🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тим Хьотгес оглави Deutsche Telecom

Новият мениджър на телекомуникационния гигант ще трябва да го преведе през растящата консолидация в сектора

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"За разлика от някои мениджъри той иска да му се противоречи." Така описва новия главен изпълнителен директор на Deutsche Telecom Тим Хьотгес един от банкерите, който е работил с него. "При това, дори и когато се задълбочава в детайлите, той не губи погледа си върху по-широката стратегическа рамка", допълва банкерът.

Запознатите с новия мениджър на германския телекомуникационен гигант казват, че не му е присъщо да си бъбри с колеги или пък с политици. За разлика от своя предшественик и дългогодишен приятел Рене Оберман, който беше известен с непринудения си чар, Хьотгес има по-скоро репутацията на "прям, консервативен и силен", пише Reuters. Тези качества сигурно ще са му от полза в справянето с предизвикателствата на новата му позиция.

Хьотгес, който пое управлението на Deutsche Telecom от началото на годината, застава начело на компанията в момент, в който консолидацията в сектора набира сила. Възраждането на интереса към сливания и придобивания, както и съществено променящият се корпоративен пейзаж в Германия ще са основните предизвикателства, с които мениджърът ще трябва да се справи. Той вече има опит в подобни ситуации, отбелязва Reuters. По време на четиригодишния си мандат като финансов директор е участвал в структурирането на ключови сделки в САЩ и във Великобритания. Отделно от това успя да вдигне на крака бизнеса с фиксирана телефония на компанията в условията на растяща конкуренция от страна на кабелните оператори, припомня Reuters.

Сега пред 51-годишния Хьотгес ще стои задачата да реши как да се развива третият по големина телеком в Европа в условията на консолидиращ се пазар от двете страни на Атлантика, както и да отговори на възхода на засилващия позициите си в Германия британски телекомуникационен гигант Vodafone.

Според банкери и анализатори новият главен изпълнителен директор на Deutsche Telecom едва ли ще смени внезапно водения от Оберман курс. През последните години бившият вече мениджър се раздели с редица чуждестранни подразделения, включително и с губещия американски оператор T-Mobile US, като същевременно укрепваше позициите на телекома в Германия чрез значителни инвестиции в инфраструктура. С ускоряването на придобиванията в сектора обаче е твърде възможно Хьотгес скоро да поеме в доста различна от предшественика си посока, пише Reuters.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamen_ri avatar :-|
    Plamen
    • + 4

    Може ли автора или по-скоро преводача да обясни как така Дойче Телеком се е разделил с Т-Мобайл САЩ, след като все още е собственик....Превеждате непроверени глупости скъпи автори.....

    Нередност?
  • 2
    frank_ninov avatar :-|
    Нинов

    Няма такава фирма "Deutsche Telecom" !

    Правилното име е "Deutsche Telekom" с "к".

    T-Mobile US, Inc. (TMUS) не успяха да го продадат на АТТ, защото в последния момент щатското министерство на правосъдието анулира сделката поради опасност от създаване на олигопол. АТТ платиха на Deutsche Telekom с "к" около $4млрд. кеш като неустойка за провалената сделка - демек Дойчо е имал читави юристи.

    После обаче Deutsche Telekom с "к" сля T-Mobile US с губещата Metro PCS http://en.wikipedia.org/wiki/MetroPCS и в момента има T-Mobile US, Inc. (TMUS), която е листната на борсата, но главния акционер е T-Mobile International AG, a holding company of Deutsche Telekom AG

    http://finance.yahoo.com/echarts?s=TMUS+Interactive#symbol=tmus;range=2y;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

    Сега обаче идват няколко играчи като Sprint и японската Softbank, които искат да купят T-Mobile US и аз имах късмет миналата година, че бях предвидил такова развитие отваряйки лонг позиция на $19 <- е на това му се вика късмет!

    Нередност?
Нов коментар