🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Масайоши Сон е най-богатият японец

Създателят на мобилния оператор Softbank е увеличил състоянието си със 116% за 2013 г., изчислява Forbes

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Освен приноса си за повишаването на индекса Nikkei с 15% за 2013 г., както и за реализирането на положителен ръст на БВП и през четирите тримесечия на изминалата година, усилията на японския премиер Шинзо Абе за ускоряване на икономиката на страната с парични и фискални стимули са подпомогнали и още един ръст – този в състоянието на най-богатите хора в Япония. Това става ясно от годишната класация на списание Forbes на 50-те най-заможни японци, публикувана в четвъртък.

Начело на подреждането е и човекът, спечелил най-много през изминалата година – създателят и главен изпълнителен директор на японския мобилен оператор Softbank Масайоши Сон. През 2012 г. 56-годишният мениджър беше на трета позиция, но за последните 12 месеца състоянието му се е увеличило със забележителните 116% и вече е в размер на 19.7 млрд. долара, изчисляват от Forbes. Внушителният ръст на богатството му отразява положителното отношение на пазарите на управлявания от него интернет гигант, който през 2013 г. придоби 70% от американския си съперник Sprint Nextel за 20.1 млрд. долара. Акциите на Softbank също отчетоха завиден ръст – с 90%, до равнища от около 8144 йени (78 долара) за акция, отбелязва CNBC.

Второто място е за основателя и топ мениджър на групата за търговия на дребно Fast Retailing Тадаши Йанаи и семейството му, чието състояние също се отчита при изготвянето на крайното класиране според използваната от Forbes методология. Ръководената от Йанаи компания е най-големият търговец на облекла в страната, като е на път да задмине по продажби и в световен мащаб европейските гиганти H&M и Inditex. Богатството на мениджъра и семейството му се оценява на 17.8 млрд. долара. 

Челната тройка се допълва от главния изпълнителен директор и председател на борда на производителя на уиски Suntory Нобутада Саджи и семейството му. По оценки на Forbes състоянието им възлиза на 11.2 млрд. долара. През изминалата година компанията предприе съществено преструктуриране, в рамките на което обособи и листна на борсата бизнеса си с безалкохолни напитки и храни Suntory Beverage & Food, като запази дял от 60% от собствеността. Набраните средства от операцията бяха от порядъка на 4 млрд. долара, припомня Forbes. През януари 2014 г. пък стана ясно, че Suntory ще придобие американския производител на алкохол Beam, който държи марки като Maker’s Mark, Jim Beam и Teacher’s, срещу 16 млрд. долара.

Топ 10

1. Масайоши Сон, 19.7 млрд. долара, Softbank

2. Тадаши Йанаи и семейство, 17.8 млрд. долара, Fast Retailing

3. Нобутада Саджи и семейство, 11.2 млрд. долара, Suntory

4. Хироши Микитани, 7.7 млрд. долара, Rakuten

5. Такемитцу Такизаки, 6.2 млрд. долара, Keyence

6. Кунио Бусуджима и семейство, 5 млрд. долара, Sankyo

7. Акира Мори и семейство, 4 млрд. долара, Mori Trust

8. Масатоши Ито, 3.4 млрд. долара, Seven & I

9. Кеичиро Такахара, 3.3 млрд. долара, Unicharm

10. Масахиро Мики, 2.8 млрд. долара, ABC-Mart