Най-голямата компания - "Аурубис България", добавя 100 млн. евро към печалбата си

Според отчета на групата Aurubis заводът в Пирдоп отчита 232 млн. евро резултат за 12-те месеца до края на септември

Заводът в Пирдоп е увеличил производството на чиста мед до 225 хил. тона
Заводът в Пирдоп е увеличил производството на чиста мед до 225 хил. тона
Заводът в Пирдоп е увеличил производството на чиста мед до 225 хил. тона    ©  Цветелина Белутова
Заводът в Пирдоп е увеличил производството на чиста мед до 225 хил. тона    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на мед "Аурубис България", който от две години е най-голямата компания в страната с приходи 6.6 млрд. лв. за 2021 г., рязко е увеличил печалбата си през последната година. Това показва отчетът на германската група Aurubis за финансовата 2021-2022 г., която приключва в края на септември. Заводът в Пирдоп е добавил над 100 млн. евро към резултата си, достигайки печалба 232 млн. евро по международните счетоводни стандарти.

Макар че периодът и отчитането се различават от тези в страната, това дава представа за резултатите, които може да се очакват в българския отчет на дружеството за 2022 г. За сравнение - печалбата на компанията за периода октомври 2020 г. - септември 2021 г. беше 132.3 млн. евро (258 млн. лв.), а в България "Аурубис" отчете 292 млн. лв. за 2021 г.

Ръст в сегмента

Групата Aurubis традиционно не дава другите финансови данни по отделни компании, а по сегменти. Звеното за производство на метали от концентрати и на медни продукти, към което принадлежи "Аурубис България", увеличава приходите си с над 15% до 18.8 млрд. евро за финансовата 2021-2022 г. Продажбите в сегмента се увеличават както заради по-високите цени на металите (основно мед, но и други), така и заради увеличените обеми.

Оперативната печалба преди данъци (EBT), която е един от ключовите параметри, следени от акционерите, нараства до 390 млн. евро спрямо 185 млн. евро за предходната година. Това е резултат от увеличените количества преработен концентрат, значително по-големите приходи от продажба на сярна киселина заради ръста на цените, поскъпването на металите, както и от значително по-силното търсене на медни продукти, каквито не се правят в България, става ясно от отчета.

Силно представяне в Пирдоп

В рамките на сегмента особено силни са производствените резултати на завода в Пирдоп, който е работил без нито ден прекъсване. Другото предприятие, което прави метали от концентрат в групата - това в Хамбург, имаше прекъсвания на работата за планови ремонти.

Общо в сегмента за 12-те месеца са преработени 2.4 млн. тона концентрат, което е 8% повече от предходната година. Минимален спад има в производството на медни катоди (чиста мед) в групата, но българският завод е увеличил обема до 225 хил. тона чиста мед (221 хил. тона за миналата година). Заради увеличената преработка на концентрати е нараснало и производството на сярна киселина, която се получава като страничен продукт - общо 2.3 млн. тона спрямо 2.1 млн. тона година по-рано. В същото време търсенето на сярна киселина е било силно.

През тази година обаче се планира спиране на работата за планов ремонт в Пирдоп през пролетта. Това се очаква да окаже около 20 млн. евро негативен ефект върху EBT на групата.

Групата

Като цяло Aurubis отчита най-добрата си финансова година досега. Приходите нарастват до 18.5 млрд. евро спрямо 16.3 млрд. евро за предходната. Това е резултат от значителното поскъпване на медта, както и на силното търсене на продукти. Тези фактори, както и по-високите цени на сярната киселина са основната причина и за ръста на печалбата преди данъци (EBT) с 40% до 532 млн. евро.

Ток като за 4200 домакинства

В края на 2021 г. започна да работи соларният парк на "Аурубис България". С капацитет 10 мВт, това е най-голямата фотоволтаична централа за собствени нужди в страната. За отчетната 2021-2022 г. централата е произвела приблизително 13 500 мВтч електричество - количество, достатъчно да покрие годишните нужди на около 4200 домакинства. Проектът, наречен "Аурубис-1", е само първата част от плановете на компанията за изграждане на допълнителни солари. Целта на компанията е да покрива 20% от нуждите си с възобновяеми източници до 2030 г.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rax1574718227630288 avatar :-|
    Claudia Wagner-Schmidt
    • + 1

    Das sind aber wirklich sehr gute Nachrichten!

    Нередност?
Нов коментар