Търговският баланс на ЕС е положителен за първи път от началото на войната в Украйна

Спадът на цените на енергийните продукти и ограниченият внос от Русия подобряват търговската позиция на блока

По отношение на износа всички сектори отчитат спад, с изключение на машините и превозните средства.
По отношение на износа всички сектори отчитат спад, с изключение на машините и превозните средства.
По отношение на износа всички сектори отчитат спад, с изключение на машините и превозните средства.    ©  Reuters
По отношение на износа всички сектори отчитат спад, с изключение на машините и превозните средства.    ©  Reuters

След година и половина, в които Европейският съюз (ЕС) плащаше повече за внос на стоки, отколкото получаваше от износ, блокът най-после се върна към положителен търговски баланс през второто тримесечие на 2023 г. Подобряването на търговската позиция на съюза се дължи основно на спада на цените на енергията след достигнатите рекордно високи нива миналата година.

През второто тримесечие на 2023 г. стойността на износа е намаляла с 2% в сравнение с периода януари - март, но междувременно вносът се е свил повече - с 3.5%, показват данни на Евростат. Така е постигнат търговски излишък, макар и сравнително малък за мащабите на блока - в размер на около 1 млрд. евро. Все пак резултатът представлява значително подобрение в сравнение с третото тримесечие на 2022 г., когато в навечерието на зимния сезон и няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна цените на енергийните продукти достигнаха пик и надуха търговския дефицит на ЕС до 155 млрд. евро.

Спадът на вноса сега идва именно от енергийните продукти, за които съюзът е платил с 15.6% по-малко, отколкото през първото тримесечие, а намаление има и при покупките на суровини, които са близо 11% надолу. Това се случва на фона на рязък спад на вноса на петрол и петролни продукти от Русия от началото на годината, след като те бяха включени в поредния пакет санкции срещу страната. Вносът на ЕС от Русия е намалял от над 20 млрд. евро месечно в пика си миналата година до по 3-4 млрд. евро месечно в средата на тази.

По-малко износ

По отношение на износа всички сектори отчитат спад, с изключение на машините и превозните средства. С най-голямо понижение са продажбите на енергия и суровини, отново заради ценовия ефект. Не е ясно обаче доколко по-слабият внос на суровини, които се използват в производството, и свитият износ на почти всички категории крайни стоки се дължат само на по-ниските цени или и на отслабналата производствена активност в блока през последните месеци.

Въпреки удара, който европейската индустрия понесе заради високите цени на енергията миналата година, ЕС остава нетен износител на няколко категории стоки - храни, напитки и тютюн, където има 15.6 млрд. евро излишък, както и на химически продукти, където износът надвишава с 48.5 млрд. евро вноса. Водеща остава категорията машини и превозни средства, където търговският излишък нараства трето поредно тримесечие и надхвърля 52 млрд. евро, макар да не успява да достигне исторически най-високите нива от навечерието на ковид пандемията.

Балансът на България също се подобрява, но остава отрицателен

Високите цени на вносните стоки разшириха и търговския дефицит на България миналата година. Макар износът да растеше с рекордни темпове, вносът се увеличи още по-бързо. Тази година балансът постепенно се връща към по-обичайните си нива, като през първото тримесечие пада до около 2.4 млрд. лв. - ниво, характерно за предпандемичната 2019 г.

Търговският баланс на България с ЕС за разлика от миналата година сега се движи на отрицателна територия на фона на отслабващото търсене в съюза. За сметка на това обаче с успокояването на цените традиционният дефицит спрямо страните извън ЕС през първото полугодие се е свил с близо 30% спрямо година по-рано.