Мери Бара поема волана на GM

Първата жена начело на производителя ще трябва да модернизира дейността на автомобилния гигант

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Автомобилните изложения по правило са събития, на които вниманието на медиите, а и на публиката е съсредоточено върху новите модели, представяни от производителите. В тазгодишното издание на салона в Детройт обаче звездата е жена и при това не някоя от топмоделите, представящи автомобилните премиери. Става дума за Мери Бара, която от сряда поема поста главен изпълнителен директор на американския гигант General Motors (GM).

Избирането й на поста през декември 2013 г. беше изненада за мнозина. В доминирания от мъже свят на автомобилната индустрия дамите на ръководни позиции са по-скоро рядкост. От друга страна обаче, макар и този факт често да остава незабелязан, GM всъщност е компанията с най-висок дял на жените в борда си сред най-големите 500 дружества в САЩ, класирани от сп. Fortune. След като Мери Бара наследи пенсиониращия се Дан Акерсън на поста на главен изпълнителен директор, 5 от представителите в 12-членния борд на автомобилния производител ще бъдат жени, отбелязва изданието.

Въпреки това обаче по правило в Автомобилния град, както е наричан Детройт, местоимението "тя" обикновено се отнася за някой секси спортен модел, пише BBC. Мери Бара всъщност е първата жена, която застава начело на глобален автопроизводител.

Самата тя никога не е управлявала някое от оперативните звена на GM – традиционно стъпало към кабинета на главен изпълнителен директор, отбелязва Reuters. През последните 10 години обаче, 52-годишният мениджър, която започва да работи за компанията от още като студентка през 1980 г., е оглавявала три ключови за дейността на GM области – производственото инженерство, човешките ресурси и продуктовото развитие. Във всяка от тези области приносът й е значителен, отбелязва агенцията.

"Само погледнете продуктите на GM, изпълнени под нейно ръководство – всички са размазващи хитове", коментира пред BBC бившият вицепредседател на GM Боб Луц.

Новата й задача ще е да върне стабилните позиции на спасения от американското правителство през 2009 г. автомобилен гигант, като промени културата и начините на работа в 106-годишната компания, която често е критикувана, че не реагира достатъчно гъвкаво на развитието на конкуренцията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat

    По-малка, по-компактна, но глобална! това е резултатът от банкрута!

    Нередност?
Нов коментар