🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборно: 1 млрд. лв. за мините и отложена либерализация при тока

"Мини Марица-изток" ще получава по 250 млн.лв. за 4 години, ТЕЦ "Марица-изток 2" отново ще продава скъп ток за бита

Предизборно: 1 млрд. лв. за мините и отложена либерализация при тока
Предизборно: 1 млрд. лв. за мините и отложена либерализация при тока
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Темата накратко
  • Общо 1 млрд. лв. ще бъдат насочени към държавните мини в рамките на четири години, решиха депутатите.
  • Не е ясно точно какви дейности ще бъдат извършвани с парите, но те ще се извършват само от "Мини Марица-изток".
  • Отлагането на свободния пазар на ток на едро и на пътната карта за климатична неутралност ще блокират парите от ПВУ.

Три ключови решения, с милиарден ефект и дългосрочни последици гласува Народното събрание в последните си часове работа. Първо по предложение на Драгомир Стойнев от БСП депутатите отложиха приемането на Пътната карта за климатична неутралност, която разписва по години как ще намаляват въглищните мощности и е задължителен елемент за отпускането на втория транш по Плана за възстановяване в размер на 1.3 млрд. лева. След това бяха обещани 1 млрд. лв. за "Мини Марица-изток", а с отделно решение депутатите приеха и отлагане на либерализацията на пазара на ток на едро с една година, за да гарантират работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" за още 12 месеца.

Поредният скъп реверанс към миньорите и енергетиците се случи на фона на протести на работещите в централите от Маришкия комплекс и за пореден път единствено отлага, вместо да решава проблемите на хората от региона. Което подсказва и основния мотив - електорална подкрепа за предстоящия вот.

Още отсега експерти допускат, че решението за мините може да се приеме от Брюксел като непозволена държавна помощ, а отлагането на пътната карта ще доведе до усложняване на ситуацията, която и в момента не е лека. Причината е, че с траншовете от ПВУ България можеше да осигури нови инвестиции и възможности за работещите във въглищните региони.

Рекултивация или заплати

Средствата от 1 млрд. лв. за "Мини Марица-изток" са за обезпечаване на дейностите по техническата рекултивация на нарушените терени, които са 240 кв. км. Решението за отпускането им бе взето само за два дни и дори изненада някои депутати. То първо бе гласувано от депутатите в енергийната комисия в сряда, а след това - и в пленарната зала днес. Част от средствата бяха отпуснати светкавично от Министерския съвет, който веднага отпусна 200 млн.лв., като "в кратки срокове" ще бъдат преведени и допълнителни 50 млн. лева. За целта кабинетът "Главчев" реши държавата да увеличи поетапно акционерното си участие в капитала на БЕХ чрез парична вноска, като със средствата ще бъде увеличен капиталът на мините.

Всъщност те са длъжни сами да заделят пари за рекултивация на рудниците през годините, но това не се е случвало именно поради липсата на средства и на фона на ниската цена на въглищата с цел производство на по-евтина енергия.

Вносител на предложението са група депутати начело с бившия енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова, която също е отговорна за сегашното състояние. С решението депутатите задължават Министерския съвет чрез министрите на финансите и на енергетиката да осигури средствата от държавния бюджет. Тънкият момент обаче е, че в него няма заложени подобни суми и той тепърва ще трябва да се прекроява в търсене на източници за подобен разход.

Не по врат, а по шия

Първоначалното предложение бе мините да получават по 200 млн. лв. на година за периода 2024-2029 г., но по предложение на Йордан Цонев от ДПС депутатите решиха инжекцията да бъде по 250 млн. лв. за четири години. С редакция по предложение на "Възраждане" бе решено също дейностите по рекултивацията да се извършват само и единствено от "Мини Марица-изток", без да се възлагат на външни фирми - частни или дружества с държавно общинско участие.

В мотивите на вносителите е записано, че финансирането ще позволи на мините да планират и реализират мероприятията по затихване на въгледобивната дейност и възстановяване на нарушените терени. А намалените приходи от основната дейност на мините водят до невъзможност за финансиране на всички дейности и мероприятия за това.

Точно какво включват те обаче не се посочва, както и остава неясно за какво конкретно ще се ползват пари и дали част от тях няма да бъдат пренасочени към осигуряване на заплатите на работещите в мините, чиято дейност значително намаля след изтичането на дългосрочния договор между "КонтурГлобал Марица-изток" 3 и НЕК в края на февруари.

Ами Брюксел?

"На изпроводяк и този пореден състав на парламента ще налива пари от нашите данъци за въглищната индустрия и ще удължава с непазарни и неевропейски механизми дейността на мръсните производства", възмути се в социалните мрежи бившият екоминистър Борислав Сандов. За Георги Стефанов, негов съветник по това време, новият транш към мините е непозволена държавна помощ.

"От друга страна е ход за замазване очите на миньорите, защото с парите за рекултивация ¼ ще бъде за заплати", коментира той за "Капитал". По думите му решението за рекултивация е нарушение на концесионния договор и комплексното разрешително с оглед липсата на информация за заделените отчисления за това перо от самите мини. "Това е политически ход на ДПС за миньорите да рекултивират, защото от 2025 г. се забранява скритото и явно финансиране за фосилни горива", подчерта Стефанов.

Свободен пазар, ама догодина

Отлага се и още една ключова реформа - за свободния пазар на електроенергия на едро, който трябваше да се случи от лятото на 2024 г. С промени, внесени от БСП, промяната ще бъде отложена с една година. В хода на обсъжданията лидерът на партията Корнелия Нинова предложи дори тригодишно отлагане, като идеята за това дошла след разговори с протестиращи миньори, които настояли за по-дълга отсрочка. Предложението обаче не беше прието. А реално отсрочката е още от 2020 г., когато трябваше да се случи развързването на цените на едро.

Официалната причина за отлагането на ключовата и дълго отлагана реформа е липсата на достатъчно информация по темата и липсата на готовност от страна на домакинствата. Неофициалната обаче е свързана с предстоящите избори и евентуалните протести на енергетиците заради очертаващото се спиране на ТЕЦ "Марица-изток 2". Със запазването на регулирания пазар централата отново ще може да бъде включена в енергийния микс и потребителите да покрият разходите за скъпата й енергия, която иначе не би могла да се продаде на пазара.

С едни от последните промени в Закона за енергетиката депутатите премахнаха възможността за включването й в микса с извънредна заповед на ресорния министър, както това се случваше в последните няколко години. Сега обаче е възможно да се намери нова нормативна пролука и това да се случва.

Голямата тайна

Основната отговорност за рекултивацията е на концесионера, като разходите се калкулират в цената на въглищата, която обаче се задържа ниска с цел производство на по-евтин ток. Така приходите са лимитирани и трудно могат да бъдат отделени пари за рекултивация, което изисква и промяна на концесионния договор. Според неофициална информация от мините вече са подали заявление за промяна на контракта. Изключително важно е рекултивацията да се извърши правилно, смята адвокат Александър Коджабашев. По думите му единствено министърът на енергетиката одобрява докладите на предприятията за извършване на рекултивацията, които трябва да отчита периодично, но тези доклади не са публични. Банкова тайна се явяват и средствата, които се блокират за рекултивация. При всички случаи обаче рекултивация е нужна, а един от вариантите бе държавата да дава на концесия тези терени и всеки бъдещ концесионер да бъде задължен да ги възстанови.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    acarid avatar :-|
    acarid
    • + 1

    Капитал.
    Поне вие бихте могли да пишете рудници а не мини. Там миньори никога не е имало.

    Нередност?
Нов коментар