Гигант за олио плюс зърно издигнаха Кнежа в топ 3 по заплати

Благодарение на "Дънди прешъс металс" и АЕЦ общините Челопеч и Козлодуй си запазват първите две места през 2022 г.

Силната година за производителите на зърно и слънчогледово олио вдигна заплатите в Кнежа до 2813 лв. през 2022 г.
Силната година за производителите на зърно и слънчогледово олио вдигна заплатите в Кнежа до 2813 лв. през 2022 г.
Силната година за производителите на зърно и слънчогледово олио вдигна заплатите в Кнежа до 2813 лв. през 2022 г.    ©  Георги Кожухаров
Силната година за производителите на зърно и слънчогледово олио вдигна заплатите в Кнежа до 2813 лв. през 2022 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

За северозападна община като Кнежа изстрелването до трета позиция по заплати за 2022 г. изглежда изненадващо. Именно това обаче сочат данните от инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) "265 истории за икономика", която представя развитието на общините по различни показатели. Средната брутна месечна заплата в Кнежа е била 2813 лв., което я нарежда веднага след традиционно силни общини като Челопеч и Козлодуй, където са развити добивът и енергетиката.

Основната причина тя да влезе в топ 10 е производството и преработката на зърнени и маслодайни култури в региона - стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г., посочват от ИПИ. Именно в Кнежа беше регистриран и най-големият производител на слънчогледово олио - "Олива", с 2.6 млрд. лв. приходи. А данни от отчета на компанията сочат, че тя е допринесла с 6554 лв. средна месечна заплата през 2022 г. Това обаче вероятно ще е първият и последен пробив на Кнежа в класацията - от средата на миналата година регистрацията на "Олива" е преместена в София.

Първенците

За поредна година през 2022 г. Челопеч остава общината с най-високи заплати в България - средно по 3398 лв. месечно. Макар че изчисленията се базират на данните на Националния статистически институт за наетите на трудов договор в частния и обществения сектор, основен принос за първенството на средногорската община има златодобивната компания "Дънди прешъс металс Челопеч" на канадската Dundee Precious Metals (DPM).

На второ място със средна заплата от 2949 лв. е Козлодуй, където работи АЕЦ "Козлодуй". Това е и причината обичайно Враца да е сред областите с най-високи възнаграждения в страната.

За първи път на трето място се нарежда друга северозападна община - Кнежа, измествайки Пирдоп, който сега заема шеста позиция със средна заплата от 2440 лв. Основният работодател там е медодобивната "Аурубис", която е най-голямата компания в България с 8.2 млрд. лв. приходи за 2022 г.

Преди Пирдоп четвърти и пети по средна заплата са Столична община (2475 лв.) и Раднево (2450 лв.), където се намира въгледобивната "Мини Марица-изток". Топ 10 се допълва от Гълъбово (2260 лв.), Девня (2156 лв.), Панагюрище (2050 лв.) и Божурище (1925 лв.) - всички те с развита добивна и преработваща индустрия или големи енергийни компании.

Невидима в класацията остава община Мирково, където е регистрирана друга голяма компания - медодобивната "Елаците мед". Специално проучване на ИПИ наскоро показа, че средната брутна месечна заплата в дружеството е 2649 лв. през 2022 г., което е с 50% над средното за страната. Данните за Мирково обаче са конфиденциални, тъй като според методологията на статистиката ако една компания носи над определен праг от даден показател - в случая за заплати, НСИ не показва информацията, за да не се разкриват индивидуални данни.

Малките общини с големите заплати

Като цяло резултатите за 2022 г. потвърждават тенденцията, която ИПИ редовно отчита в изследванията си, а именно, че традиционно най-високи са заплатите в малките общини. Отново малките общини в периферията носят и високите средни възнаграждения в големите областни центрове. В Столична община например, която е първа от областните градове със средна заплата от 2475 лв., това се дължи най-вече на общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград. При област Варна (на второ място с 1642 лв.) високите заплати са резултат от развитата индустрия в Девня и Белослав, а за Пловдив (трето място с 1584 лв.) двигател са най-вече общините Марица и Куклен.

Очаквано от 2018 г. досега заплатите се увеличават във всяка община, като средният ръст е между 40 и 70% за четири години. Най-голямо е повишението в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или съществуващи компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати, посочват от ИПИ. Такива са примерите на общините Кнежа, Брезник и Куклен. Сериозен ръст на възнагражденията се наблюдава също и в района на Крумовград, където работи другата компания на DPM - "Дънди прешъс металс Крумовград", за добив на златни руди.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 3

    Половината страна яде свинско, другата - зеле = средно свинско със зеле.

    Та добре е да се дава и друга характеристика освен средна заплата. Щото ако има 10 човека на 1000 лева и 1 на 10000 лева.. средната заплата доближава 2000 лева..

    Нередност?
  • 2
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 1

    До коментар [#1] от "mickmick":

    НСИ крие медианата, иначе ще се види че царят е гол. Въобще, МОД трябва да се свърже не със средната, а с медианата. По същия начин МРЗ да е през медианата, иначе скоковете са чутовни.

    Нередност?
  • 3
    iavorski avatar :-|
    iavorski

    Статистиката си е статистика - реалността е друга. Фирмата е регистрирана в Кнежа но служителите с големите заплати са в София - в централата.

    Нередност?
Нов коментар