🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Близо 300 млн. лв. за иновации - кой може да кандидатства

Проектите трябва да са свързани с информатика и ИКТ, мехатроника, здравословен живот, чисти технологии и др.

Фирмите имат три месеца, в които да разработят проектите си - срокът за кандидатстването по схемата изтича в края на януари 2024 г. На снимката: "Телетек електроникс" - единственият български производител на пълната гама сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника
Фирмите имат три месеца, в които да разработят проектите си - срокът за кандидатстването по схемата изтича в края на януари 2024 г. На снимката: "Телетек електроникс" - единственият български производител на пълната гама сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника
Фирмите имат три месеца, в които да разработят проектите си - срокът за кандидатстването по схемата изтича в края на януари 2024 г. На снимката: "Телетек електроникс" - единственият български производител на пълната гама сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника    ©  Надежда Чипева
Фирмите имат три месеца, в които да разработят проектите си - срокът за кандидатстването по схемата изтича в края на януари 2024 г. На снимката: "Телетек електроникс" - единственият български производител на пълната гама сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Схемата по програма "Конкурентоспособност" трябваше да тръгне още през април, но се забави значително.
  • За иновации няма да се считат рутинни промени и модернизации във фирмата.
  • Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв., а максималният зависи от размера на предприятието.

Близо шест месеца - с такова закъснение спрямо плановете бе отворена процедурата за внедряване на иновации по новата програма "Конкурентоспособност". Тя е с бюджет от 293.4 млн.лв. и е първата отворена мярка по единствената програма, насочена изцяло към бизнеса.

Схемата трябваше да стартира още през април, а по-късно бе съобщено, че това ще се случи в края на лятото. Явно обаче уточняването на критериите, а вероятно и политическата ситуация донякъде е забавило този процес.

Кръгът на фирмите, които могат да кандидатстват по схемата е голям, което предполага и голям интерес - в процедурата могат да участват микро-, малки, средни фирми и дружества с до 499 служители от различни икономически сектори, става ясно от условията по процедурата. Проектите ще се подават изцяло онлайн през системата ИСУН, а приемът на заявления ще продължи до 16.30 ч. на 31.01.2024 г., съобщиха от Министерството на иновациите и растежа, което администрира мярката.

Пет области

Проектите трябва да са свързани с внедряване на иновация в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация - "Информатика и ИКТ", "Мехатроника и микроелектроника", "Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии", "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" и "Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика".

Очакванията са, че схемата ще помогне за нарастване на дела на фирмите, които внедряват продуктови иновации или иновации в бизнес процесите в тези области, в резултат на което ще се повиши иновационният им капацитет и конкурентоспособност.

За нововъведения обаче няма да се считат рутинни промени и модернизации във фирмата, както и обикновена подмяна или разширение на различните активи. Внедряването на продукти, които включват само малки естетически промени без наличието на стойностна промяна на предлаганата стока или услуга също няма да бъдат признати за иновации. Същото важи и за продукти на фирмите за творчески и професионални услуги, изготвени за определени клиенти, като отчети, книги или филми, и др., става ясно от условията за кандидатстване.

Сред допустимите разходи обаче са например придобивне на машини, съоръжения и оборудване, необходими за изпълнението на проекта, както и специализиран софтуер (вкл. разработване), патенти, лицензи, ноу-хау и др.

Не и след 2021 г.

Условията за кандидатстване са сравнително стандартни. Част от тях са свързани с това предприятията да са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, както и да са микро-, малки или средни. Важно условие е те да са регистрирани не по-късно от 31.12.2020 г. Нужно е да са реализирали нетни приходи от продажби за 2022 финансова година в зависимост от категорията на фирмата, както следва:

  • Микропредприятие - ≥ 100 000 лева
  • Малко предприятие - ≥ 300 000 лева
  • Средно предприятие - ≥ 1 000 000 лева
  • Малко дружество със средна пазарна капитализация - ≥ 2 000 000 лева

Важен детайл е, че при определянето на нетните приходи от продажби за 2022 г. се вземат предвид само данните от индивидуалния отчет за приходите и разходите на предприятието, без да се отчитат такива на свързаните партньори, послужили за определяне на категорията на кандидата. Фирмите могат да участват само индивидуално, а не заедно с партньори или други организации.

Финансиране

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв., а максималният е диференциран спрямо големината на компаниите. Микро- и малките предприятия ще могат да кандидатстват за до 500 000 лв., а средните и дружествата с до 499 служители - за 800 000 лв. Съфинансирането ще бъде от 20% до 50% в зависимост от избрания режим на помощ, категорията на предприятието и мястото на изпълнение на проекта, т.е. дали той се изпълнява в регион в преход (София) или в по-слабо развитите региони.

В същото време максималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ за индивидуално проектно предложение не следва да надвишава:

  • за микропредприятия: 100% от реализираните от кандидата средногодишни нетни приходи от продажби за тригодишния период 2020 г., 2021 г. и 2022 г.
  • за малки предприятия: 60% от реализираните от кандидата средногодишни нетни приходи от продажби за тригодишния период 2020 г., 2021 г. и 2022 г.
  • за средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация: 25% от реализираните от кандидата средногодишни нетни приходи от продажби за тригодишния период 2020 г., 2021 г. и 2022 г.

Проектите ще се оценяват по критерии и методология (административно съответствие и допустимост, техническа и финансова оценка), а не на принципа "пръв по ред, пръв по право".

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22. и 23. ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар