🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Наздравица за Уилям Акман

Инвеститорът милиардер ще получи 370 млн. долара от продажбата на алкохолния производител Beam на японската Santury

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уилям Акман твърди, че умее да чака колкото е нужно, за да види как теориите му се потвърждават. Доказва го и търпението му в случая с инвестицията в американския холдинг Fortune Brands.

Когато през 2010 г. добавя компанията към портфолиото си, пазарът я оценява на около 7 млрд. долара. Година по-късно под натиска на инвеститора милиардер холдингът отделя производителя на алкохол Beam в самостоятелна компания. Тогава Акман твърди, че за инвеститорите конгломератът би бил много по-ценен, ако е разделен на обособени части, отколкото цял. А обявената в началото на седмицата сделка за Beam само потвърждава теорията му – компанията, която държи марки като Maker’s Mark, Jim Beam и Teacher’s, ще бъде придобита от японския производител на уиски Suntory Holdings срещу близо два пъти по-голяма сума (13.6 млрд. долара).

Продажбата ще донесе на създадения и управляван от Акман хедж фонд Pershing Square Capital Management, който държи 12.8% от Beam, 370 млн. долара. За инвеститора обаче сделката е повод за наздравица и поради още една причина – момента, в който става факт. Преди няколко месеца милиардерът реши да излезе от инвестицията си във веригата универсални магазини J.C. Penney, след като опитите му да трансформира дейността й претърпяха неуспех. Като цяло участието на фонда във веригата донесе загуби от порядъка на 500 млн. долара, припомня Reuters. Към неособено приятните спомени от 2013 г. се числят и загубите, понесени от Pershing Square Capital Management заради късите позиции на фонда срещу компанията за продажба на здравословни продукти Herbalife. В този смисъл началото на 2014 г. дава повод за празнуване.

"Това, от което Акман има нужда, е печеливша позиция, която да помогне за заличаването на спомените за J.C. Penney", коментира пред агенцията един от инвеститорите във фонда на милиардера.

За момента нещата изглеждат повече от добре. През последните години акциите на Beam, от които Акман все още държи 20.8 млн. броя, трайно растат. От влизането му в компанията стойността на книжата й се е повишила със 72%. Само в понеделник, след обявяването на новината за сделката, акциите на производителя спечелиха 24%, отбелязва Reuters. За момента инвеститорът милиардер отказва коментар по темата. Миналата година обаче той обяви, че алкохолният производител е една от движещите сили в портфолиото му, която заедно с транспортната Canadian Pacific Rail е допринесла за неутрализирането на понесените през 2013 г. от Pershing Square Capital Management загуби покрай инвестицията в J.C. Penney.

Празник и отвъд океана

Сделката за Beam е повод за празнуване и за президента на японския Suntory Holding Нобутада Саджи. За 68-годишния мениджър придобиването е поредната стъпка в осъществяването на стратегията му за задгранична експанзия. Саджи, който поема семейния бизнес през 2001 г., е представител на третото поколение, което управлява създадената през 1899 г. група. Под ръководството му през 2009 г. холдингът придоби френския производител на безалкохолни напитки Orangina Schweppes и новозеландския производител на енергийни напитки Frucor Beverages, припомня Financial Times. През септември 2013 г. Santury придоби и произвежданите от GlaxoSmithKline безалкохолни и енергийни напитки с марките Lucozade и Ribena. През лятото на миналата година холдингът дебютира на борсата в Токио, като набра близо 4 млрд. долара в първичното си публично предлагане, което превърна Саджи във втория най-богат човек в Япония със състояние, оценявано от Forbes на около 10.7 млрд. долара.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    frank_ninov avatar :-|
    Нинов
    • + 2

    Значи проблемът на Акман е факта, че е шортил за около $1млрд. акции на Herbalife Ltd. (HLF) на нива $45 на акция и в момента трейдът върви брутално срещу него

    http://finance.yahoo.com/q/bc?s=HLF&t=1y&l=on&z=l&q=l&c=

    Понеже управлява чужди пари, клиентите може да ги хване шубето и да тръгнат да си теглят парите от неговия фонд и той да трябва да затвори позицията на каквато и да е цена - влизайки в историята като най-гадно скуизнатият спекулант на всички времена.
    Все пак тази позиция е 10% от целия му портфейл... един-единствен трейд.

    Нередност?
Нов коментар