🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От премахване на грешки в списъците до подвижна изборна урна - как да заявим онлайн

Министерството на електронното управление пусна шест електронни услуги, които могат да улеснят избирателите

Част от заявленията за услугите трябва да се подават не по-късно от 14 дни преди изборния ден, т.е. 25 май 2024 г.
Част от заявленията за услугите трябва да се подават не по-късно от 14 дни преди изборния ден, т.е. 25 май 2024 г.
Част от заявленията за услугите трябва да се подават не по-късно от 14 дни преди изборния ден, т.е. 25 май 2024 г.    ©  Юлия Лазарова
Част от заявленията за услугите трябва да се подават не по-късно от 14 дни преди изборния ден, т.е. 25 май 2024 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Гражданите могат да поискат онлайн вписване в избирателните списъци по настоящ адрес, гласуване с подвижна кутия и др.
  • Това обаче е възможно само в определени срокове преди изборния ден на 9 юни и във всички случаи - с подаване на заявление.
  • Услугите могат да бъдат заявени както онлайн, така и на гише или пък по е-пощата.

Почти месец преди изборите Министерството на електронното управление (МЕУ) пусна шест нови е-услуги в помощ на гражданите. Те вече са публикувани на портала egov.bg, в секция "Граждански права и правен ред/Избори 2024", който се поддържа от МЕУ.

Най-общо услугите са свързани с подаването на заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес, гласуването с подвижна избирателна кутия, вписването в избирателния списък, отстраняването на непълноти и грешки в избирателния списък, изключването от списъка на заличените лица, както и изключването от списъка на заличените лица на избирател, заявил, че ще гласува извън страната.

Настоящ адрес и подвижни кутии

Услугата вписване в избирателния списък по настоящ адрес може да бъде заявена както през портала за предоставяне на е-услуги, така и устно на гише в център за административно обслужване. При тази услуга заявленията се подават не по-късно от 14 дни преди изборния ден - 25 май 2024 г., до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник по настоящия адрес на лицето. Избирателят може да подаде електронно заявление през интернет страницата на ГД "ГРАО" в регионалното министерство, като в него вписва данните си и посочва телефонен номер, без да е необходим подпис. Следва автоматизирана проверка на данните в заявлението едновременно с подаването му. Кметът на общината разглежда заявлението незабавно и се произнася с мотивирано решение.

Друга услуга - заявяването за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия става по много начини. Освен през портала за е-услуги това може да стане и със заявление на гише в център за административно обслужване, по електронната поща, със заявление по пощата или пък онлайн през системата за сигурно електронно връчване.

И тук самото заявление се подава не по-късно от 14 дни преди изборния ден, т.е. 25 май 2024 г., от избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия. Когато избирателят не е подал заявление в указания по-горе срок, може да гласува с подвижна избирателна кутия, ако заяви това не по-късно от 5 дни преди изборния ден - 3 юни 2024 г., и при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия.

Вписване в списъка и грешки

Заявлението за вписване в избирателния списък се подава от избирател, който има право да гласува, но е пропуснат или за който е отпаднало основанието за заличаване, до кмета, като това може да стане до предизборния ден. Документът се разглежда незабавно и произнасянето по него става с мотивирано решение. Избирател, който е изтърпял наказание лишаване от свобода или не е вече под запрещение, се вписва в избирателните списъци след представяне на съответен документ, приложен към заявлението.

В същото време всеки избирател може да изиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, допуснати спрямо него, с писмено заявление до кмета. Заявленията се подават и приемат от съответната администрация най-късно 7 дни преди изборния ден - 1 юни 2024 г. Кметът или кметският наместник разглежда заявлението в двудневен срок и се произнася с мотивирано решение, което обявява незабавно на публично място, като решението може да се обжалва пред съответния административен съд в двудневен срок от обявяването му.

Изключване от списъка

Заявлението за изключване от списъка на заличените лица се подава до общинската администрация от избирател, включен в списъка на заличените лица (с изключение на тези, вписани в списъка за гласуване извън страната), до предаване на избирателните списъци на СИК. Искането може да бъде направено чрез електронно заявление със същото съдържание през интернет страницата на съответната община.

Произнасянето по него става незабавно, а отказът за изключване от списъка на заличените лица може да се обжалва пред административния съд в срок до 24 часа от съобщението. Съдът разглежда жалбата в открито заседание в срок до 24 часа от постъпването й с призоваване на жалбоподателя и на кмета. Решението на съда се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

Пак със заявление може да се поиска и изключване от списъка на заличените лица на избирател, заявил, че ще гласува извън страната. То се подава от български гражданин, който отговаря на условията да гласува извън страната в изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители и желае да гласува извън страната, не по-късно от 25 дни преди изборния ден - 14 май 2024 г. Електронно заявление се подава чрез интернет страницата на ЦИК по ред, определен от комисията, като ще бъде извършена проверка за избирателни права и за двата вида избори.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар