🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хей, бизнесът - ти си на ход!

Част от предстоящите схеми - като тези за иновации и семейните фирми, трябваше да бъдат отворени още през м.г., но това така и не се случи

По една от схемите на новата програма "Конкурентоспособност" фирмите могат да заявяват за финансиране дори разходите за заплати
По една от схемите на новата програма "Конкурентоспособност" фирмите могат да заявяват за финансиране дори разходите за заплати
По една от схемите на новата програма "Конкурентоспособност" фирмите могат да заявяват за финансиране дори разходите за заплати    ©  Надежда Чипева
По една от схемите на новата програма "Конкурентоспособност" фирмите могат да заявяват за финансиране дори разходите за заплати    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Грантове за стотици милиони се отварят за бизнеса в началото на годината.
  • Част от тях са свързани с иновации и с дълго чаканата и отлагана мярка за семейните фирми.
  • Пускането на много схеми едновременно крие рискове както за администрацията, така и за бизнеса.

Милиони европейски средства по новата програма "Конкурентоспособност" ще бъдат налични за бизнеса през 2024 година. Така след шепа отворени процедури и почти нулева година за програмата тя най-накрая е на път да се разгърне. Ако, разбира се, не се стигне до ново отлагане.

Това е повече от добре за бизнеса - през м.г. множество фирми са били в режим "на изчакване", тъй като част от схемите трябваше, но не успяха да стартират. От друга страна, пускането на повече процедури предполага по-голям натиск на чиновниците и повече проекти за обработка. А това крие риск за забавяне.

Към момента с оценката и сключването на договори в Министерството на иновациите и растежа (МИР), което администрира програмата за бизнеса, се занимават около 30 от експерти, като през последните две години не е използвана външна експертиза.

"За момента успяваме да се справим с наличния капацитет. Доказателство за това е, че въпреки броя на процедурите и многото оценени проекти (над 10 000) не е налице забавяне при нито една от мерките ни", заявиха наскоро от МИР за "Капитал". Дали всичко ще продължи да върви така гладко е въпрос на време да се разбере. Преди това на ход е бизнесът, който първо трябва да кандидатства.

Започваме с иновации

В началото на годината от МИР предвиждат да отворят за кандидатстване процедурата, свързана с разработване на иновации в предприятията, с бюджет 127 млн. лева. Първоначалната идея бе това да се случи още през пролетта на м.г., но пускането й бе отложено на няколко пъти - последно очакванията бяха за края на 2023 г., но това отново не се случи. Точна дата за отварянето на мярката и сега няма.

В рамките на процедурата собствените иновативни идеи на предприемачите може да получат подкрепа за последваща доработка, тестване и изпитване, за да стигнат до фазата на тяхната пазарна комерсиализация. Интересното при схемата е, че се очаква срокът за подаване на проекти предложения да е дълъг - шест месеца. Размерът на безвъзмездната помощ при процедурата за разработване на иновации в предприятията е 45% за микро- и малки предприятия, 35% за средни предприятия и 25% за големи предприятия.

Ако проектите се изпълняват в партньорство или резултатите се разпространяват широко чрез конференции, публикации, отворени за достъп регистри или безплатен софтуер, или софтуер с отворен код, интензитетът може да бъде увеличен с 15% и да достигне 60% за микро- и малки предприятия, 50% за средни и 40% за големи предприятия, допълват експертите на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП).

В същото време "Разработване на иновации в предприятията" предполага необходимост от извършване на научноизследователска и развойна дейност и кандидатите могат да заявят за финансиране разходи за възнаграждения (включително здравни и осигурителни вноски за сметка на работодателя) на персонал за срока на изпълнение на проекта. Възможно е да се предвидят и разходи за външни услуги, свързани с възлагане на научни изследвания, придобиване на интелектуална собственост и консултантски услуги, използвани изключително за разработването на иновацията, допълват от БАКЕП.

Интересът по мярката вероятно ще бъде голям, тъй като кръгът на фирмите, които могат да кандидатстват, е широк. Тя е подходяща за компании, които са в процес на разработване на иновация, но все още нямат готов за пазарна реализация продукт, както и за такива, които имат квалифициран персонал, който може да извърши дейностите, свързани с научни изследвания и експериментално развитие.

Схемата е подходяща и за фирми, които имат необходимост от подкрепа за осигуряване на възнагражденията на ангажираните с разработването на иновацията специалисти, материали и консумативи, както и външни услуги.

