🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Време за жени

Мери Бера оглави GM. И не е единствената, която застава начело на гигантска корпорация

Мери Бера е в General Motors от 33 години.    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Жена начело на американска автомобилна компания? По-скоро първо ще имаме дама президент на САЩ." Доскоро това беше разбирането в американската столица на автосектора Детройт, където индустрията винаги е била считана за "мъжка работа" - своеобразно мачо братство от инженери и корпоративни директори. Но на хегемонията беше сложен край с назначението на Мери Бера начело на General Motors.

Издигането на Бера до най-висшия пост в индустрията не е абсолютна изненада. От година на година влиянието на мениджъра в компанията растеше все повече. В ролята си на вицепрезидент на глобалното производство от 2011 г насам тя управляваше цялото продуктово портфолио на гиганта - все пак става въпрос за група с 14 марки по света. Бера отговаряше за разработката на бъдещите модели, както и за цялата глобална верига на доставки. Няма нищо чудно, че компанията остава в ръцете на човек, който досега е ръководил най-важните й операции.

А дори и без мениджърския си опит през последните години Бера въобще не е външен за Детройт човек. Баща й е работил в GM през целия си живот и тя решава да последва примера му. През 1980 г. постъпва в Pontiac като студент в General Motors Institute. Получава бакалавърска степен по електроинженерство, а впоследствие става и магистър по бизнес администрация от Университета в Станфорд. "Тя е съвсем истинска и земна. Не е израснала като аристократ, но още от ранните й години е разпозната в компанията като човек с голям потенциал", казва пред Detroit Free Press Дейв Коул, президент на неправителствената организация Auto Harvest.

С действията си досега 51-годишната Бера показва, че няма да си поплюва. Когато оглавява производствената дейност на групата, тя бързо се сблъсква с бюрокрацията от стар тип в GM - за всеки нов продукт на компанията отговаряли трима инженери, което само буди спорове и вътрешна борба за надмощие между тях. Тя бързо прекратява тази практика, като оставя само по един ръководител на нов модел.    

"Не намалихме броя на инженерите, а лидерската структура. Нямаше ясна отчетност, което само бавеше разработката на нови модели", казва Бера. Друго нейно решение е символично, но пък води до добри резултати - тя облекчава закостенелия корпоративен модел в GM, като премахва строгите бизнес костюми. Днес човек може да обикаля из офисите на корпорацията и служителите повече приличат на работещи в Силициевата долина, като носят суичъри, маратонки и дънки. С което само иска да покаже на младите, че General Motors е вълнуваща възможност за кариера. А привличането на млади умове е основната й цел. Чрез тях тя иска да стимулира иновациите в град, който през последните години не се славеше с много нововъведения.       

Купете й камионче

Бера не е единствена, а броят на жените с инженерно образование сред висшите мениджъри се увеличава. От компаниите в американския индекс S&P 500 двадесет имат жени изпълнителни директори, от които една трета имат ценз по природоматематически дисциплини. Сред тях са Индра Нуйи в PepsiCo, Вирджиния Ромети в IBM, Урсула Бърнс в Xerox и др.

"Не е късно да купите на дъщеричката си камионче за празниците. Така децата може да се запалят, мотивират и изберат подобна кариера", казва пред Bloomberg Росабет Мос Кантър, преподавател в Harvard Business School.

Възходът на висшите мениджъри с подобни умения е част от по-обща тенденция. Според американското статистическо бюро през последната отчетена година - 2011 г., 26% от занимаващите се с наука, технологии, машиностроене и математика са били жени - далеч повече от 1970 г.

"Сега сме свидетели на своеобразен преломен момент. Когато виждаш, че все повече организации имат такива мениджъри, започваш и ти да се замисляш дали да не последваш примера им. Досега всичко става на вълни - отбранителната индустрия с Мерилин Хюсън в Lockheed Martin, технологичната с Вирджиния Ромети в IBM и най-накрая - автомобилната с Мери Бера", казва Мария Клаве, президент на Harvey Mudd College в Калифорния и член на борда на директорите на Microsoft и Broadcom.

Пътят е дълъг

Но въпреки напредъка през последните години участието на бизнес жените в глобалния корпоративен живот все още остава твърде ограничено. Макар назначението на Бера да е исторически момент, си остава точно това - само един момент. Едва 4.2% от изпълнителните директори във Fortune 500 са жени според неправителствената организация Catalyst Inc., която следи напредъка на жените на директорски позиции. Да, броят им от 23 е почти четворно по-голям в сравнение с десет години по-рано, но делът е нисък. Отделно през тази година няма почти никаква промяна в броя на жените в управителните съвети - около 14.6% спрямо 14.3% през миналата година. "Компаниите нямат извинение през 2013 г. представителството на жените на висшите мениджърски позиции да е толкова малко", заяви пред CNN Дебора Гилис, изпълнителен директор на Catalyst.

Например Twitter, която е считана за една от най-модерните корпорации в света, до неотдавна нямаше нито една жена в борда на директорите си. След критиките към мениджмънта, в началото на този месец към компанията се присъедини Марджори Скардино, бивш изпълнителен директор на британската издателска група Pearson, която е собствeник на Financial Times. Всъщност ситуацията с женското корпоративно представителство е различна по света. Например в Австралия компаниите трябва да обявяват целите си за полово разнообразие в следващите години. От началото на кампанията делът на жените на висши позиции е скочил от 8.3% през 2009 г. до 16.6% през 2013 г. След призива във Великобритания компаниите доброволно да увеличат назначаването на жени на лидерски постове представителството на дамите в индекса FTSE 100 (стоте най-големи листвани компании в Лондон) се повиши от 12.5% през 2011 г. до почти 19% според Catalyst. Има и някои по-противоречиви идеи - например Норвегия въведе задължителни квоти за жени в управителните съвети. Което просто кара компаниите да запълнят едни бройки.  

Уолстрийт не се предава

Един от секторите, който не държи да бъде ръководен от жени, е банковият. Само една жена - Карън Пиитц, е на най-високата позиция, тя е президент на Bank of New York Mellon. Дами са финансови директори и на Morgan Stanley и JP Morgan Chase. Според анализатори на индустрията в повечето случаи дамите достигат до мениджърски позиции на средно ниво и често не са допускани по-нагоре заради съпротивата на колегите и шефовете си.     

Най-сериозен растеж в назначенията на бизнесдами има на позицията финансов директор - в САЩ през последната година повишението е 35% до 54. Скокът все пак е оптимистичен знак, тъй като много от днешните изпълнителни директори като Индра Нуйи от РepsiCo са преминали именно през този пост, преди да оглавят корпорациите си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар