Много, мънички, червенички: какво се случва вляво

Вместо обединение в сектора, каквато обещаваха лидерите му, се вижда поредното роене на социалните формации

След краха на изборите миналия април различни гласове в БСП твърдяха, че Корнелия Нинова трябва да събере край партията всички отлюспили се. Това обаче така и не се случи
След краха на изборите миналия април различни гласове в БСП твърдяха, че Корнелия Нинова трябва да събере край партията всички отлюспили се. Това обаче така и не се случи
След краха на изборите миналия април различни гласове в БСП твърдяха, че Корнелия Нинова трябва да събере край партията всички отлюспили се. Това обаче така и не се случи    ©  Юлия Лазарова
След краха на изборите миналия април различни гласове в БСП твърдяха, че Корнелия Нинова трябва да събере край партията всички отлюспили се. Това обаче така и не се случи    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако преди години в политическия пейзаж у нас за почти всеки вот се появяваше "нов десен проект", който имаше претенция да "обединява", а всъщност предизвикваше поредното роене в сектора, в момента сходен "феномен" се наблюдава вляво. И докато при десницата анализаторите разпознаваха симптоми на болести на растежа в млада демокрация, почти сигурно е, че при БСП и конкурентите ѝ в полето на "социалната идея" става дума за старчески заболявания.

Ето защо за никого не е изненада, че и на предстоящите на 9 юни избори симпатизантите на лявото ще избират между три коалиции в спектъра. Става дума за традиционната "БСП за България", начело с Корнелия Нинова, от една страна, и коалиция "Левицата", в която влизат партиите на Татяна Дончева Д21 и Румен Петков АБВ, както и последната вълна напуснали БСП, чийто най-ярък представител е бившият вицепремиер в правителството на НДСВ Костадин Паскалев.

Третият субект с ляв уклон ще бъде "Солидарна България", чиито лица са Мая Манолова ("Изправи се.БГ") и настоящият общински съветник и неуспял кмет на София Ваня Григорова.

И трите формации освен в парламентарните избори ще участват и в европейските. Което пък поставя основателния въпрос дали кандидатите вляво няма да са повече от гласуващите за тях. Според социологическите изследвания до момента шанс за влизане в следващото Народно събрание има само БСП, подкрепата за която се движи около 9%. В числа - това са под 300 000 гласа.

Останалите формации, макар и с характерни лидери и лица в тях, са нещо като политически "Стелт" - остават под радара на социологическите измервания. Шанс за успех биха имали, при условие че се явят заедно на изборите и наистина опитат да бъдат модерна алтернатива на Корнелия Нинова и консервативното ляво на "Позитано" 20. На този етап е почти сигурно, че подобно нещо няма да се случи, и макар с личности с характер лявото ще остане в насипното състояние, което се оформя от години насам.

Роенето

За роенето се търсят безброй обяснения - сред тях има всякакви: от силно конспиративни, че "някой разбива лявото, за да няма алтернатива" до далеч по-простото, битово, но и по-скоро вярно - че в момента социалистите са лидирани предимно от хора, които от години воюват едни с други.

Още преди да започнат разговорите за формата, в който ще се явяват на изборите, се подразбираше, че четирите лидерки със силно его - Корнелия Нинова, Татяна Дончева, Мая Манолова и Ваня Григорова, няма как да се съберат заедно.

От години Корнелия Нинова не допуска никой да застраши авторитета ѝ в БСП, затова и тя преди всеки вот анонсира, че ще обединява левите партии, но никога не кани в доминираната от нея коалиция ярките имена, напуснали "Позитано" 20 по една или друга причина, или го прави, но условията са отблъскващи за малките партньори.

Тази година дори не се стигна дотам. Социалистите не са отправяли покани за разговори с бившите си колеги Петков, Дончева и Манолова.

Изненадата дойде от другаде: въпреки че беше почти сигурно, че трите формации (АБВ, "Движение 21" и "Изправи се.БГ"), които се явиха заедно на местните избори миналата есен, ще го направят и сега, между тях настъпи разрив.

В основата му изглежда, че е постигналата силен изборен резултат като кандидат кмет на София Ваня Григорова, която очевидно желае да влезе в националната политика, а не да остане в общинския съвет в столицата.

Резултатът вече е видим: след месеци преговори между Татяна Дончева, Мая Манолова и Румен Петков, изглежда, коалиция "Левицата" продължава без "Изправи се.БГ". Формацията на Манолова пък ще се яви на изборите съвместно с Ваня Григорова и "Солидарна България".

На сцената излиза Григорова

За желанието на Григорова да се явява на парламентарни избори се разбра преди около две седмици, но подобен скок беше очакван с оглед на амбициите на бившата синдикалистка, която винаги се е целила в националната политика.

Григорова, която стигна до балотаж на кметските избори в София, отново заяви, че предопределяща за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори: "Тогава немалко хора ме подкрепиха и ми дадоха уверение, че посланията, които имахме тогава, имат чуваемост."

Тук обаче има един детайл: на местния вот Григорова беше общ кандидат за кмет на БСП и на коалиция "Левицата", в която тогава участваше и Мая Манолова. Нещо повече: на втория тур на изборите, когато Васил Терзиев изпревари Григорова с под 5000 гласа, беше видима и подкрепата на ГЕРБ за нея.

Към този момент всички от спектъра на лявото, които я подкрепиха през есента, се явяват разделени на изборите, а от доскорошните ѝ партньори с Григорова е само Манолова, която междувременно напусна "Левицата".

В началото на седмицата от "Левицата" обявиха, че е имало срещи с Григорова за изборите, но не се разбрали, понеже "претенциите ѝ са несъвместими с принципите на лявото обединение, а именно равнопоставеност на участниците в коалицията". Впоследствие Татяна Дончева коментира в интервю за "Актуално", че Григорова искала да наложи всички водачи на листи. Наред с това тя искала и всички партийни лидери "от миналото да отстъпят".

Дали подобно желание е било декларирано, или е било провокация не е ясно, защото на практика Григорова не разполага с особено голям арсенал кандидати, които да оглавят листи. По информация на "Капитал" тя е очаквала да получи рамо от КТ "Подкрепа", които да ѝ помогнат със синдикалисти, които да участват във вота, но Димитър Манолов не е разрешил навлизането на негови кадри отявлено в политически проект.

Последният шанс: 4 май

В резултат на неразборията "Левицата" и "Солидарна България" ще бъдат конкуренти на 9 юни. На този етап нито едната от двете коалиции няма достатъчно хора за листите си, въпреки че официално препъникамъкът е била именно подредбата им.

Не изглежда също така нито Мая Манолова и Ваня Григорова, от една страна, нито Татяна Дончева, Румен Петков и Костадин Паскалев, от друга, да имат ясна идея какво ще правят на европейските избори. И двете коалиции казват убедено, че ще участват на евровота, но кой ще бъде водач на листите им е загадка.

Все пак за двете формации има един последен шанс - до 4 май те имат законова възможност да се обединят, макар че са се регистрирали като отделни играчи за изборите. По информация на "Капитал" двете алтернативи на БСП ще опитат да проведат среща помежду си, но е спорно да доведе до резултат.

Голямото (безгласно) ляво обединение

Отделна тема са социалистите на Корнелия Нинова. Според последните социологически изследвания те вероятно ще получат 9 на сто от гласовете през юни. На изборите през миналата година формацията, водена от Нинова, получи 8.93%, което беше и историческото дъно за БСП, слязла до подкрепа от едва 225 000 гласа.

След краха на вота през април миналата година различни гласове на "Позитано" 20 твърдяха, че БСП е длъжна да опита да събере отломките си, още повече онези, които са символни за партията. Вместо да се случи това обаче, партията напуснаха още хора, а сега най-вероятно и предшественикът на Нинова на председателския пост - Михаил Миков, ще работи за "Левицата".

Партийната лидерка преди седмици реши да обяви голяма лява коалиция, която да бъде алтернатива на "сглобката" на ГЕРБ, ДПС и ПП - ДБ на предстоящите избори. Въпросното обединение ще бъде представено на 1 май - дата, особено почитана сред левите. Комичното обаче е, че тази събота Нинова свика пленум на "Позитано", който одобри водачите на листите ѝ. Само един от тях - Симеон Славчев (партия МИР), е квота "партньор" на БСП. Така изначално е ясно, че "голямата лява коалиция" ще бъде безгласна, а източници на "Капитал" твърдят, че дори няма да бъде сключено коалиционно споразумение с всички организации. "Ще има множество договори за подкрепа, един вид само декларации", разказват от централата на партията.

Не, президентска партия няма да има

Така левият вот ще се раздели поне между три формации: БСП, "Солидарна България" и "Левицата". След изборите развоят е почти сигурен: всеки ще обвинява другите, че са му взели "сигурните" гласове.

Разбира се, съвсем доскоро беше възможно в цялото ляво уравнение да се появи и президентски проект. Такъв обаче на този етап няма да има. Източници на "Капитал" от президентството твърдят със сигурност, че подобни инициативи са "спрени, дори и да ги е имало". Причината е прозаична: няма хора. Проект на президента Радев без него, защото, ако желае да остане на поста си, не може да участва и оглавява движение, е почти сигурно обречен на неуспех.

По всички външни белези обаче на неуспех са обречени и участниците в левия спектър. Не защото потенциал липсва - напротив, подемът на "Продължаваме промяната" в началото се дължеше и на левите послания на формацията. Липсва лидерство, от една страна, защото видимо е, че всеки води няколко десетки партийци, които не са достатъчно дори за запълването на листите във всички избирателни райони. Липсва и модерна лява кауза, която засега никой от играчите в спектъра не успява да вербализира.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Смятам, че не бива да се пише чак толкова елементарно по газетите, защото тях ги четат и доста объркани хора!
    Ако целта е да се дообъркат обърканите - да, това е начинът.

    Все пак над тия словесни трафарети горе стои име, което във фб профила си пише значително по-категорично и по-интересно. Негова си работа защо тук се прави на Ин, а там на Ян. Не е на кушетката...

    Класическата подредба на "ляво" и "дясно" в БГ политиката не работи от 30 г. Последното наистина "ляво" управление бе това на Жан Виденов, но пък беше за няколко месеца. Оттогава "лявото" се изроди в същото, което бе и "дясното", ама просто с по-различна реторика и друг цвят знаме.

    Иначе ЕТ БСП- Нинова наподоби дословно това, което бе властващата партия: ЕТ Герб- Борисов, което бе съвластвещата партия ЕТ ДПС-Доган, участващото във властта ЕТ РБ на Христос/Радан, и ЕТ ВМРО-Каракачанов, ЕТ Възраждане-Коцето К, ЕТ ИТН- Слави Тр, ЕТ-то на о.р. генераля Янев и подругата му и пр.
    Всичките са правени като по кълъп!

    Червенити люспи на Корнелия (която като червен министър на Киро лъжеше електората си, че нито един БГ патрон не е изнесен за Украина) се сблъскват с консерватизма на old електората на столетницата, възпитан в политическа константност. Реално те са много по адекватни идеологически от нея. Но това сме го виждали - докато яхнат червения кон на властта. После стават БСП-II.

    Всъщност класическото "ляво" умря, защото пролетариатът (тогава през 70-те на Запад) тръгна да става средна класа и изчезна политическата необходимост тя да се обгрижва от евроболшевишки позиции. Лявото в САЩ и в Запада през 70-те започна да си търси нов таргет. Намери го в различните - гейове, черни и пр. И лявото се втурна да замества пролетариата с тях... И много и непрестанно им се заотдава!

    Същността на БГ "лявото" е във връщането към реалостта националното, христианското, битовото (семейството) - да, електоратът им вече не са пролетарии, но са работещи бедни - такива са поне 2/3 от работещите в БГ. Синдикатите не ги защитават - те са се изридили вкорпоративни ЕТ Подкрепа/ ЕТ КНСБ по същия на политическия модел.

    Иначе "лявото" като социално е безсмъртно, защото интересите на тия хора никой не се захваща да защитава.
    И единственият, който говори разбираемо и близко до вижданията на това мнозинство е президентът Радев.
    Той просто е длъжен пред нацията да направи социален - не "ляв" - проект.
    А БГ "лявото" е същото като БГ "дясното" - битка за зелника.
    Това ще видим и на тия избори.
    И да ви припомня приказката: " Не е виновен който изяжда зелника, а този К О Й Т О М У Г О Д А В А!!!!"

    Ами не им го давайте!
    На хермахфродитозата -ПП-ДБ - също!

    Нередност?
Нов коментар