🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фирмите могат да кандидатстват за ваучери до 3500 евро за регистрация на марки и дизайни

Размерът на подпомагането зависи от дейността, която покриват ваучерите. Кандидатстването ще продължи до 6 декември 2024 г.

Средствата за ваучерите са ограничени, затова експертите на Патентното ведомство призовават фирмите да побързат. На снимката - продукти на "Българска роза".
Средствата за ваучерите са ограничени, затова експертите на Патентното ведомство призовават фирмите да побързат. На снимката - продукти на "Българска роза".
Средствата за ваучерите са ограничени, затова експертите на Патентното ведомство призовават фирмите да побързат. На снимката - продукти на "Българска роза".    ©  Надежда Чипева
Средствата за ваучерите са ограничени, затова експертите на Патентното ведомство призовават фирмите да побързат. На снимката - продукти на "Българска роза".    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бизнесът може да кандидатства за възстановяване 90% от таксите по предварителна диагностика на интелектуалната собственост.
  • Предвижда се и "връщане" на 50% от таксите, събирани от Световната организация за интелектуална собственост за закрила на марките и дизайните.
  • Подкрепа ще има и при регистрацията на сортови растения.

Малките и средните фирми в страната могат да кандидатстват за ваучери, с които да покрият част от разходите си за защита на интелектуалната собственост. Подкрепата идва по линия на Патентно ведомство, което в партньорство със Службата на ЕС за интелектуална собственост даде старт на кандидатстването за безвъзмездни средства по Фонда за малките и средните предприятия (МСП).

Фондът предлага финансова подкрепа, за МСП, установени в Европейския съюз като създава по-добри условия за конкурентоспособност и насърчава предприемачеството, припомнят експертите на Патентното ведомство. А това ще става с помощта на няколко ваучера за подкрепа, като фирмите ще могат да кандидатстват по повече от един от тях.

Фондът за МСП е схема за отпускане на безвъзмездни средства, чиято цел е да подпомага малките и средните предприятия в ЕС да защитят своите права на интелектуална собственост. Той представлява инициатива на Европейската комисия, която се изпълнява от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (СЕСИС) и обхваща периода от 22 януари 2023 г. до 6 декември 2024 г.

  • ВАУЧЕР 1 - той предлага възстановяване 90% от таксите, начислявани от държавите членки за услугите по предварителна диагностика на интелектуалната собственост (ІР Scan), чрез които се осигурява обща оценка на потребностите от интелектуална собственост на подалото заявление МСП. Отчита новаторският потенциал на неговите нематериални активи.
  • ВАУЧЕР 2 - защита на марка и дизайн - тук възстановяването е 75% от таксите, събирани от ведомствата за интелектуална собственост (включително националните ведомства за интелектуална собственост, ведомството на Бенелюкс за интелектуална собственост и др.) за регистрацията на марки и дизайни; възстановяване на 50% от таксите, събирани от Световната организация за интелектуална собственост за получаване на международна закрила на марките и дизайните;
  • ВАУЧЕР 3 - за национални и европейски патенти - възстановяване на 75% от таксите, начислявани от националните патентни ведомства при подаване на национални и европейски патенти и проучване на предшестващото състояние на техниката през 2023 г.; През 2024 г. за първи път се предоставя възможността за възстановяване на 50 % от правни разходи за изготвяне и подаване на нова заявка за европейски патент, до максимум от 2 000 EUR.
  • ВАУЧЕР 4 - за сортове растения - възстановяване на 75% от таксите за електронно подаване на заявки за сортовете растения на ниво ЕС и такса за експертиза на сортове растения на Общността към Службата на общността за сортовете растения. Предоставяйки финансова подкрепа за регистрацията върху сортовете растения, Фондът за МСП ще подпомага МСП, участващи в зеления и цифров преход, като в същото време подкрепя целите на Зелената сделка на ЕК.

Максималният размер на разходите, които може да бъдат възстановени за едно МСП, е:

- 1350 EUR за дейности, свързани с IP Scan (cтойността варира в зависимост от държавата);

- 1000 EUR за дейности, свързани с марки и промишлени дизайни;
- 3500 EUR за дейности, свързани с патенти;

- 1500 EUR за подаване на заявка онлайн за сорт растение на общността.

Кандидатстването за вауерите започна на 22 януари 2024 г. и ще продължи до 06 декември 2024 г. Средствата за тях обаче са ограничени и ако бъдат изчерпани, приемът на заявления ще приключи предсрочно.