🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови размествания в европейския телекомуникационен сектор

Telefonica и Vivendi се разделят със свои подразделения в чужбина

Към юни Telefonica Czech е разполагала с 5.1 млн. абоната за мобилните си услуги и 1.4 млн. за фиксираните
Към юни Telefonica Czech е разполагала с 5.1 млн. абоната за мобилните си услуги и 1.4 млн. за фиксираните
Към юни Telefonica Czech е разполагала с 5.1 млн. абоната за мобилните си услуги и 1.4 млн. за фиксираните    ©  Reuters
Към юни Telefonica Czech е разполагала с 5.1 млн. абоната за мобилните си услуги и 1.4 млн. за фиксираните    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две сделки в телекомуникационния сектор на обща стойност 8 млрд. долара бяха финализирани в началото на седмицата. Испанската Telefonica и френската Vivendi се разделиха със свои подразделения в чужбина. Чешката инвестиционна група PPF се съгласи да купи 65.9% от бизнеса на Telefonica в страната за 2.467 млрд. евро (3.33 млрд. долара), а Vivendi ще получи 4.2 млрд. евро (5.67 млрд. долара) за 53% от Maroc Telecom. Купувач е телекомът от Обединените арабски емирства Etisalat.

Обратно в чешки ръце

Telefonica ще получи 2.06 млрд. евро в брой при финализирането на сделката и още 404 млн. евро  разсрочено през следващите четири години. Испанската компания освен това ще задържи дял от 4.9%. PPF, която е собственост на най-богатия човек в Чехия – Петър Келнер, заяви, че сделката ще е финансирана отчасти чрез синдикиран заем от група банки начело със Societe Generale. След приключване на сделката PPF ще направи задължително търгово предложение за останалите акции на Telefonica Czech Republic. Според Financial Times това ще увеличи стойността на сделката с още около милиард евро.

Сделката връща бившия държавен телеком монопол в местни ръце след осем години. Според данните на Bloomberg 49-годишният  Келнер разполага с нетно състояние от 11.2 млрд. долара. Другите му инвестиции включват търговската верига Eldorado, минната компания Polymetal International и финансовото дружество Home Credit Group.

През 2005 г. испанската компания плати 4.7 млрд. долара, за да придобие чешката компания. Към юни Telefonica Czech е разполагала с 5.1 млн. абоната за мобилните си услуги и 1.4 млн. за фиксираните. Освен в Чехия компанията развива дейност и в Словакия, където има още 1.4 млн.  клиента. Приходите на компанията отчитат постоянен спад от началото на 2009 г., като освен икономическата ситуация за това спомага силната конкуренция от страна на Vodafone и Deutsche Telekom.

Възобновяване на експанзията

Telefonica ще използва приходите от сделката, за да намали дълговете си. С тази цел по-рано тази година компанията продаде и бизнеса си в Ирландия.

От своя страна френската група Vivendi продава активи, за да се фокусира върху медийния си бизнес. През миналата седмица компанията се споразумя да купи дела на Lagarder в съвместното им дружество Canal+ France за 1.02 млрд. евро. Според условията на сделката с Etisalat, която се очаква да приключи в началото на 2014 г., Vivendi ще получи 3.9 млрд. евро за дела си в Maroc Telecom плюс още 300 млн. дивиденти за 2012 г.

Etisalat влиза в Maroc Telecom в момент, когато северноафриканската компания влошава финансовите си резултати. Консолидираните приходи на Maroc Telecom за деветте месеца до септември са спаднали с 4.7% на годишна база. Etisalat се завръща към експанзия в чужбина след няколкогодишна пауза. Между 2004 и 2009 г. компанията инвестира 12.6 млрд. долара в придобивания, които обаче не допринесоха особено за ръста на бизнеса й, отбелязва Reuters. В момента компанията оперира в 15 държави в Средния изток, Африка и Азия, но продължава да получава 65% от приходите си от родния пазар. В Обединените арабски емирства пазарният й дял намалява за сметка на по-малкия конкурент Du.