсова цена и тази от юли 2021 г. в сегмента "Ден напред", която е 185.59 лв. Компенсацията в случая ще бъде 75% от размера на тази разлика, но не повече 30% от реалната цена. Като министърът заяви, че причината за това е свързана с актуализирането на бюджет и нормативни пречки.

Така например при средни цени 425 лв./мВтч през ноември компенсациите ще са не 180 лв./мВтч, колкото е 75% от разликата между 185.59 и 425 лв., а 128 лв./мВтч, колкото е 30% от 425 лв.

Общата сума по разчети на енергийното министерство най-вероятно ще надхвърли 900 млн. лв.

Пълна компенсация за ЕРП

При електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", както и за държавната ЕСО схемата за подпомагане ще бъде по-различна. Тя ще покрива 100% разходите им за технологични загуби, което според министър Николов ще струва около 350 млн. лв.

По този начин обаче буквално ще отпадне необходимостта от увеличение на цените за крайните потребители през мрежовите такси, така както предвиждаше КЕВР. Което пък означава, че парламентът може да отмени мораториума върху цените по-рано.

Помощ и заради газа

Изцяло ново е и предложението за компенсации към потребителите на природен газ, но само тези, които са на регулирани цени - топлофикациите и крайните снабдители. Така, от една страна, ще се намали натискът за поскъпване на парното, а от друга, ще се подпомогнат и домакинствата, които са на природен газ. Колко точно ще е субсидията обаче министър Николов не каза. Общият размер на помощта ще е около 200 млн. лв., като поне половината от тази сума ще отиде в "Топлофикация София", която е най-големият потребител на газ в страната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    Следете колко ще е дефицитът тази година. Следете колко теглене на нов дълг ще предвидят в бюджет 2022. Следете дали нещо с тези дългове ще се реформира или нещо ще се построи в тази държава следващата година-две.

    Нередност?
  • 2
    fol54646669 avatar :-|
    fol54646669
    • - 1
    • + 4

    Цените на тока и газта са такива каквито са заради малоумната политика на ЕС. Кажете го ясно. Аз като гражданин не съм съгласен да взимат от държавната АЕЦ за да бършат посрания брюкселски задник. Същият АЕЦ, чиито работещи блокове затворихме именно заради членството в ЕС!
    Никаква държавна помощ, нека ЕС плати на засегнатите от европейската енергийна политика. Или любимата на Брюксел ВЕИ-мафия да плати. И като им е скъпо да знаят заради кого.

    Нередност?
  • 3
    mumi avatar :-|
    mumi
    • + 1

    Икономиката страда от диабет. Когато диабетикът се храни, кръвната му захар скача в прекомерни размери и ако това състояние не се овладее, следват сериозни поражения. Енергията е кръвната захар на икономиката. Когато заболялата от диабет икономиката се храни /произвежда активно стоки и услуги/, цената на енергията расте прекомерно и следват поражения. Причината за диабета е прекомерната консумация и остаряването на организма. Същата е причината и за диабета на икономиката - прекаленото консуматорство и остаряването на технологиите, които движат икономиката. Специално за Европа ситуацията се усложнява допълнително и от форсираното преминаване към зелена енергия, който по своя ефект в момента наподобява на диабет тип 1, при който имунната система атакува бета клетките на панкреаса и те вече не могат да произвеждат инсулин, който регулира нивото на кръвната захар/цената на енергията. В последните 10 години световната икономика се намира в състояние на диабет. Наливат се огромни стимули чрез печатане на пари и лихви, но икономиката расте анемично. По същия начин диабетикът се храни, но не напълнява, а дори отслабва. Диабетът е нелечима болест, но при правилен хранителен и двигателен режим организмът може да овладее болестта. В по-тежките случаи се налага и лечение с инсулин.Коментираните в статията компенсации за 1,5 млрд. изпълняват именно ролята на инсулин, който да позволи енергията да остане достъпна за клетките на икономическия организъм.

    Нередност?
Нов коментар