Иван Шишков: Напълно възможно е София да загуби над 40 млн. лв еврофинансиране за центъра

В свое интервю за "Капитал" министърът на регионалното развитие говори за проблемите на общините

Интервюто с арх. Шишков за пътищата, общините и проблемите в сектора четете в новия брой на "Капитал"
Интервюто с арх. Шишков за пътищата, общините и проблемите в сектора четете в новия брой на "Капитал"
Интервюто с арх. Шишков за пътищата, общините и проблемите в сектора четете в новия брой на "Капитал"    ©  Надежда Чипева
Интервюто с арх. Шишков за пътищата, общините и проблемите в сектора четете в новия брой на "Капитал"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Дългогодишно управление в неправилна посока е причина за проблемите на София.
  • Пловдив също ще трябва да връща европейски пари.
  • Кметовете трябва да завършат финансираните от бюджета на МРРБ проекти до края на 2023 година.

След поредния скандален ремонт в центъра на София - този на жълтите павета - вече има реална опасност столицата да загуби парите за реконструкция на центъра. Това потвърди пред "Капитал" министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Проектът за реконструкция на централна градска част е на стойност 46 млн. лв. и е в изпълнение от 2018 г. насам, като по него бяха извършени много дейности - включително ремонтът на "Граф Игнатиев", недовършеният ремонт на "Иван Шишман" и "6 септември" и други.

Последният проблем по него беше некадърният ремонт на улицата пред парламента, където управата на София поиска от изпълнителя "Трейс" да пренареди отново паветата, след като организации и жители показаха огромни фуги и счупени павета.

За да се усвоят парите, ремонтът на цялата централна градска част трябва да е готов и качествено извършен до март 2023. Тепърва обаче предстои пренареждане на жълтите павета, ремонтът на ул. "Шишман" също продължава, а площадът пред катедралата все още не се ремонтира.

В същото време това, което вече е направено, е изпълнено некачествено, заради което дори общината наложи глоба от 100 хил. лв. на изпълнителите само за участъка пред Народното събрание.

Историята плачевно много напомня опита на софийската община с друг централен ремонт, този на "Граф Игнатиев" и зоната около него, който стана нарицателно на практиката "ремонт на ремонта".

"Проблемите на град София са много повече, отколкото досега са обсъждани", заяви в интервюто си регионалният министър (цялото интервю с него за пътния сектор и общините четете в новия брой на "Капитал" - б.р.). "Колкото повече време минава, толкова повече се изкривява правата на нормално управление на София", заяви Шишков. Това, което ще направи МРРБ, е да започне незабавна проверка на целия проект и дейностите по него, като освен това регионалният министър ще настоява, ако се допусне удължаване на срока, той да бъде само до изтичане на мандата на сегашния кмет.

Самият Шишков беше част от общината като главен архитект на "Триадица" до февруари 2021 година, когато подаде оставка след случката със загиналото на светофар момче, убито от неправилно прокаран електрически кабел. Това беше и единствената оставка в София в тази връзка, въпреки че ДНСК преди време обяви, че отговорността е била доста по-всеобхватна.

И Пловдив ще връща пари

Драма с европейските средства и финансиране има и във втория по големина град. Кметът на Пловдив прави нов пробив под Водната палата, което обаче ще наруши изпълнени вече дейности по същата оперативна програма за изграждане на кръгово кръстовище там.

"Ако общината иска все пак да строи там, ще трябва да върне европейски средства и това е ясно", посочи пред "Капитал" министър Шишков. Според него това е въпрос на управленско решение от страна на местната власт, която обаче още не е напълно наясно трябва ли да се изпълни този проект.

Така или иначе, става ясно, че очевидните проблеми на общините няма да намерят своето решение нито с финансиране от Европа, нито с отпускане на средства от държавата. Лошото управление и недалновидността на решенията на практика могат да се окажат доста по-сериозен проблем от липсата на финансиране.

400-те милиона за общините

"Първите договори за проекти, включени в списъка за финансиране на МРРБ, вече са подписани", каза Шишков в интервюто за "Капитал". Общините, които имат проекти и разрешителни за строеж за своите обекти, ще получат първите средства от договорените 50% от държавата и ще могат да стартират строителни дейности.

Изпълнението на тези проекти трябва да приключи до края на 2023 година, което означава, че кметовете имат една година срок, за да завършат проектите си. При така стеклите се обстоятелства обаче общините са изправени пред две предизвикателства. Първото е да успеят да приключат всички дейности по своите обекти за този срок. А второто е да са готови да дофинансират с остатъка от 50% проектите си, ако държавата не успее да гарантира нов финансов ресурс за следващата година.

"При срещите с нас кметовете заявиха пълна готовност да се справят с проектите си за този срок", посочи министър Шишков и допълни, че "не е гарантирано дали ще има средства догодина, както и че кметовете не могат да се откажат от изпълнението на проектите си".

Шишков смята, че решението в окончателните списъци да бъдат включени само готови проекти с разрешително за строеж, но без избрани изпълнители всъщност е начин да се ограничи възможността "парите да отидат директно при изпълнителя вместо в общината". Според него сега възможността за избор на изпълнител на обектите е по по-прозрачен начин, отколкото ако бяха включени проекти с избрани вече изпълнители.

Цялото интервю с Иван Шишков четете в новия брой на "Капитал" и на сайта на "Капитал"

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iq146 avatar :-|
    iq146

    Нищоправец! Загроби магистралите! Само бла-бла-блааааа

    Нередност?
Нов коментар