🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът започва новата година с оптимизъм

През януари нагласите на компаниите се подобряват във всички сектори и общият показател на бизнес климата се увеличава с 3 пункта

Най-големите оптимисти са в сектор строителство
Най-големите оптимисти са в сектор строителство
Най-големите оптимисти са в сектор строителство    ©  Надежда Чипева
Най-големите оптимисти са в сектор строителство    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът влиза в новата година с оптимизъм. Очакванията на мениджърите за състоянието на компаниите им се подобрява във всички сектори на икономиката през януари, показват данните на НСИ. Така общата оценка за бизнес климата се увеличава с 3 пункта до 22.8%. Само месец по-рано - през декември, нагласите сред фирмите в страната достига най-ниското ниво за 2023 г.

Проинфлационните нагласи също се успокояват. Очакванията на мениджърите в промишлеността и строителството са за леко увеличение на цените им, докато при услугите и продажбите на дребно прогнозират задържане на ценовите равнища. Промишленият ценови индекс също продължава да пада. Като цяло и прогнозите са за успокояване и на потребителската инфлация през тази година, като в края на периода тя ще достигне до около 3%.

Промишленост - очаква се недостиг на мощности

В сектор промишленост показателят се увеличава заради очакванията на мениджърите за по-добро състояние на бизнеса им, както и заради прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца. През януари средното натоварване на мощностите е с 1.0 пункт под нивото от октомври 2023 г. и достига 75.2%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда недостиг от мощности, посочват от НСИ.

Най-сериозните затруднения за дейността на сектора остават свързани с несигурната икономическа среда и недостигът на хора, посочени съответно от половината и една трета от компаниите.

Строителство - една трета очакват ръст на цените

Най-осезателно се увеличава бизнес климатът в строителството - с 4.6 пункта. Осигуреността на производството с поръчки се запазва в сравнение с три месеца по-рано и се оценява на 6.1 месеца. Мениджърите очакват и увеличение на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе до активизиране на дейността в краткосрочен план.

Прави впечатление, че близо една трета очакват продажните цени в строителството да се повишат. Пречки за бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна ръка.

Търговия и услуги - задържане на нивата

Търговците на дребно не очакват промяна на продажните цени през следващите три месеца и се притесняват, че обемът на продажбите им ще се влоши, показват анкетите на НСИ. Основната причина за увеличение на оценката за бизнес климата в сектора са подобрените очаквания на търговците за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Секторът на услугите също очаква задържане на цените, като мненията им за настоящото и очаквано търсене на услуги са позитивни.

Производствените цени падат основно заради енергетиката

Индексът на цените на производител през декември продължава да отчита спадове и на месечна, и на годишна база. На месечна понижението е с 0.6% Намаление има в преработващата промишленост - с 0.8%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%. В добивната промишленост има увеличение - с 2.6%. На годишна база общият индекс на цените на производител е с 14.6% надолу, като спадът е основно от по-ниски цени на енергия и газ, при производството на химични продукти, производството на хартия и картон и обувки. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 19.8% в сравнение с декември 2022 г., като тук фактор отново са цената на газ и електроенергия.