🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна предизвика бум в европейската отбранителна индустрия

Секторът обаче продължава да е неефективен

Европейските отбранителни компании си осигуриха през последните месеци поредица от нови договори за военно оборудване.
Европейските отбранителни компании си осигуриха през последните месеци поредица от нови договори за военно оборудване.
Европейските отбранителни компании си осигуриха през последните месеци поредица от нови договори за военно оборудване.    ©  Reuters
Европейските отбранителни компании си осигуриха през последните месеци поредица от нови договори за военно оборудване.    ©  Reuters

"Работим на пълни обороти", казва Армин Папергер, изпълнителен директор на Rheinmetall, най-големия производител на оръжия в Германия. Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, базираният в Дюселдорф производител на танкове, боеприпаси и други военни комплекти е затрупан с поръчки. На 10 август фирмата съобщи, че продажбите на военната й техника през първата половина на годината са се повишили с 12% в сравнение със същия период на 2022 г., а Папергер очаква растежът да достигне 20-30% за годината като цяло. Няколко дни по-късно компанията заяви, че е осигурила поръчка от украинската армия за дронове, а на 18 август откри голяма нова фабрика в Унгария. Цената на акциите се е утроила от началото на миналата година.

Все повече пари за отбрана

В десетилетията след края на студената война западните бюджети за отбрана намаляха, решенията за обществени поръчки бяха отложени и индустрията намали производството си. Войната в Украйна върна индустрията обратно в действие. "Бюджетите за отбрана се движат с геополитическата заплаха", казва Джордж Джао от брокера Bernstein. Тази заплаха вече е твърде ясна за правителствата, което води до вълна от търсене на оръжие. Никъде това не е по-вярно, отколкото в Европа.

Миналата година военните бюджети в световен мащаб са нараснали с 3.7% до 2.2 трлн. долара. В Европа те са се увеличили с 13% - по-бързо, отколкото във всеки друг регион. Ръстът е особено изразен в страните, които са най-близо до Русия. Военният бюджет на Финландия е нараснал с 36%, на Литва с 27%, на Швеция с 12%, а на Полша с 11%. Германия, най-голямата икономика на континента, най-накрая преодолява продължилото десетилетия противопоставяне по отношение на военните разходи. През февруари миналата година правителството обеща да увеличи разходите за отбрана на страната от около 1.4% от БВП до 2% и обяви "специален фонд" от 100 млрд. евро за въоръжените сили.

Военните бюджети в световен мащаб са нараснали през миналата година с 3.7% до 2.2 трлн. долара. В Европа те са се увеличили с 13% - по-бързо, отколкото във всеки друг регион.

Това се превръща в голям бизнес за европейските отбранителни изпълнители, които през последните месеци си осигуриха вълна от нови договори за военно оборудване. През април британското подразделение на MBDA, паневропейски производител на ракети, подписа договор на стойност 1.9 млрд. паунда за доставка на системи за противовъздушна отбрана на Полша. През юни Safran, френски производител на оръжия, продаде няколко тактически дрона на гръцката армия. През юли британската BAE Systems сключи сделка за попълване на запасите от артилерийски снаряди на британската армия. Същия месец Rheinmetall спечели договор за боеприпаси от германското правителство на стойност до 4 млрд. евро и още един за 1.9 млрд. евро за доставка на повече от 3000 бордови машини за Нидерландия и Германия. "Това ще бъде най-добрата ни година за поръчки досега", радва се Папергер от Rheinmetall.

Индустриалните анализатори очакват списъците с поръчки да продължат да се увеличават, докато континентът надгражда своите армии. Ако не друго, европейските правителства очакват средата за сигурност да стане по-заплашителна през следващите години. "Възходящата тенденция на разходите за отбрана ще продължи", прогнозира Люси Беро-Сюдро от мозъчния тръст Стокхолмски международен институт за изследване на мира (SIPRI). Миналата година Rheinmetall добави 2 хил. служители към своите почти 30 хил. и планира да продължи да наема. Шведската Saab добави хиляда към своите 18 хил.

Не всичко е розово

И все пак не всичко е розово за европейските производители на оръжие. През юни шефовете на индустрията се срещнаха с европейските министри на отбраната в централата на НАТО в Брюксел. Целта на срещата беше да се изразят редица притеснения за това как индустрията работи на континента.

Директорите на компаниите искат ясна визия на страните от ЕС за дългосрочните си планове за отбрана и по-малко бюрокрация.

Един от проблемите е липсата на ясна визия. Майкъл Шьолхорн, ръководител на отдела за отбрана на европейския авиокосмически гигант Airbus, се оплаква, че много страни предлагат малко насоки за своите дългосрочни планове за разходи, което затруднява компаниите да инвестират. Шефът на Saab Микаел Йохансон, не е доволен, че фирмата му досега е поела целия риск за увеличаване на производството.

Директорите също се оплакват от бюрокрацията, която протака обществените поръчки за отбрана. В Германия всеки договор за отбрана на стойност над нищожните 25 млн. евро трябва да бъде одобрен от бюджетната комисия на Бундестага, което води до болезнени забавяния. След като канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви новия военен фонд на страната през февруари миналата година, законодателите одобриха пакет от разходи от 13 млрд. евро за изтребители и друго военно оборудване чак през декември.

Последният проблем е липсата на координация между европейските съюзници. Много правителства избират да купят танкове и други части от военното си оборудване или от национални шампиони, или от американски компании. Това огранича потенциала за икономии от мащаба сред отбранителните изпълнители на континента. Въпреки че се говори много за "европейска отбрана", реалността е много по-разпокъсана, смята Шьолхорн от Airbus. Йохансон от Saab твърди, че след години на недостатъчно инвестиране европейските изпълнители на отбрана ще трябва да работят заедно по въпроси като тесните места във веригата на доставки, за да отговорят на процъфтяващото търсене.

Тези трудности обаче може да се облекчат с времето. Европейските правителства вече подреждат поръчките си за отбрана. Борис Писториус, новият министър на отбраната на Германия, се обедини с генерала от армията Кристиан Фройдинг, за да намали бюрокрацията. Министърът на отбраната на Франция Себастиен Лекорню е на подобна мисия. Има признаци и на подобрена координация. През ноември Франция, Испания и Германия най-накрая сключиха сделка за изграждането на европейски изтребител. И консолидацията във фрагментираната отбранителна индустрия на Европа може да помогне. На 1 август Rheinmetall завърши придобиването на Expal - испански производител на боеприпаси. Йохансон смята, че са вероятни още подобни сливания.

Войната в Украйна бележи рязък обрат от десетилетия мир в Европа. За производителите на оръжие на континента, които изнемогваха по време на геополитическото спокойствие, това означава по-печелившо бъдеще.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар