🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vodafone е направила оферта за испанската ONO

Британската група засилва позициите си сред кабелните оператори

Vodafone се надпреварва с Liberty Global за засилване на позициите си в Европа
Vodafone се надпреварва с Liberty Global за засилване на позициите си в Европа
Vodafone се надпреварва с Liberty Global за засилване на позициите си в Европа    ©  Reuters
Vodafone се надпреварва с Liberty Global за засилване на позициите си в Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британската телеком група Vodafone е направила официална оферта за придобиване на най-големия испански кабелен оператор ONO, съобщава Reuters. Според изданието предложението ще бъде обсъдено от борда на компанията на предстоящото на 11 февруари редовно заседание. Компаниите не са потвърдили официално информацията. Инвестиционните фондове, собственици на ONO, планираха да проведат първично публично предлагане (IPO) на компанията през тази година. През последните седмици обаче се появи информация, че са започнати преговори с Vodafone и Liberty Global за придобиване.  

Силна конкуренция

През 2012 г. компанията е постигнала оперативна печалба от 752 млн. евро. При средно съотношение печалба - цена на акциите при подобни компании от 9.4 пазарната й стойност е около 7.1 млрд. евро. Според експерти от банковия сектор стойността на сделката обаче може да достигне 12 пъти оперативната печалба заради засилената конкуренция между потенциалните купувачи.

На фона на засилващата се консолидация в сектора Vodafone и Liberty Global активно се конкурират за всяка добра възможност за придобиване. Двете компании са инвестирали над 45 млрд. долара за придобивания в Европа от 2011 г. насам. През миналата година Vodafone направи най-голямата сделка в сектора, като придоби германския кабелен оператор Kabel Deutschland за 7.7 млрд. долара.

Vodafone, която е вторият най-голям мобилен оператор в света, отчете по-добри от очакваното резултати за предишното тримесечие благодарение на увеличаващата се клиентска база извън Европа. Приходите от мобилни услуги все пак са спаднали с 4.8% до 9.8 млрд. паунда за последните три месеца на миналата година. Общите приходи на Vodafone за тримесечието са намалели с 4.3% до 11 млрд. паунда основно заради затруднените условия за бизнеса на европейските пазари.

Забавяне в Европа

Компанията разчита на растежа си в Азия и Африка, за да компенсира щетите от забавянето и изострената конкуренция в Европа. Надежди за това дават данните от Индия, която е най-големият й пазар като брой клиенти. Там Vodafone отчита повече от двоен ръст при използването на интернет, което е спомогнало за повишаване на приходите в страната с 13%.

В Европа приходите от мобилни услуги са спаднали с 9.6%, което компанията отдава на ценовата конкуренция. В най-големия регионален пазар Германия понижението е със 7.9%, във Великобритания приходите са намалели с 5.1%. Най-зле представящите се пазари са Италия и Испания, където има свиване съответно 17 и 14%. Vodafone обаче отчита засилен интерес към своята 4G мрежа, която започна да оперира във Великобритания през миналата година и вече има над 2 млн. абонати. Тежката конкурента среда при мобилните услуги е и причина телекомите да се ориентират към придобиване на кабелни мрежи, които позволяват разширяване на предлаганите услуги.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dragon_reborn avatar :-|
    The Dragon Reborn
    • - 3
    • + 1

    Трябва по-голяма консолидация на телеком-сектора в Стария свят. В САЩ има три-четири оператора, а е по-евтино и имат ЛТЕ от сума ти време. В Индия и Китай е приблизително същото.

    Нередност?
  • 2
    plamen_ri avatar :-|
    Plamen
    • - 3
    • + 1

    Така като са почнали да изкопуват, ще не напазаруват нещо и у нас :)

    Нередност?
Нов коментар