Нов срок за семейните фирми

От МИР най-накрая са на път да задвижат и мярката, свързана с подобряване на производствения капацитет на семейните предприятия (предприятия, които се притежават от повече от един член на семейство), както и на такива от творческите индустрии и занаятите. Очакванията бяха, че тя ще стартира в началото на 2023 г., а впоследствие срокът за това бе изместен за второто полугодие. По неясни причини (най-вероятно свързани с допълнителното уточняване на критериите за кандидатстване) това отново не се случи. Допустимите разходи, които ще се финансират по нея, ще са за придобиване на машини, съоръжения, оборудване и софтуер, свързани с производствените цели на предприятията.

Ще се финансират и разходи по създаването на онлайн магазини. Бюджетът по мярката е 117.5 млн. лв., но според консултантите поради очаквания голям интерес той трябва да бъде увеличен. Засега обаче подобни индикации няма. Голям интерес по нея очакват и от самото министерство. За "Капитал" експертите от МИР коментираха, че въпреки разнообразните възможности за подкрепа на фирмите през 2024 г. най-голям интерес ще провокира именно процедурата за семейните фирми.

"Причината за това е, че до момента по линия на управляваните от МИР програми не сме обявявали подобна мярка, специфично фокусирана именно към такъв тип предприятия", пишат от ведомството до "Капитал". Отделно от това по данни на НСИ от всички активни микро-, малки и средни предприятия около 25% се самоопределят като фамилен бизнес. "Като имаме предвид, че към тази целева група се добавят и тези на творческите индустрии и занаятите, вярваме, че мярката ще се радва на широк интерес", обобщават от министерството.

Патенти, дизайни, киберсигурност

През 2024 г. са предвидени да бъдат обявени още две процедури на конкурентен подбор. Едната е свързана с осигуряване подкрепа за защита на права по индустриална собственост в предприятията на национално, европейско и международно равнище - защита на патенти за изобретения, полезни модели, марки и промишлени дизайни, и е с бюджет 23.9 млн. лева.

Другата е насочена към подкрепа за внедряване на технологии в областта на Индустрия 4.0 от предприятията, както и осигуряване на киберсигурност, поверителност на данните и повишаване на дигиталните умения на персонала. Подкрепата с безвъзмездни средства по втората мярка ще се комбинира с дългов инструмент в две отделни операции. Бюджетът на безвъзмездния елемент е на стойност 101.7 млн. лв., а този за гаранционния елемент възлиза на над 94 млн. лв., пишат от МИР до "Капитал".

В края на 2023 г. започна подборът на финансови посредници по един от дяловите инструменти по програмата - фонд "Предприемачество". Възможностите, които фондът ще предлага, са насърчаване на предприемачеството и финансиране създаването на нови, както и развитието на съществуващи предприятия във всички етапи на развитие (нови МСП в етап ускоряване и начален етап, включително в етап на растеж) и в различни сектори. Размерът на средствата по програмата, предвидени за този инструмент, е над 200 млн. лв.

В края на годината се предвижда на пазара да бъде пуснат и гаранционният инструмент "Кръгова икономика", чрез който се цели подобряване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите парникови газове и др. Средствата по него са на стойност над 210 млн. лв.

Дали и доколко бизнесът ще успее да се възползва от новите грантове зависи от много неща. Евентуално струпване на процедури и пускането на много схеми наведнъж може да доведе до обратен ефект - да натовари излишно администрацията и да изправи пред затруднения самите фирми, които да не успеят да подготвят проектите си добре. Дали тези опасения (изказани преди време и от БАКЕП) са основателни ще стане ясно съвсем скоро. А оценката кой как се е справил ще дойде едва в края на годината, когато пак ще е време за равносметки.

Приключихме с ПВУ

Всички процедури с безвъзмездни средства, включени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), за които отговаря МИР, вече са обявени, включително e приключил процесът по кандидатстване по тях. Сега фокусът на експертите е към оценката, договарянето и успешното им приключване и отчитане.

По Програмата за икономическа трансформация (ПИТ) на ПВУ са предвидени капиталови финансови инструменти за иновации, растеж и климатична неутралност и цифрова трансформация, като средствата са в размер на 180 милиона евро.

В рамките на ПИТ са предвидени и два гаранционни инструмента - за растеж и енергийна ефективност и възобновяема енергия. Инструментът за растеж е насочен към преодоляване на трудностите, пред които са изправени предприятията при достъпа до финансиране, като ще предлага различни финансови продукти, в т.ч. оборотен капитал, кредитни линии, инвестиционни заеми и лизинг. Вторият гаранционен инструмент ще финансира подобряване на енергийната ефективност и използване на енергия от възобновяеми източници. Инструментите ще започнат да се предлагат на пазара през 2024 г.