🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са общините с най-високи заплати

Най-високите средни възнаграждения се взимат в общините, където има добре работещи големи индустриални компании, показва анализ на ИПИ

Вероятно за 2022 г. номиналните числа ще са по-високи, предвид ръста от 17.7% на възнагражденията, който засече статистиката
Вероятно за 2022 г. номиналните числа ще са по-високи, предвид ръста от 17.7% на възнагражденията, който засече статистиката
Вероятно за 2022 г. номиналните числа ще са по-високи, предвид ръста от 17.7% на възнагражденията, който засече статистиката    ©  Юлия Лазарова
Вероятно за 2022 г. номиналните числа ще са по-високи, предвид ръста от 17.7% на възнагражденията, който засече статистиката    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Най-високата средна брутна заплата в България за 2021 г. е почти 2930 лв. и тя е отново в община Челопеч.
  • За последните 5 години средните възнаграждения по общини се се увеличили с между 40 и 60%.
  • Събраните от ИПИ данни показват, че в топ 10 са по-малки общини.

Най-високата средна брутна заплата в България за 2021 г. е почти 2930 лв. и тя е отново в община Челопеч. Основен работодател там е "Дънди прешъс металс", които се занимават с добив на злато и осигуряват работа на 830 души, а фирмата е сред най-големите в страната.

Данните са от анализа "265 истории за икономика" на Института за пазарна икономика, който те извършват за четвърта поредна година и показват, че най-високите средни възнаграждения се взимат там, където има добре работещи големи индустриални компании.

Вероятно за 2022 г. номиналните числа ще са по-високи. През миналата година статистиката отчете невиждан за последните дузина години ръст на средните възнаграждения в частния сектор със 17.7% .

Кой е в топ 10

Освен Челопеч в топ 10 на общините с най-високи средни брутни заплати в страната за 2021 г. влизат още Козлодуй (2431 лв.), Пирдоп (2025 лв.), Столична община (2144 лв.) и Раднево (2040 лв.).

Класацията не се различава съществено от минали години, а най-високите заплати са в малки общини с големи работодатели.

Данните, които са обобщени в интерактивна карта на заплащането по общини са събрани от Националния статистически институт. Те показват средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в 265-те общини в страната, наети както в частния, така и в обществения сектор. Картата дава и по-дълъг ред данни, които обхващат периода 2016-2021 г., давайки възможност за проследяване на развитието през годините.

Събраните от ИПИ данни показват, че всъщност малки общини са на първите позиции. Основната причина е, че на тяхната територия има големи работодатели от добивната и свързаната с нея преработваща промишленост, а в други - предприятия от енергийния сектор. Заплатите в тези компании са традиционно по-високи от средните за страната. Втората причина е, че тези малки общини всъщност са разположени в периферията на най-големите икономически центрове.

От анализа на ИПИ още става ясно, че има ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2017-2021 г., като той е между 40% и 60% за тези 5 години. Начело отново са малки общини, като в топ 5 влизат Крумовград и Брезник, където средната заплата нараства съответно с 89% и 97% за периода 2017-2021 г. Големите общини - София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст - в рамките на 40-45%, принос за което имат и новите работни места в дигиталната сфера.

На фона на бързото възстановяване на българската икономика през 2021 г. във всички общини в страната се отбелязва ръст на средната работна заплата, като най-високо е процентното увеличение в Панагюрище, Пирдоп, Девня и София (виж графиката).

Спад има единствено в ловешката община Угърчин - с 14%. В Столична община повишението е с 12%, а от водещите икономически центрове най-добре се представя Пловдив с 14% ръст.

Кой плаща най-добре

В Челопеч работодателят, поддържащ нивото за поредна година, е златодобивната компания "Дънди прешъс металс Челопеч". Нейните приходи за 2021 г. са в размер на над 530 млн. лв. В съседната община Пирдоп, която е на трето място в анализа на ИПИ, това е медодобивната "Аурубис" с приходи над 6.6 млрд. лв., като компанията е номер едно в страната по приходи за втора поредна година в класацията "К100" на "Капитал".

Всъщност и другата съседна община на Челопеч, но на запад - Мирково, има на територията си голямо медодобивно предприятие - "Елаците-Мед", което е с приходи от над 773 млн. лв. за 2021 г. Община Мирково обаче не присъства в класирането на ИПИ. Това се дължи на факта, че НСИ не е публикувал данни за броя на наетите и заплатите в нея, тъй като данните "са конфиденциални спрямо правилата за статистическа тайна в Закона за статистиката", обясняват от ИПИ. Въпреки това очакванията са Мирково да е също сред лидерите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 1

    За Мирково Цоло Вутов не дава информация. Но дава кюлчета от злато на който трябва.

    Нередност?
  • 2
    bystander avatar :-(
    bystander

    Кому е нужна тази остаряла и неактуална информация за 2021 година? Да напомня, че днес е четвъртият месец на 2023 година. От 2021 година до сега се промениха много неща.

    Нередност?
Нов коментар