Две години след пандемията: Доверието в институциите пада

В България мнението за работата на правителство, полиция и здравна система става по-негативно сред хората с по-добър финансов статус

Доверието към полицията в България традиционно е ниско. По-ниско и спрямо средното в ЕС
Доверието към полицията в България традиционно е ниско. По-ниско и спрямо средното в ЕС
Доверието към полицията в България традиционно е ниско. По-ниско и спрямо средното в ЕС    ©  Юлия Лазарова
Доверието към полицията в България традиционно е ниско. По-ниско и спрямо средното в ЕС    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • Доверието в основните национални институции в ЕС е намаляло средно с 13.4% от началото на пандемията през 2020 г.
  • Подобно на останалите страни от ЕС, и в България отношението към институциите е по-критично, ако хората се информират за работата им от социалните медии.
  • Над 60% от анкетираните европейци посочват, че биха предпочели да работят от вкъщи поне няколко пъти месечно.

Периодични локдауни, маски, дистанция, икономическа и социална несигурност, последвани от войната в Украйна и рязко увеличение на разходите за живот в ЕС. Всички тези кризи няма как да не окажат влияние върху поведението на хората и отношението им към света, включително и към институциите. А доверието към основни обществени органи като полиция, правителство и здравна система е намаляло в целия ЕС през последните две години, показва онлайн проучване на Eurofound.

В България традиционно институциите не се ползват с високо доверие, но за две години то спада още - най-вече сред хората, които определят финансовото си състояние като добро.

Къде е България

Доверието в основните национални институции в ЕС е намаляло средно с 13.4% от началото на пандемията през пролетта на 2020 г., показва електронното проучване. То се провежда в пет кръга - от пролетта на 2020 г. до пролетта на 2022 г., и в него са включени отговорите на близо 200 хил. души от ЕС. Най-осезаем е спадът в доверието към националните правителства (-24.5%), следван от този в системите на здравеопазване (-10.2%) и полицията (-8.1 %).

Последният кръг от електронното проучване прави разрез на отношението към институциите сред хора, които едва свързват двата края, и такива, които се чувстват финансово сигурни. Отговорите им показват, че доверието към полиция, здравна система и правителство пада и сред тези, които определят себе си като финансово добре.

Подобна е и картината в България - влошената оценка към обществените органи идва основно от отговорите на тези, които живеят с повече средства и не се притесняват дали заплатата им ще стигне до края на месеца. Още по-любопитно е, че доверието към здравната система на хората, които определят себе си като "едва свързвам двата края", се подобрява спрямо пролетта на 2020 г.

Подобно на останалите страни от ЕС, и в България отношението към институциите е по-критично, ако хората се информират за работата им от социалните медии, в сравнение с тези, които използват традиционните медии.

Ще е трудно

"Тъй като разходите за живот в ЕС са на безпрецедентно високо ниво и тъй като опустошителната война в Украйна продължава да създава социално-икономическа несигурност в цяла Европа, ще бъде трудно да се върне доверието в институциите на нивата отпреди пандемията без стратегически действия от страна на политиците", е един от изводите на проучването. То не дава отговори какви трябва да са те. Но обръща внимание, че все още хората се чувстват несигурни за бъдещето. Към това се добавят и финансово уязвимите домакинства, за които енергийната бедност или вече е реалност, или се задава зад ъгъла.

Една обезпокоителна констатация от последния кръг на електронното проучване според Eurofound е, че групите, които преди това са показвали по-високи нива на доверие в правителствата, като тези с финансово добро положение стават по-малко доверчиви, което отразява широко разпространеното недоволство сред електората.

Има и още едно интересно наблюдение - хората, които имат колебания за ефективността на ваксините, имат ниско доверие в настоящите институции, но са по-политически ангажирани и уверени в способността си да участват в политиката.

Работата: два дни от вкъщи, три от офиса

Според проучването пандемията не е предизвикала революция на работното място в страните от ЕС. Две години след като Европа се опита да премести офиса вкъщи заради ковид, днес все повече хора се връщат на работното си място. Ако през лятото на 2020 г. малко над 33% от анкетираните работещи в ЕС са били хоум офис, година по-късно този процент е 25%.

Според Eurofound процесът по завръщане на работното място ще продължи и след като отпаднаха всички ограничения на Стария континент. Така до пролетта на 2022 г. изключително от вкъщи работят едва 12% от анкетираните. За сметка на това голяма част от останалите са преминали на хибриден модел на работа (отчасти хоум офис, отчасти от работното място). Това е и масовото предпочитание на повечето от служителите - над 60% от анкетираните посочват, че биха предпочели да работят от вкъщи поне няколко пъти месечно (ако няма ограничения, свързани с пандемията).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Насаждате тезата в младите полезни идиоти, че кризите, недоволството и спада доверието в институциите последните 2 години у нас са заради видите ли пандемията, войната в Украйна, а не заради това, че измамници с помоща на притиснатата олигархия и чужди сили излъгаха тези млади полезни идиоти и направиха пореден уличен преврат на национално отговорно правителство.
    Сега след всичките бели които направиха и които скоро ще излезнат наяве тези измамници ще се покрият вече забогатяли безсрамно от последната година. Ще се покрият и ще изпълзят отново след 10-тина години, когато вече ще има ново поколение от млади полезни идиоти, които няма да помнят какво е било и какво се е случило и ще бъдат двигател на поредната "Промяна", която пак ще ошушка държавата. А сегашните полезни идиоти ще викат какви пълни идиоти бяхме преди 10 години. Нещата у нас непрекъснато се повтарят и няма оправия!

    Нередност?
  • 2
    knb avatar :-|
    Кнб

    Все още има доверие??? Защото е ясно че ЕО от организация облекчаваща икономическите връзки между страните и имаща обща стратегия за подпомагане на износа от общността се превърна в чисто репресивен орган, ограничаващ страните членки във всички области, дори и в толкова прости неща като например чешмите на улицата или кривината на краставиците. Доверие в "медици" които лекуват с маркуч пневмония и секрет от белия дроб? Преди това даваха хинин. Свръхдози хинин. Защо? Ами така бил казал не знам си кой. Доверие в полиция, която следи дали седмокласника е нарушил домашния арест? Без симптоми, прекарал болестта със единственият грях че си е играл с връстниците. Е президента може да наруши, естествено, нали полицията е под него. Интересно, защо не сравните тези анкети със същите анкети да речем в Южна Африка, където казаха не на глупостите и лечението на грип с антибиотик, полицай и арест.

    Нередност?
Нов коментар